Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32 Gröna lökar Kajplök (Allium scorodop
rasum) och Purjolök (Allium porrum) På Gotland ska man av tradition äta kajpsoppa på våren för att driva bort »ladesdignu« - vårtröttheten. Den brukar sätta in just i april, maj när den vilda purjolöken, som på ön kallas kajp, dyker upp. Säkert hade den vitaminrika löken betydelse under självhushållets dagar som en vårprimör efter vinterns enahanda kosthåll. Späd purjo är en delikatess som dyker upp i butikerna runt midsommar. Ramslök (Allium ursinum) En lök som först på senare tid uppmärksammats mer och nu hittat vägen till krogköken. De breda lökbladen som fyller Sydsveriges lundar och ängar tidigt på våren kan påminna om liljekonvaljens men har tydlig lökdoft. Hackar man dem ger de rfrån sig en intensiv doft som påminner om vitlök. Frö finns för den som vill försöka odla egen. Piplök (Allium fistulosum L) En riktig C-vitaminbomb! Kineserna har odlat den i ett par tusen år, hos oss är den inte alltför känd. Bladen påminner om gräslökens rör men är betydligt grövre. Lite söt i smaken. Piplöken är flerårig. Frö och plantor finns i örtsortimentet. Luftlök (Allium cepa v. viviparum) Ännu en lök för örtagården. Luftlöken kallas ibland etagelök då den gärna bildar smålökar i flera våningar. Både smålökarna och det gröna kan användas. Salladslök (Allium fistulosum) Samma grupp som piplöken, men denna finns i butik. Tunn och fin i sallader, wok och soppor. Frö finns för den som vill odla. Gräslök (Allium schoenoprasum) - kinesisk gräslök (Allium odorum L) Den som vill odlar förstås själv, men båda finns numera i butik. Den kinesiska kallas ibland vitlöksgräs då den till skillnad från den milda gräslöken har en tydlig touch av vitlök. De liknar varandra, men den kinesiska har plattare blad. Användningsområdet för båda är nära nog obegränsat. PESTO MED RAMSLÖK Här ger den ampra ramslöken mest smak. Peston kan förvaras i täckt burk i kylen några dagar. Jättegod till fisk eller pasta. 50 g valnötskärnor 3-4 dl blad av ramslök ev 1 dl persilja 2-3 dl olivolja salt, svartpeppar nyriven ost (parmesan eller Västerbotten ) GÖR SÅ HÄR: 1. Enklast görs såsen i matberedare. Mixa valnötskärnorna först några sekunder, lägg därefter i ramslök och ev persilja om man vill mildra smaken något. 2. Tillsätt oljan i en fin stråle lite i sänder under omrörning tills såsen är tjockrinnande. Smaka av med salt, svartpeppar och riven ost. FÖR ALLA? Pesto med ramslök innehåller inte gluten. Känsliga äggallergiker bör välja parmesanost utan konserveringsmedlet E1105, lysozym. Mjölk ingår. VARM LÖK- OCH POTATISSALLAD Riktigt god till grillmaten. Här passar alla de gröna lökarna; vi blandade ett par sorter. FÖR 4 PERSONER 1 kg potatis 1 dl olivolja 1/2 dl torrt vitt vin 1 -2 tsk fransk senap salt, grovmalen svartpeppar 1 knippa salladslök 2 msk hackad gräslök GÖR SÅ HÄR: 1. Potatisen kan kokas med skalet på - eller om det är en fast sort skalas och tärnas i stora bitar. Det går snabbare, men då får man passa så att den inte kokar sönder. 2. Blanda dressingen av olivolja, vin, senap och kryddor. 3. Ånga av potatisen, skala och tärna om så behövs. Häll dressingen över den varma potatisen och blanda väl. Skär salladslöken fint. Vänd ner sallads- och gräslök och servera salladen varm. FÖR ALLA? Varm lök- och potatissallad innehåller inte gluten, mjölk eller ägg. GRÖN LÖKSOPPA ELLER KAJPSOPPA Kajplök som också kallas skogslök kan vara svårfunnen, ramslöken går lika bra och även andra gröna vårlökar kan användas i soppan. FÖR 4 PERSONER 1 liten gul lök 11/2 msk margarin 1 liter grönsaksbuljong (tärning + vatten) 1 stor potatis 1 krm timjan 4-5 dl finskuren kajplök eller annan grön lök 1/2-1 dl grädde salt och peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och finhacka löken. Fräs den blank med margarinet i en gryta. Häll på buljongen. Skala och tärna potatisen och lägg i den och timjan. Koka sakta under lock tills potatisen kan vispas sönder och reda soppan. 2. Lägg i löken och fortsätt koka ca 10 minuter eller tills löken känns lagom mjuk. Späd med grädde och smaka av med salt och peppar. Servera soppan het. FÖR ALLA? Grön löksoppa eller kajpsoppa innehåller inte gluten eller ägg. Mjölk ingår. Ändra så här till mjölkfritt: Fräs löken i olja eller mjölkfritt margarin. Kontrollera innehållet i buljongtärningen och använd Imat från Oatly i stället för grädde.
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40