Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12 JACOBS SÅS FÖ R 4- 6 PERSONE R 1 ägg
ula IV2 tsk dijonsenap IV2 tsk vinäger 1 vitlöksklyfta 1 dl olivolja 1 dl majsolja 1 dl hackad dill salt, peppar GÖ R S Å HÄR : 1. Se till att alla ingredienser är rumsvarma, annars kan såsen skära sig, dvs gulan och oljan blandas inte. 2. Rör ihop äggulan med senap, vinäger och pressa i vitlöken. 3. Tillsätt oljan droppvis under ständig omrörning. När såsen tjocknat kan du låta dropparna övergå till en stråle. 4. Blanda ner hackad dill och smaka av med salt och peppar. ANSJOVISSÅS FÖ R 4- 6 PERSONE R 2 dl créme fraiche 1 vitlöksklyfta 8 ansjovisfiléer 3 msk hackad persilja salt, peppar GÖ R S Å HÄR : 1. Rör ihop créme fraichen med pressad vitlök, hackade ansjovisfiléer och persilja. 2. Smaka av med salt och peppar och låt stå och dra några timmar. 7 ^ forts fr sid 11 svarta färgen ger vika för flammande rött. Är noga med att vattnet kokat upp innan nästa urtidsdjur förvandlas till dyrbar delikatess. Exakt 1 7 minuter får hummern koka. Bäst blir hummern om den sedan får kallna i kokvattnet och stå till nästa dag. Ikväll är det Liselott och Alf som är gäster i lusthuset på bergknallen mot havet. Alf är yrkesfiskare och lyssnar vant på vinden, som nu ökat åtskilliga meter per sekund, och förklarar att i morgon blir det sovmorgon. 1 morgon är det för hårt väder för att vittja hummertinor. Med hummerfiskare runt bordet blir det mycket tal om knepen, rekordfångster, gammelhumrar på 3 kilo och styrkan och klippet i hummerns klor. -Den bästa hummern är nog ändå den på 700-80 0 g. Den har mycket smak och ett fint, mjällt kött. En 2 - 3 kilos hummer är för träig. -At t bjuda på hummer är enkelt och ändå mycket festligt, tycker Johns fru, MajBritt. - 1 Bohuslän äter man traditionellt hummern bara med bröd och ost. På bordet i lusthuset står dock två kalla såser, citronklyftor och ett par flaskor mousserande vin, och efteråt vankas PS . Tänker du festa på räkor eller kräftor så passar det också bra med en ostbricka efteråt. ostbricka och portvin. För hummer är definitivt inte vardagsmat. Oavsett om man är upplänning som äter nykokt hummer för första gången eller Fjällbackabo som sedan generationer fiskat och ätit hummer så är det något alldeles speciellt med denna urtida delikatess; detta havets svarta guld som orsakat många bråk, skapat åtskilliga fiender men förhoppningsvis fler vänner och inbjudit till många lustfyllda fester genom seklerna.
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32