Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3 • Det fanns en tid - inte så avlägsen
- när tillgången på livsmedel var helt styrd av säsonger. Färska grönsaker fanns nästan bara på sommaren. Primörer var ett begrepp. Även kött och fisk hade sina säsonger. Kräftor fick varken fiskas eller säljas före en viss dag. Nu är det självklart att de flesta varor finns året runt. Ändå har många av säsongsvanorna överlevt: siiluncher, kräftor, julmat... I dag är det våra levnadsvanor som styr matvalet och inte tvärt om. Många har nog glömt kopplingen till livsmedelsproduktionen. Men även dagens produkter kan drabbas av felslag i produktionen, även över större områden. Så hände med årets kräftor. I stort sett är dock tillförseln säker. För oss i livsmedelshandeln är säsongerna lite av vår inspiration. Så för egen del hoppas jag att vi ska hålla fast vid grillsäsonger, augustifester, höstbufféer och allt annat som gör att matåret varierar. Visst sätter det färg på tillvaron! Roland Fahlin Koncernchef ICA w Trende r a så * t AV TONY WALLIN Kräftor och surströmming är delikatesserna för dagen. Läckerheter som inte kräver några recept. Däremot bör dessa åtföljas av någon smakfull dessert. Här ett hett tips från Bufféläsaren och tillika amatörkocken Ove Munthc. Han föreslår en förföriskt god ostdessert som passar utmärkt efter nämnda saltstänkta festrätter. FOTO: RICKARD FORSBERG Ov e Munthes förföriska ostdesser t Skala, dela och kärna ur 2 äpplen och 2 päron. Skär dem i 1/2 cm-tärningar. Koka upp 2 msk socker i 1 dl vatten. Lägg i tärningarna och koka dem mjuka. Låt svalna i lagen . Kan med fördel göras dagen före servering. Ställ kallt. Skålla, skala och hacka 25-3 0 g sötmandel, ca 4 msk. Blanda med 4 msk brun farin och 2- 3 äggulor till en fast men inte alltför stabbig konsistens . Dela 2 tårtbitar brieost ä 150 g horisontellt. Lägg pä en ugnsplät med snittytan upp . Fördela mandelsmeten på dessa . Gratinera ca 5 minuter i 225°, övervärme. Servera den varma osten och dess lite knäckiga yta med den kalla, fräscha fruktkompotten. En spännande smakupplevelse. LOSNUMMERPRIS: 2 0 KRONOR. INNEHAVARE AV ICA KUNDKORT FAR TIDNINGEN UTAN KOSTNAD! Prenumeration : Pris helår 24 0 kr. Annons : Lennart Carlsson, 021-194 2 31. Håkan Sjöstrand, 021-194 5 31. Chefredaktör: Tony Wallin. Ansvarig utgivare : Jörgen Wennberg. Marknadsansvarig: Torbjörn Norberg. Redaktionsråd: Maria Andersson, Lisbeth Kohls, Stefan Gideskog, Anders Hallgren, Christer Åkerberg. Producerad av ICA Förlaget AB, Box 6630 , 113 8 4 Stockholm. Repro : Scannrepro AB. Tryckeri : Trvckcentra AB. Utebliven tidning/adressändring: 033-140040 . Receptfrågor: ICA Provkök 08-7282400 , vardagar 9—11. • Många ringer om en sak: de vill ha mer vegetarisk mat i Buffé. Själv har jag varit något allergisk mot detta. I alla fall mot ordet vegetarisk. För mig har det känts "fotriktigt" och trist; som en tallrik torra kikärtsbullar med rårivna morötter och sladdriga salladsblad. Men sedan en tid tillbaka är jag omvänd. Inte till vegetarian, men väl till att laga spännande vegetarisk mat. Mat som även passar köttätare... Vi kallar den för VEG0O. Se sidan 10. Ett annat ämne som jag tidigare haft lite svårt för är de s k alkoholfria festdryckerna. Min fantasi har sträckt sig till cider, vatten, läsk och lättöl. Sk alkoholfria viner har varit ett trist kapitel. Men trots en viss tröghet i försäljningen har sortimentet nu utökats, och dessutom med några riktiga höjdare, enligt vår vinkrönikör Jan Samuelson. Se sidan 22 . Jag tycker att det borde vara en självklarhet att ha några flaskor på lut för den som vill dricka gott utan alkohol. Skål! Tony Wallin Chefredaktör Buffé hal l 4 Inför skolstarten: barnens favoriter Plommon till marmelad och kaka Cathrine Schiick 10 12 VEGgö med Såser lika goda som på restaurang 20 Lätt festmat med italiensk smak Jan Samuelson tipsar om lättdrycker 26 Mat för 15 kronor! Buffé CHEFREDAKTÖR : TONY WALLIN 08-72823 78 FRÅGOR OM ICA KUNDKORT: 033-14 0040 RECEPTFRÅGOR : ICA PROVKÖK 08-7282400 (vardagar kt 09-11)
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32