Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5 EMILIES FAVORITWOK FÖR 4 PERSONER 2 m
orötter 1 klyfta vitkål , ca 300 g 1 broccol i eller 1 paket ä 250 g 1 purjolök 1 paket frys t minimajs ä ca 200 g 2 paprikor, gärna i olika färg 1 tsk örtsal t 2 msk thailändsk fisksas, alt 1 msk soja + 1 msk vatten FAVÖR ITWOKEN Bara nyttiga grönsaker? Visst, om de är wokade, tycker Emilie, 13 år. Det gamla "allt som är nyttigt smakar illa" gäller inte för unga idag. Serverad med fluffigt jasminris blir woken nästan som på riktig restaurang. Ett par matskedar sweet chili och salta cashewnötter ger extra spännande smak till woken. 2-3 msk rapsolja att woka i GÖR SÅ HÄR: 1. Skölj och ansa alla grönsaker. Skär dem i strimlor och stavar och lägg på en skärbräda intill woken. 2. Hetta upp oljan och woka grönsakerna i tur och ordning efter koktid. Börja med morot, vitkål och broccoli. Skjut upp varje sort på wokens kanter innan nästa sort läggs ner. 3. Krydda med örtsalt och fisksås. 4. Servera med kokt jasminris. POTATISSOPPA FÖR 4 PERSONER 8 potatisar, ca 700 g 1,4 lite r grönsaksbuljong av tärning 1 purjolök 1 tsk timjan, 1 tsk örtsal t 2 dl créme fraiche 1 dl hackad gräslök GÖR SÅ HÄR: 1. Koka de skalade potatisarna och ansade purjolöken- i buljongen. Krydda med timjan och örtsalt. 2. När potatisen är helt mjuk, låt svalna lite. Kör allt i mixer eller matberedare, lite i taget, till en krämig soppa. Häll tillbaka i soppkastrullen. 3. Rör ner créme fraiche och gräslök. Smaka av med mer salt om det behövs. Hetta upp före servering. JORDGUBBSPLÄTTAR FÖR 4 PERSONER 4 ägg 8 dl mjölk 4 dl vetemjö l 1/2 ts k salt 1/2 ts k socker 1 msk smält smör eller margarin 1 liter jordgubbar + ev lite socke r GÖR SÅ HÄR: 1. Vispa samman äggen med lite av mjölken. Tillsätt mjölet, lite i taget och sedan resten av mjölken. 2. Smält smöret och rör ner det i smeten tillsammans med socker och salt. 3. Låt smeten svälla i minst en halvtimme i rumstemperatur. 4. Finhacka jordgubbarna, sockra ev lätt. 5. Stek plättarna i matfett. Lägg försiktigt ner 1 msk jordgubbshack på varje plätt direkt i stekpannan. Vänd och stek på andra sidan. Eller lägg på "gubbarna" efter vändningen, det är enklare. SALLAD HELT OKEJ ! Sallad ska inte blandas, tycker Tobias, 13. Serverad i små grupper på ett fat blir det däremot helt okej. Bluecheesedressingen, som smakar riktigt amerikanskt, fixar man till med hjälp av ädelost på tub. Vill man ha lite smulad ädelost i, går det naturligtvis bra. TOBIAS SALLADSTALLRIK FÖR 4 PERSONER 200 g rökt skinka 1/2 isbergssalladshuvud eller olika salladssorter 1 burk majskorn ä c a 340 g 2 paprikor, en röd och en gu l 1 slanggurka körsbärstomater DRESSING: 3 dl gräddfil 11/ 2 dl mjuk ädelos t från tub GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda dressingen. 2. Strimla skinkan. Ansa och strimla/dela grönsakerna. Lägg upp dem på fyra tallrikar. Servera med dressingen.
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32