Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28 Släpp in familj och vänner i köket D
otter och måg var nyss hemma och plötsligt blev det mycket mer liv i köket. Vi hjälptes åt med matbestyren och avhandlade både det ena och det andra över skärbrädan, stekpannan och diskhon. Måltiderna drog ut på tiden - och de fick ta tid. Det blev liksom fest mitt i vardagen. • Så kul man kan ha runt matlagningen egentligen. Det har massor av högstadieungdomar konstaterat även denna sommar när de deltagit i "matstudior" som arrangerats på ett 8o-tal platser runt hela landet i samarbete mellan kommunerna och Stiftelsen Livsmedelsbranschen. Ni kan läsa mer om det på sidan 19. I snart tio år har jag haft chans att träffa en del av dessa ungdomar när de kommit tillbaka till sin skola efter en sommarvecka och tillsammans med mycket engagerade lärare lärt sig laga modern och god mat som passar deras smak. När deras familjer inviteras till festlig buffé vid veckans slut blir de ofta helt förstummade över hur mycket gott och trevligt som deras 13-15-åringar har åstadkommit. Och man hör många säga "det här måste vi göra hemma..." Förhoppningsvis blir den moderna kokboken som följer med hem flitigt använd. Som förälder har man så lätt för att ta hand om matplanering, inköp och tillagning på egen hand. För att det är enklast så. Och går fortare. Men jag tror att många med mig tänker om när man inser att det här är någonting som ens ungdomar har stor nytta av, och bör bli involverad i så snart som möjligt. Både för att de ska känna ansvar för uppgiften och för att lära för framtiden. Men framför allt för att de också ska känna hur roligt man kan ha kring maten och måltiden. I tider som våra har vi inte så många fasta punkter kvar - men matbordet och måltiden är en av de viktigaste. Bland de trevligaste bjudningar vi har ordnat i familjen är de som inte varit helt färdiga när vännerna dykt upp. Utan de där vi alla tillsammans gjort lite insatser innan vi satt oss till bords. Att släppa in 1 . familj och vänner i köket blir uppskattat av alla! DIALOG Skriv til l Dialog och tyc k till , g e tip s eller ställ frågor. Adress : Buffé , Box 6630, 113 84 Stockholm. Vill ha grovmalen färs -Hej , jag skulle gärna vilja slå ett slag för grovmalen köttfärs, sa en glad röst på telefon. Den tillhörde Sven Olof Gällerstedt i Åkersberga. - 1 Sydeuropa använder man ofta grovmalen köttfärs till hamburgare och liknande färsrätter. Det blir matigare och godare, tycker Sven Olof. För att intyga detta lämnade han följande recept på ^evap^i^i, en rätt som han fick smak på vid ett besök i Dubrovnik 1968. Receptet har sedan modifierats i Sven Olofs kök. Lisbeth Kohls ICA Handlarnas AB 17193 Solna Fin kossa gav cykel i pris På Unga Sidan utlyste vi , tillsammans med WWF. en teckningstävling i Buffé nr 6. Motivet skulle vara en ko. Bland över tusen fina bidrag har Juryn enats om följande vinnare. Förstapriscykeln går till sjuåriga Frida Emtorp i Karlstad. Hennes fina, betande kossa ser vi här bredvid. Övriga nio pristagare blev: Robin Carlsson, 6 år, Svalöv; Camilla Billstrand, 9 år, Uppsala; Johanna Öst, 12 år, Malung; Martin Lundqvist, 8 år, Johanneshov; Jimmy Hedlund, 6 år, Ämtervik; Vanja Hultberg, 10 år, Vassmolösa; Hanna Emtorp, 7 år, Karlstad; Lisa Behrenfeldt, 13 år, Skarpnäck; Joakim Birgersson, 7 år, Vollsjö. Dessa får medlemskap i Världsnaturfondens Pandaklubb, som bl a ger ut tidningen Panda. <?EVAP£IQI FÖ R 4 PERSONE R 500 g grovmalen biandfars, gärna innehållande lamm 1 äggula 1 finriven gul lök 1 dryg tsk sambal oelek (se Buffé nr 4/-96) Bland över tusen teckningar enades juryn om att detta bidrag skulle vinna. Grattis Frida! 2 pressade vitlöksklyftor 1 tsk salt 1 krm peppar grillolja GÖ R S Å HÄR : 1. Blanda samtliga ingredienser utom grilloljan till en smidig färs. 2. Forma avlånga köttbullar, liknande sk järpar. Pensla med grillolja. Grilla över kolglöd. 3. Servera med finhackad rå lök, en blandsallad och gärna klyftpotatis. En tomatsås med grovhackade tomater och en smörsås, t ex bearnäs, är också goda tillbehör. Sven Olof Gällerstedt, Åkersberga
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32