Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12 GRÖNSAKS - BULJONG TIL L CA 1 1/2 LI
TE R BULJON G 4 gula lökar 2 morötter 2 palsternackor Vi purjolök 150 g champinjoner 1 knippe färsk timjan 1 kvist färsk dragon, eller Vi tsk torkad 10 vitpepparkom 2 lagerblad 1 vitlöksklyfta olja till stekning GÖ R SÅ HÄR : 1. Ansa och skär grönsakerna i cm-stora bitar. Fräs dem med kryddorna i lite olja på medelvärme så att de inte tar färg. 2. Häll på så mycket vatten att det täcker. Koka upp, sänk värv men och sjud under lock i ca 6 timmar, tills fonden fått god och kraftig smak. 3. Skumma av efter hand så blir fonden klar. Sila av genom en silduk eller finmaskig sil. Stefans kommentar: Genom att fräsa grönsakerna och kryddorna öppnar sig smakerna. Stefans kommentar: En bra mixer är en fördel att ha då smöret tillsätts, annars finns risk för att såsen skär sig. Såsen passar till grönsaksrätter, t ex kokta kronärtskockor och färsk sparris. ROTSAKSSMÖRSÅS (grönsaksbuljong) DE N UNDERBARt , MATRESA N en mästare pa såser Kräftor, ostkaka och husarer. Vi filmar på Breviks gård, utanför Eksjö. I köket svettas Stefan Karlsson. Han började karriären på en småländsk vägkrog. Men numera är hamburgarna historia. Stefan har hunnit bli Årets Kock och avancerat till köksmästare. noc/tlcmtlsuit/el </><•/Q " " • Det är tidig morgon på Breviks gård. Solen lyser i den spegelblanka sjön Wixen. Gårdens ägare, Claes Ugarph ror oss ut i ekan för att se om fångstlyckan varit god. Wixen är nämligen en sjö med mycket fina kräftor. Vi tömmer kräftburarna. Claes skakar bekymrat på huvudet. Nej, det här var inget vidare, fiskelvckan blir bara sämre... Sedan ler han och vi förstår att kräftfisket är lika bra som tidigare. Claes och Inga Ugarph driva KRAV-odlat jordbruk med mjölkkor samt skogsvård. Hela första inspelningsdagen filmar vi djur, natur och gård. Claes kränger på sig sin farfars fars husaruniform och spränger fram över gårdsplanen på sin favorithäst. fortsättning på nästa sida TIL L C A 4 D L SÅ S 3 schalottenlökar, eller 1 gul 1 msk smör 1 dl vitt vin 6 dl grönsaksbuljong Vi tsk ättiksprit (12%) 1 tsk socker 100 g smör salt, vitpeppar Vi dl fint tärnade, lättkokta rotgrönsaker, t ex morot, selleri och palsternacka GÖ R SÅ HÄR : 1. Skala och hacka löken fint. Fräs den mjuk i smör utan att den tar färg. 2. Häll på vinet. Koka ihop till halva volymen. 3. Tillsätt buljong, ättika och socker. Koka ner till halva volymen. 4. Mixa detta tillsammans med smöret i mixer/matberedarc. Mixa till en slät och krämig sås. 5. Häll tillbaka såsen i rengjord kastrull. Smaka av med salt och peppar. 6. Lägg i de fint tärnade, lättkokta rotgrönsakerna. Värm såsen. Servera genast.
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32