Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11 POLENTAOVERBAKAD GRONSAKSRORA Detta
är den perfekta bjudmaten! Alltsammans går att förbereda i god tid, och när gästerna kommer är det bara att ställa in den förberedda "pajen" i ugnen. Idén påminner om engelsk sheperd's pie, där man lägger potatismos över en köttgryta. Här fyller vi pajen med en härlig gryta på bönor, ärter, potatis och kryddar sedan indiskt. Gillar du guacamole (avokadoröra) kan du använda det istället för dressing på salladen, det blir jättegott till tomaterna. FÖR 4 PERSONER 1/2-1 sats polenta (se grundreceptet ) 1 kg potatis , gärna mandelpotatis 2 stora morötter 1 lite t pake t fryst a ärte r ä 125 g 1 burk röda kidneybönor 1 liter grönsaksbuljong 1 tsk curr y 2 tsk garam masala 2 vitlöksklyfto r olja , salt , peppar 1 dl riven parmesan SALLAD 4 tomater 1 rödlök 1 salladshuvud 1 dl rostade cashewnötter olja , vinäger , sal t och peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Koka polentan enligt grundrecept men lägg inte upp den att kallna. 2. Skala potatis och morot och skär i mindre bitar. Koka rotfrukterna mjuka i sparsamt med buljong, späd under kokningen, så det nästan är torrt när moroten är mjuk och potatisen mosig. 3. Hetta upp olja, vitlök och kryddor i en panna eller kastrull, rör ner ärter och bönor och låt det bli genomhett. 4. Rör sedan ner bönröran i potatiskastrullen och blanda ihop. 1 6. Sätt ugnen på 200-225°. 7. Värm 10-15 minuter. 8. Servera med en sallad på tomat, rödlök, grönsallad och rostade cashewnötter. *VEGg o Vi har döpt vår serie med Cathrine Schucks moderna, vegetariska mat till VEGgo, ett engelskt uttryck som fritt översatt betyder vegetarisk mat som det svänger om... GRUNDRECEPT (stor sats] 4 dl polentagryn 1 lite r vatten + 1 tsk sal t eller 1 lite r grönsaksbuljong från tärning ev 1 dl parmesanost , ca 30 g salt , peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Koka upp vatten och salt, el- Krydda med salt och peppar så ler grönsaksbuljong. Häll i poatt polentan får rejäl smak. lentagrynen under kraftig visp- 4. Bred ut polentan, 2-3 cm ning. Fortsätt att vispa/röra tjock, på ett stort vattensköljt tills gröten är helt slät. 2. Sänk värmen. Koka gröten i 20-30 minuter, rör om ofta. 3. Dra kastrullen från värmen gon timme. Skär den sedan i och rör ev ner parmesanost. snygga fyrkantiga bitar. fat. Släta till ytan med vattensköljd sked. 5. Låt polentan stelna i kyl nåPOLENTA MED SVAMPRAGU I detta recept ska polentan vara nykokt och serveras direkt ur kastrullen. Här är det fritt fram för svampälskaren att gotta sig! Jag brukar använda torkade "trattisar" eller karljohans, färsk shiitake eller ostronskivling om det finns, annars helt enkelt färska champinjoner. Äpple- och rucolasallad med en droppe balsamvinäger ger en härligt frisk brytning till den robusta varmrätten. FÖR 4 PERSONER 1 sats nykok t polenta (se grundreceptet ) 300-400 g färsk svamp (se förslag här ovan) Det ska vara en krämigt mosig röra med kraftig smak. Smaka av med salt och peppar. 5. Lägg röran i 4 ugnssäkra små formar eller en stor. Täck med ett lagom tjockt lager polenta och strö ost över. Detta kan nu kylas och förvaras till nästa dag eller gratineras och serveras direkt. 1 gul lök en liten klick smör 3 dl vispgrädde soja , salt , peppar 2 tomater en bit färsk parmesan basilika til l garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Använder du torkad svamp så måste den först blötläggas. Skiva den färska svampen. Skala och hacka löken. Fräs detta på svag värme i smör, så det inte bryner för hårt. 2. Slå på grädde och koka ihop på svag värme. Används matlagningsgrädde behöver den redas något för att inte skära sig. Smaka av med soja, salt och peppar. 3. Servera den nykokta polentan med svampragun, grovhackade tomater och grovriven parmesan och gärna en kvist färsk basilika. Ett par varv på svartpepparkvarnen över det hela brukar bli gott. Tips på en god sallad: Strimla 2 äpplen, blanda med rucolablad från 2 krukor och några droppar balsamvinäger. Salta och peppra. POLENTA MED GRILLADE MEDELHAVSGRONSAKER Det är lätt att göra en kryddolja med soltorkade tomater och färsk basilika, men en enklare variant är färdigköpt röd eller grön pesto utrörd i olivolja. Vill du göra en "hetare" olja låter du en färsk eller torkad chilifrukt ligga med och ge smak. Pinjenötter blir, precis som de flesta andra nötter, ännu godare om man rostar dem lätt i panna eller i ugn. FÖR 4 PERSONER 1 sats polenta (se grundreceptet ) 1 kg grönsake r som går att grilla , t e x aubergine , zucchini , fänkål och rödlök 1/2 dl olivolja salt, svartpeppa r 1/2 savoykå l eller kinakål 2 paprikor, gärna gula , röda eller orange pinjenötter KRYDDOUA några kvista r färsk basilika ett par soltorkade tomater 1 dl olivolja GÖR SÅ HÄR: 1. Finhacka basilika och soltorkade tomater. Lägg dem att dra en stund i olivoljan. 2. Skär alla grönsaker som ska grillas i cm-tjocka skivor och pensla dem med lite olja. Skär polentan i stavar. 3. Grilla grönsaker och polenta på het grill/grillpanna. Vartefter grönsaker och polenta fått färg kan de hållas varma i ugnen tills allt är grillat och klart. 4. Skär kålen i mindre bitar och koka ett par minuter i saltat vatten. Strimla paprikan och rosta pinjenötterna. 5. Lägg upp alltsammans och ringla kryddoljan över det hela. Krydda med salt och peppar. Tips! Gott som dressing är en enkel tzatziki på riven gurka, pressad vitlök, matlagningsyoghurt, olivolja och svartpeppar.
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32