Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28 CHOKLADTÅRTA 10-12 BITAR 75 g smör e
ller margarin 3 dl mjölk 41/2 dl vetemjöl 3 dl socker 2 msk kakao 1 msk vaniljsocker 1 msk bakpulver smör/margarin och riven kokos till formen FYLLNING: 21/2 dl vaniljvisp (1 paket) 11/2 msk maizena 11/2-2 dl körsbärssylt GARNERING: ca 100 g vit blockchoklad ca 100 g mörk blockchoklad 2 dl mellan- eller vispgrädde GÖR SÅ HÄR: 1. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Koka upp och låt svalna. 2. Blanda vetemjöl, socker, kakao, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner vätskan i mjölblandningen. 3. Häll smeten i en väl smord och kokosbeströdd form som rymmer ca 1 1/2 liter och är ca 20 cm i diameter. 4. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C, ca 30 minuter. Låt kakan svalna innan den stjälps upp. Dela den kalla kakan i 3 bottnar. 5. Blanda vaniljvisp och maizena i en kastrull. Koka upp blandningen under omrörning tills den tjocknar. Kyl vaniljkrämen, rör om tills den svalnat. 6. Bre först sylt och sedan vaniljkräm på 2 av bottnarna. Lägg samman tårtan. Så här långt kan tårtan förberedas, tom frysas. 7. Smält varje chokladsort för sig och häll ut dem på var sitt bakplåtspapper. Låt chokladen stelna, men inte bli stenhård. 8. Vispa grädden och bre den ovanpå och runt tårtans kanter. 9. Hyvla chokladen med osthyvel och strö chokladspånen över tårtan. FÖR ÄGGALLERGIKER Mjuka kakor utan ägg blir alltid lite mer kompakta än de som bakas med ägg. Välj då en god chokladkaka som gärna kan vara lite tung och mäktig utan att det gör något För att få tårtan extra saftig bör man helst lägga samman bottnarna, med fyllningen, dagen före serveringen. Man kan även dränka in bottnarna med lite cider eller fruktsoda för att få dem ännu saftigare. Sylt och vispad grädde är gott som fyllning, men vaniljkräm är ännu godare, men tyvärr en äggfälla. Traditionellt lagas vaniljkräm med äggulor, men här kommer mitt förslag som blir precis lika gott och är aggfritt. Jag använder Ädel Vaniljvisp som kokas upp med en redning för att bli tjock. Se upp med andra färdiga vaniljkrämer utan ägg i innehållsdeklarationen. Spår av ägg kan finnas i produkten beroende på att ägg hanteras i fabriken. Detta gäller tex Marsänsås från Ekströms. Kokos fungerar bra att beströ formar med både när man vill ha ägg- och glutenfritt SCHWARZWALDTÅRTA 10-12 BITAR 2 dl havregryn, ca 70 g 50 g smör 11/2 dl socker 1 msk maizena 1 tsk bakpulver 1 ägg FYLLNING: 4-5 dl mellan- eller vispgrädde 1 msk vaniljsocker GARNERING: 100-150 g mörk blockchoklad GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. Rosta havregrynen i en torr het stekpanna tills de får en aning färg. Se upp, för de kan lätt brännas! Låt grynen kallna 2. Smält matfettet och häll det över havregrynen. Tillsätt socker, maizena och bakpulver. Vispa upp ägget och tillsätt det. 3. Rita 3 cirklar med ca 21 cm diameter på bakplåtspapper. Fördela smeten i ett tunt jämnt lager på varje cirkel. Grädda 6-8 minuter mitt i ugnen. 4. Låt bottnarna svalna plant. Dra försiktigt loss papperet. 5. Smält blockchokladen och bre ut den till ett tunt lager på bakplåtspapper. Dra med en gaffel om du vill ha ett vågmönster. Låt chokladen stelna svalt, men skär rutmönster innan den är riktigt hård. 6. Vispa grädden till fast skum och smaksätt med vaniljsocker. 7. Spritsa eller bre ut fyllningen mellan bottnarna och ovanpå tårtan. 8. Garnera med chokladbitar. 9. Servera tårtan inom de närmaste timmarna, eftersom bottnarna blir mjuka om de får vänta länge. FÖR NÖT-/MANDELALLERGIKER Ett bra ersättningsmedel för mandel eller nötter är havregryn. Rostar man dem lätt i en torr stekpanna får de en god smak som påminner om mandel. Den här tårtan passar även den som inte tål gluten, men havre rekommenderas för närvarande inte till barn med celiaki under 18 år. FRYST JORDGUBBSTÄRTA 8-1 0 BITAR 4 äggvitor 1 dl socker 200 g mandelmassa 1 msk potatismjöl FYLLNING: 6 gelatinblad 4 äggulor 2 dl florsocker 1 burk kesella med vaniljsmak (21/2 dl) 21/2 dl mellan- eller vispgrädde 250 g frysta jordgubbar (1 paket) TILL FORMEN: smör eller olja potatismjöl GARNERING: 1 dl vispgrädde färska eller frysta jordgubbar GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med att smörja en rund form med löstagbara kanter, ca 22 cm i diameter, och pudra över potatismjöl. Knacka ur formen så att överflödigt mjöl försvinner. Sätt ugnen på 150°C. 2. Vispa äggvitor och socker till en fluffig och styv marängsmet. Riv mandelmassan och blanda försiktigt ner den och potatismjölet i marängsmeten. Fördela smeten i formen. 3. Grädda tårtbottnen i nedre delen av ugnen, ca 60 minuter. Täck ev med aluminiumfolie om ytan ser mörk ut. Låt kakan kallna. Lossa den från formen. Placera en ca 10 cm bred remsa bakplåtspapper runt kakan, så att fyllningen får jämna fina kanter. 4. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. 5. Vispa äggulor och florsocker riktigt pösigt. Tillsätt kesellan. 6. Ta upp gelatinbladen. Lägg dem i en kastrull och låt dem smälta på svag värme. Låt svalna något. Häll gelatinet i äggsmeten under kraftig vispning. 7. Vispa grädden till hårt skum och blanda försiktigt ner den i smeten. 8. Halvtina bären och mixa dem i småbitar eller mosa dem. Rör ner dem i fyllningen. Bre jordgubbsgrädden över tårtbottnen. 9. Täck med plastfilm och placera tårtan i frysen minst 4 timmar. (Man kan servera tårtan utan att ha fryst den, men låt den då stå i kylen minst ett par timmar så att fyllningen stelnar.) 10. Låt fryst tårta stå framme 15-20 minuter och ta bort papperet före serveringen. Garnera med vispad grädde och färska eller frysta bär. Tips! Den som inte tål mjölk kan göra både bottnen till »fryst jordgubbstårta« och »schwarzwaldtårta« (med mjölkfritt margarin). En passande fyllning får man om man mixar två paket »glass«, Oatly Vanilj, med 1 paket halvtinade jordgubbar (250 g). Garnera ev med frukt. FÖR DEN SOM INTE TÅL GLUTEN Det finns många olika typer av tårtbottnar som man kan baka utan vetemjöl, som normalt inte innehåller gluten, till exempel marängbottnar, mandelflarnsbottnar eller biskvibottnar. Här bjuder vi på en seg mandelmaräng med en fryst jordgubbsmousse.
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40