Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23 Må väl TEXT ANNIK A ORTMAR K LIN D R
ECEPT STEPHA N RÖSSNE R FOTO ALBER T HÅKANSSO N Julmat - en smal sak AV ANNIKA ORTMARK LIN D Årets största mathelg börjar med glögg, russin och några pepparkakor första advent, och fortsätter för många till någon gång efter nyår. Men det finns hopp om midjemåttet i jul, lovar Stephan Rössner. Blotta tanken på julmaten gör att det börjar spänna i byxlinningen, för at t inte tala om vad som sker nä r man verkligen står inför årets julbord. Me d fett, flott och ett par snapsar har man redan formulerat nyårslöftet. Snart - men inte ännu - vänta r smalmaten igen. Men ä r de t verkligen så at t julmat är synonymt med mycket kalorier och viktökning? -Jule n är tveklöst den helg som stär för de mest hårresande förändringarna i födointaget, konstaterar Stephan Rössner, professor vid Överviktsenheten på Huddinge sjukhus. Och problemet med den svenska julen är ju att den har blivit så förskräckligt utdragen. Ledigheten blir nästan fjorton dagars okontrollerat umgänge med kalorierna. Stephan Rössner vill ogärna predika Bror Duktigs ord , om at t inte glömma grönsakerna på jultallriken och att gå många och långa pro - menader mellan maltiderna. Det gröna kan ju fä svårt att få plats mellan pastejer och patéer, och hu r det är at t vandra i geggig vinterlera vet i alla fall många som bor i södra Sverige. Det gäller med andra ord at t vara realist. Däremo t pratar han gärna om att det faktiskt finns en hel del bra , smal mat pä julbordet redan idag. -Ma n kan dela julmaten i två delar, där den ena är suverän bantarma t och den andra livsfarlig, högkalorisk näringstillförsel. Lutfisk och skinka ä r exempel på utmärk t bantarmat. Fläskköt t utan fettrand hö r faktiskt till det magraste vi kan äta . Stephan Rössner ha r författat ett antal böcker, dä r han bland annat summerar sina erfarenheter av fetma och viktminskning. I den senaste har han s kulinariska sida fått ta överhanden rejält. Rössners kokbok är precis vad titeln säger, en samling recept frän professorns eget kök, med tonvik t på det smala och goda. Där hittar man till och med en julsallad med grönkål och purjolök. -För r tyckte jag att det var roligt med det där överdådiga utbude t på julbordet, konstaterar han , men idag är det bara ett par saker som är viktiga. En riktigt god lax är alltid kanongott, och sä gillar jag lutfisk med de traditionella tillbehören. Dessutom gör jag alltid en kycklinglevermousse i kruka . Den är visserligen full med kalorier och jag äter heller inga jättemängder av den , men den hör min jul till. STEPHAN ROSSNERS CREME NINON En mycket enkel soppa, som kanske kan serveras någon av pysselkvällarna före jul när man inte har tid att stå och laga mat. FÖR 4 PERSONER Skala och skär 1 gul lök i bitar. Koka dem tillsammans med 400 ärter (frysta eller från burk) med 2 buljongtärningar i 1 liter vatten i ca 5 minuter. Smula ner 50 g grönmögelost och rör om. Mixa alltsammans i omgångar till en jämn puré, späd vid behov med mer vatten och smaksätt med peppar och salt. Serveringstips Rör ihop 1/2 dl lättcréme fraiche med 1 tsk paprikapulver, salt och peppar. Blanda till en rosa kräm som klickas i soppan vid servering. Bladpersilja och några stora skalade räkor passar i soppan och läggs i precis före servering. Man kan också hälla i lite mousserande vin i soppan vid serveringen. Hämtat från boken Rössners kokbok - smalmat för läckergommar (Brombergs) Stressa lugnt -Jag tycker att man ska tillåta sig att ta genvägar till julen, säger Stephan Rössner. Om man till exempel vill ha hemgjord leverpastej tycker jag att man kan köpa en färdig pastej, röra ut den med lite konjak och strö rosépeppar ovanpå, då ser den hemlagad ut. Stephan Rössner påminner om att det mesta på julbordet idag går att köpa färdiglagat och med god kvalitet. - Man behöver faktiskt inte laga allting själv om man inte tycker att det är roligt att stå vid grytorna. Den gamla tidens uppvisning av konserveringsmetoder i allt från lutfisk till skinka behövs egentligen inte längre när det går att köpa färska råvaror året runt. - Knytkalas är också ett sätt att låta var och en bidra med sina specialiteter. Stephan bjuder också på ett julstämningstips från en stressad person som varje jul köper ett paket färdig pepparkaksdeg för under tian, bryter den i små bitar och lägger på en plåt i ugnen. Så sprider sig doften av jul och nybakat i huset. -Julstämning för 9:50 är svårslaget, säger han och skrattar. Tänk på att barnen inte blir gladare för att fönstren är putsade. Däremot blir barnen ledsna och besvikna om föräldrarna är så stressade att de inte hinner umgås. Vil JAl d u tänk a p å midjemåtte t til l ju l ka n d u äta me r av: * skinka , so m är mager t o m ma n skä r bor t fettran - de n * lutfisk , so m ma n ka n äta hu r mycke t so m hels t av, bar a ma n snåla r me d såse n * kalkon , so m ha r et t stark t fäst e p å engelsk a oc h amerikansk a julbor d * sill , so m ocks å är e n utmärk t fisk , bar a int e mari - nadern a oc h inläggningarn a är fö r fet a + fruk t NJA Oc h äta/drick a mindr e av : é pasteje r oc h patéer , dä r ma n int e se r fettinne - hålle t é" fet a ostar , so m ocks å innehålle r mycke t kalorie r é fet a korva r * nötte r * alkoho l Kaloritabell. Läs och begrunda... Julskinka , 100 g Kalkon , 100 g Prinskorv , 100 g Frys t lutfisk , 10 0 g Rök t ål , 100 g En dementi n 172kca l 12 7 kca l 27 0 kca l 2 8 kca l 32 3 kca l 2 5 kca l Torkad e dadlar , 100 g 28 8 kca l Russin , 100 g Julmust , 2 d l Julö l klas s II , 2 d l Brännvin , 5 c l Vinglög g 14% , 1 0 c l Sötmandel , 10 0 g Pepparkaka , 5 g Lussekatt , 35 g 29 9 kca l 7 4 kca l 6 8 kca l 11 0 kca l 17 8 kca l 59 5 kca l 2 3 kca l 11 7 kca l
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40