Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8 AV ELISABETH EKSTRAND HEMINGSSON FOTO
: HANS B ERIKSSON till marmelad och KaEa Den som har ett eget plommonträd har mycket att glädja sig åt. Allt från de första skira blommorna på våren till dignande grenar av mogna, söta frukter mot höstkanten. PLOMMONMARMELAD Prova att göra en riktigt god plommonmarmelad! Söt och god med bra hållbarhet. Den är mycket användbar som fyllning i rulltårta eller tårta. Dessutom en perfekt present eller julklapp för den som vill vara ute i god tid. Dubbla inte marmeladreceptet, men gör det gärna flera gånger om du vill ha ett stort marmeladförråd. GE R C A I LITE R MARMELA D ca 1 Vi kg plommon Vi dl vatten ca 1 Vi kg strösocker pressad saft av 1 citron ca 3Vi tsk fruktpektinpulver, Melatin Vi dl strösocker GÖ R SÅ HÄR : 1. Skölj plommonen. Kärna ur och skär dem i bitar. Skalen ska vara kvar. 2. Lägg frukten i en gryta och tillsätt vatten. Koka under lock 10-15 minuter. 3. Tillsätt socker och citronsaft. Koka ganska kraftigt under omrörning i 5-10 minuter. 4. Dra kastrullen från värmen. Blanda fruktpektin och socker. Rör ner det. Koka kraftigt 2 minuter. 5. Skumma noga. 6. Fyll marmeladen på väl rengjorda, varma burkar. Tillslut dem och låt dem kallna upp och ner. 7. Förvara marmeladen mörkt och svalt så håller den sig länge. ' * JR VIKTORIAKAKA 50 g smör 1 dl strösocker 1 msk vanilj socker 1 dl vetemjöl g g 1 ä FYLLNING : 6-8 plommon 1 dl vispgrädde Vi dl strösocker 1 ä g g ev 1-2 msk söt madeira eller portvin GARNERING : Vi dl hackade hassel nöt skärm >r GÖ R SÅ HÄR : 1. Sätt ugnen på 175 0 . 2. Lägg smör, socker, vaniljsocker, mjöl och ägg i matberedarens skål. Starta maskinen och kör till en slät smet. Eller rör matfett och socker poröst för hand och tillsätt resten av ingredienserna. 3. Smörj en ugnssäker form, 22-24 cm i diameter. Bred ut smeten jämnt i formen, även upp mot kanterna. 4. Skålla plommonen i kokande vatten en kort stund. Dra av skalen. Ta eventuellt bort kärnorna. Lägg plommonen i formen. 5. Vispa grädden till fast skum. Tillsätt socker och rör ner ägget. Smaksätt eventuellt med madeira eller portvin. Häll smeten över plommonen. Strö över nötter. 6. Grädda i ugnens nedre del 30-40 minuter. 7. Servera viktoriakakan något avsvalnad med glass eller vispad grädde.
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32