Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20 Annas Curry FOTO ANNC I GUSTAVSSO N
Skicka brev, fax eller e-post till Annas Curry Box 6630 113 84 Stockholm Fax: 08-728 2337 anna.gidgard@forlaget.ica.se Bakningsexperiment När man bakar är degvätskan ofta mjölk eller vatten. Men egna experiment i köket kan bli väldigt lyckade. Krossade tomater blir gott i bröd som man ska ha till mat, gärna med tillägg av olika örtkryddor. Grönsaksbuljong, öl och porter är andra varianter. Till vetebröd kan man använda äppeljuice. Detta är extra smart för mjölkallergiker! Gör en Sune Nya jul- och nyårsdrinken gör man genom att ge den mousserande Sune drinken en toucb av glögg. En röd, lite sötare variant är att fylla glaset till hälften med kylt rött vin och hälften iskall cider eller och sedan skvätta fruktsoda i glögg efter smak. Men det blir också gott med halvtorrt kylt Vanligaste frågorna om julskinkan Varfö r ska köttermomete r använda s vid tillagningen av julskinkan ? De t ge r en go d oc h saftig skink a me d minsta möjliga viktminskning . O m tillagning - e n avbryt s när innertempera - ture n ä r 70-75°C bli r resulta - te t bäs t Undvi k at t ha skinka n ståen - d e framm e längre stunder . Skä r gärna up p s å mycke t so m gå r å t oc h stäl l tillbaka skinka n i kylen . Skinkan hål - le r si g i 1 vecka i kylskåp . O m skinka n stå r mycke t i rumstemperatu r förkorta s hållbarheten . Kan de n tillagade skinka n frysas? Ja, de n ha r e n hållbarhe t på cirk a 1 måna d o m d u ha r mins t -18° C i frysen . Hu r tillagas skinka n De t snabbast e är at t koka . Tiden bero r på skinkan s vik t oc h form , en run d ta r längre ti d ä n e n långsmal . Har d u bråttom kansk e de t är bättre at t köp a en färdigkok t Hu r mycke t skinka behöve r ja g köpa ? Et t br a måt t är 100-12 5 g skink a pe r portion . O m de t är mång a rätte r på julborde t räcke r de t me d ca 5 0 g pe r portio n elle r 1-2 skivor , me n de t ka n vara praktisk t at t ha e n sto r julskink a eftersom de n räcke r til l flera måltide r unde r julen . Innehålle r skinka n mycke t fett ? Nej, skinka n är bland de t magrast e på julborde t En skink a me d de t synliga fette t bortskure t innehålle r inte me r ä n 2 - 4 procen t fet t Vad gö r ja g av överblivna skinkbitar? Gö r e n varm smörgå s me d honungssenap , julos t skiva - d e äpple n oc h valnötter . Laga e n varm pasta me d skink a i kuber , äpplen , grönkå l elle r rucola . Gö r e n miniskinkpa j me d äggstannin g so m smaksatt s me d musko t Blanda skink a me d grönsa - ke r inlinda t i tortilla elle r tunnbröd , så kallade wraps . Fakta från Scanfoods CAFRAGNAKAKO R Restaurangägarinnan på Trattoria di Cafragna utanför Parma i Italien har delat med sig av receptet på sina kakor/godisbitar med sötmandlar. Servera dem efter maten som en liten sötsak till starkt kaffe. GÖR SÅ HÄR: Grovhacka 250 g mandlar. Smält 250 g smör. Rör ihop 4 dl mjöl, 3 dl socker, hackad mandel och smöret. Vispa 2 äggvitor till vitt skum och vänd ner det. Bre ut ca 2 cm tjockt i en vid ugnssäker form och grädda i 200°C i 25-30 minuter. Skär kakan i bitar med vass kniv efter ca 5 minuter, annars går den sönder i småbitar när man ska försöka få loss den. Men det gör i och för sig inget, kakorna ska gärna vara lite trasiga, slarvigt lagda på ett vackert fat precis som i Italien. 20 Buffé 12/2000 Uppesittarsnack s Skä r tunn a skivo r av chévr e (get - ost ) oc h läg g på et t ugnssäker t fa t Ringla lite honun g över . Ros - t a lite pinjenötte r i torr , he t panna p å spise n oc h strö öve r dem . Stäl l i n fate t i ugnen , 200°C i ca 5 minuter . Servera me d sallad . mousserande vin som man spetsar med lite glögg. Om man vill ha en lightdrink kan man i stället ta torr cider med lite glögg. Presenter och dukningar Två böcker av samma författare har kommit ut på ICA bokförlag: dukningar & fester och vackert & ätbart. I den ena får man inspiration till årets alla tillfällen att ha fest och i den andra kan man lära sig göra hemgjorda presenter: vackra inläggningar, randiga marmelader, dekorerade bröd och karameller i egenhändigt gjorda askar. Chokladstjärna Till glöggfesten : Gö r chokladstjärno r oc h hän g up p i grane n strax innan gästerna kommer . Skä r stjärnfruk t (carambole ) i skivor . Sät t e n bi t snör e geno m e n av spetsarna . Smäl t mör k chokla d i vatten - bad oc h dopp a stjärnorna i de t Häng up p de m oc h lå t choklade n stelna , gärna i kylskå p (ma n ka n te x knyta de m i gall - ret). O m ma n vil l at t de t ska vara ätbara prydnade r bö r d e int e hänga alltfö r läng e i granen . Utan snöre t blir de t i ställe t e n fi n dekoratio n til l juldesserten .
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40