Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17 Planned overs [ÖVERS . UNG . PLANERA
D RESTMAT ] TEXT: GUNILLA BLIXT MATSTYLIST: EVA BOUVIN FOTO: PEPE NILSSON Restmat är något som nästan aldrig förekommer hemma hos oss. Vi äter upp allt som finns i karotterna. Däremot passar jag ofta på att laga extra mycket mat, när jag ändå lagar, för att kunna få en snabblagad rätt vid ett senare tillfälle. Det kallas "planned overs" på engelska, något bra svenskt namn känner jag inte till. 2 x potatismos Korv med mos är populärt och gott. Gör dubbel sats av moset nästa gång och förbered samtidigt en god fiskgratäng, det blir snabbmat nästa dag. Medan korven grillas/steks hinner du förbereda fiskblocket och göra en gratängsås. KORV MED MOS FÖ R 4 PERSONE R 8 grillkorvar DUBBE L SAT S MOS : 2 kg potatis (t ex King Edward, som är mjölig) 4 dl mjölk 2 msk smör 1 tsk salt V2 tsk målen vitpeppar 1 krm riven muskotnöt 1 krm strösocker GÖ R SÅ HÄR : 1. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Det gör inget om den faller sönder. Slå av vattnet och ställ kastrullen staFISKGRATÄNG FÖ R 4 PERSONE R 1 sats potatismos ägg 1 2 msk smör 500 g fiskfilé l digt på t ex en träskärbräda. 2. Mosa potatisen med elvisp eller stor gaffel. 3. Värm mjölken och tillsätt, lite i taget. Vispa mellan varven. Tillsätt smöret och kryddorna. Vispa moset fluffigt. Ta undan hälften till fiskgratängen. 4. Grilla eller stek korvarna, servera med t ex saltgurka. h dl vetemjöl 5 dl mjölk 1 fiskbuljongtärning 100 g skalade räkor 1 dl riven ost GÖ R SÅ HÄR : 1. Vispa ner ägget i potatismoset. Smörj en ugnsfast form och spritsa moset runt kanterna i formen. 2. Koka fisken i mjölken. Ta upp den och lägg den mitt i formen. 3. Fräs mjölet i smöret i en kastrull. Slå på mjölken, lite i taget. Smula ner buljongtärningen. Låt puttra 5 minuter. 4. Häll såsen över fisken. Lägg på räkorna. Strö över riven ost. Snabbkyl gratängen och förvara den övertäckt i kyl tills den ska gratineras. Kan stå i 2 dagar. 5. Ta ut gratängen och sätt ugnen på 225°C. 6. Gratinera i ca 20 minuter. Osten ska ha gyllenbrun färg. •
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32