Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19 AV KRISTINA LIND FOTO: SÖREN WALLDIN
/ST Knappt hade sommarlovet börjat förrän mängder av elever runt om i landet återvände till skolan - frivilligt! Under fem dagar fick de lära sig att det ska vara roligt med mat, vackert och gott. Matstudior • lockar tusentals elever till skolan på sommarlovet Det doftade gott i hemkunskapssalarna i början av sommarlovet. För åttonde året i rad arrangerade Stiftelsen Livsmedelsbranschen matstudiokurser över hela landet. Bara i sommar har mer än 125 kurser genomförts i 82 kommuner med 150 lärare och 1600 ungdomar på högstadiet. Målsättningen med matstudior, som har temat "från jord till bord", är att få ungdomarna intresserade av att laga "riktig" mat. Förhoppningsvis får de också en kick att fortsätta på egen hand hemma i köket. Det har gräddats och panerats, vispats och kryddats. Det här är kursen där det är tillåtet att prova, våga och våga misslyckas. -De t är kul att laga mat, tveker Anna i Nvbro. -Och att testa nya grejor, menar Johan. Som den där Kinagrvtan med bambuskott, paprika och en massa annat. Varje dag har ett nytt tema. Kött, fisk, grönsaker, frukt, bär, bröd. Alla är intresserade och jobbar utan trams. För att få en ordentlig inbliek i matens väg får eleverna göra studiebesök på företag som har anknvtning till mat och livsmedel. I kursen ingår också att planera och genomföra en avslutande sommarbuffé till vilken föräldrar, svskon och vänner bjuds in. Vem skulle taeka nej till exempelvis laxmousse med romsås, köttpaté med cumberlandsås, valt visar sig vara för liten. Gräddsåsen rinner ut över spis och arbetsbänk och skapar under några minuter kaos. -Man måste lära sig att hålla koll på allting samtidigt, säger Peter och håller sina brända fingrar under vattenkranen. Men det är kul att laga mat! Livsmedelsbranschen står för kurskostnaden och kommunen svarar för lokal och lärare. Eleverna får betala 200 kronor för den veckolånga kursen. Då ingår förkläde, t-shirt och två förnämliga kokböcker. Och så får de förstås äta upp den mat de lagar. Ofta dukas det fint med levande ljus. Matstudiokurserna är populära. Antagningen sker efter principen först till kvarn. På flera håll var ansökningarna så många att man fick anteckna klockslag när de kom in för att det skulle bli rättvist. En och annan extra deltagare slank med trots att det egentligen saknades plats. Det finns egentligen bara en nackdel böeklingtoast, fiskpaté med örtagårdssås, gravad lax, solrosbröd, hälsobröd och avslutningsvis en läcker ostkaka?! -Fantastiskt! Så här bra skulle vi ha det varje dag, tvekte flera gäster. Matlagning är förstås inte alltid en dans på rosor. Plötsligt kokar såsen över därför att kastrullen som någon med matstudion, det tycks samtliga deltagare vara överens om: Kursen borde vara två veckor... Fotnot: Matstudio är ett årligen återkommande arrangemang. För mer information om kurser i din kommun, kontakta Britt Winberg på Stiftelsen Livsmedelsbranschen, tel 018-126790.
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32