Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15 Jans vintips AV JAN SAMUELSON Kyckli
ng var förr en vårprimör, men liksom många andra en gång säsongsbundna delikatesser springer den nu fritt i våra kök hela året om. Som tur är håller vår gastronomiska fantasi jämna steg med den, och tillsammans med vinbär förvandlas kycklingen här vips till en sprittande fräsch augustiprimör. En del viner känns också mer primöraktiga än andra, knaprigt, fräsigt friska viner med gröna toner mot mineralig bakgrund som ska konsumeras unga. Bland dessa märks Portugals vinho verde, riesling - som även kan åldras till djupare smakdimensioner - och sauvignon blanc. Det senare spänner över ett brett doft- och smakregister från äpplen och krusbär till tropiska frukter, från nyslaget gräs till örtkryddor och nässlor, grön paprika och sparris. Men allra mest förknippar man sauvignon blanc med svarta vinbär och svartavinbärsblad. Via buxbom går också ett odörsidospår till kattpink, som på en krusbärsbuske faktiskt kan väcka längtan efter ett glas sauvignon. För att citera min vinprovarkollega Oz Clarke "ska sauvignon blanc smaka som en svidande örfil" - vass i syran och skarp i frukttonen. Något som smaklökarna vaknar upp av och som man glatt vänder andra kinden till efter. Sauvignon blanc och vinbär hänger med andra ord ihop som ler och långhalm i smakassociationernas värld. Och eftersom sommaren är sauvignon blancs bästa tid har det sluga Systembolaget dukat upp ett helt knippe läckerbitar av denna druva på sistone. De flesta bör vara som gjorda för vinbärskycklingen. Min gamla favorit Santa Carolina Sauvignon Blanc (nr 2979, pris 59 kr) har nu fått konkurrens av likaså chilenska 1997 Santa Digna Sauvignon Blanc (nr 16645, pris 59 kr). Från Loiredalen kommer 1996 Touraine Sauvignon Blanc (nr 12204, pris 60 kr) och från Bordeaux 1996 Gemini Sauvignon (nr T 12156, pris 65 kr). Tar vi ett steg upp i pris och kvalitet får vi en 1996 Delheim Sauvignon Blanc (nr 12056, pris 88 kr) från Sydafrika och en 1996 Grove Mill Sauvignon Blanc (nr 16412, pris 99 kr) från Nya Zeeland, som i dag nästan har detroniserat Loiredalen som sauvignons hjärtland. Stoneleigh och Montana heter ett par pålitliga kort därifrån som ni alltid kan satsa på. Till plommondesserten kan ni gott prova ett glas Santa Carolina. Passar den inte är det bara att plocka fram en söt tokajer eller en Domaine de Coyeux, Muscat de Beaumes de Venise (nr 6020, pris 65 kr/375 ml) - sött starkvin (15%) av muscatdruvan som är fenomenalt allround till varjehanda efterrätter.
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32