Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13 VALNOTSBROD TIL L 3 RUND A BRÖ D 100
g valnötskärnor 7Vi dl vatten 2 paket jäst 1 msk salt % dl valnötsolja 2 dl fint rågmjöl 16-1 7 dl vetemjöl GÖ R SÅ HÄR : 1. Rosta valnötterna lätt några minuter i torr men inte för het stekpanna. Skaka då och då. Hacka valnötterna grovt. 2. Ljumma vattnet till 37°c. Smula i jästen. Tillsätt valnötter, salt och valnötsolja. 3. Arbeta in det mesta mjölet. Arbeta kraftigt i 4-5 minuter till en slät och smidig deg. Jäs övertäckt i 30 minuter. 4. Ta upp degen på mjölat bord och knåda den med några lätta tag. Dela degen i tre delar, forma till runda bröd. 5. Lägg på plåt och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter tills degen snabbt reser sig efter ett lätt tryck med pekfingret. 6. Värm ugnen till 250°c. 7. Grädda bröden i 10 minuter. Sänk till 2oo°c och grädda i ytterligare 20 minuter. Bröden ska låta ihåliga om du knackar på undersidan av dem. HAVREKEX TIL L 30 STYCKE N 150 g smör 1 dl mjölk 1/2 tsk salt 1 tsk fänkålsfrön 3 1/2 dl havregryn 3 1/2 dl vetemjöl 1 tsk bikarbonat 1 tsk bakpulver GÖ R SÅ HÄR : 1. Smält smöret och låt det svalna något. Tillsätt mjölk, salt och fänkål. 2. Blanda havregryn, vetemjöl, bikarbonat och bakpulver och rör ner i smöret. Arbeta ihop till en deg. 3. Kavla ut direkt på en bakpappersklädd plåt. Kavla sista gången med en kruskavel eller nagga med gaffel. Skär degen i rutor. Låt stå tills ugnen är varm. 4. Värm ugnen till 200°c. 5. Grädda på nedersta falsen i 10-15 minuter, tills kexen har fått tillräckligt med färg. FÄRSKOST På ostbrickan finns det nybakt valnötsbröd, hembakta havrekex, en mager färskost, en mogen cambozola och en lagrad grevéost. Mjuka päron, röd paprika och färska fikon smakar gott till liksom ett glas rött portvin. FÖ R 4-6 PERSONE R 2 dl gourmékesella eller avrunnen filmjölk 1 msk italiensk salladskrydda 4 msk hackad persilja 1 vitlöksklyfta salt, peppar GÖ R SÅ HÄR : 1. Rör ihop kesellan med salladskryddan, hackad persilja och pressad vitlök. 2. Smaka av med salt, peppar och ev mer salladskrydda. Dryckestips till hummer Jan Samuelson ger här tips om vita och torra viner med hög prisvärd kvalitet till hummer. Skulle ni välja något annat, tänk på att hummerns sötaktiga kött kräver ett torrt, gärna mineraligt och smakrikt vin. • Gatäo (nr 12530, pris 42 kr, ny från 7/7). Budgetvinet (med alkoholhalt 9%) är ett vinho verde från Portugal, stramt mineraligt, friskt och smakrikt. • Filet vom Griiner Veltliner (nr 5989, pris 64 kr). Gammal bekant för Buffés läsare, strålande fisk- och skaldjursvin från Österrike. • 1996 Muga (nr 12787, pris 70 kr, ny från 4/8). Elegant, frisk vit rioja med välbalanserad fatkaraktär. • 1995 Urgesteins Riesling Kabinett Trocken (nr 12919, pris 79 kr, ny från 21/7). Österrike igen - urfriskt, mineraligt, smakrikt. • 1994 Kangaroo Creek Chardonnay (nr 16400 obs! Testsortimentet, pris 81 kr, ny från 18/8). Fruktigt rik och frisk australisk chardonnay med fin fatkaraktär. PS . För er som tycker att hummer kräver riktiga festbubblor kommer här två extratips, båda torra: mousserande Anna de Codorniu (nr 7369, pris 89 kr) och champagnen Piper-Heidsieck Brut (nr 7644, pris 198 kr).
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32