Kollega 1
sant? Polarbröd Hällakaka Utan konserveringsmedel
. Mjölkfri. INNEHÅLL (per 100 gram): 280 kcal, 8,4 g protein, 51 g kolhydrater, varav 7,4 g sockerarter. 3,3 g fett, varav 0,9 g mättat. 3,1 g kostfi ber, 0,3 g natrium. TESTPANELEN: En fl äkt från barndomen. Inte så nyttigt men ack så gott. Bra eftersmak, trevlig konsistens. Sött, lite svampigt. Gott men rätt menlöst. Mjukt och fi nt. En fi n mineralton. Klassiskt utseende. Saftigt. Lite smaklös, inget tuggmotstånd. Fastnar i kinderna. DIETISTEN: Innehåller mycket socker och lite fi brer. Det framkommer inte vilken sorts olja som har använts. 5 frågor till Sofi a Hur ser jag om ett bröd är nyttigt eller inte? – Titta efter nyckelhålet om du snabbt vill se om ett matbröd är nyttigt. Annars är tumregeln att brödet ska ha max 5 g sockerarter och minst 5 g kostfi ber per 100 g. – Man kan inte se på färgen om brödet är hälsosamt, menar dietisten Sofi a Antonsson. Mörkt bröd kan se nyttigt ut, men kan innehålla väldigt mycket socker. Vitt bröd kan tvärtom se onyttigt ut, men kan innehålla ganska lite socker och en del fi brer. – Vitt bröd är inte farligt, men det kan ge blodsockersvängningar och sämre mättnad än ett mörkare bröd med mer fi brer. Man ska dock se upp med vitt bröd med tillsatta fi brer, framför allt om man har problem med magen. Fibrerna kan orsaka gaser och andra magbesvär. Vad ska jag titta efter om jag vill äta nyttigt, gå ner i vikt eller bli mätt? – Mängden kostfi ber och socker styr både nyttighet, mättnad och ofta kalorimängden så nyckelhålet är bra att titta efter. I vårt test av nio matbröd var bara ett nyckelhålsmärkt. Betyder det att de andra inte är nyttiga? – Märkningen är en bra hjälp för att slippa läsa på innehållsförteckningen. För bröd garanterar märkningen att brödet per 100 g innehåller max 5 g sockerarter, minst 25 procent fullkorns- mjöl för mjukt bröd och 50 procent för hårt bröd. Detta är alltså en bra guide till den som vill välja nyttigt bröd. Därmed inte sagt att de andra bröden är onyttiga då de kanske innehåller mer fi brer, men lite för mycket socker för att få ha märkningen. – Märkningen är frivillig så det fi nns absolut bröd som är nyttiga men inte nyckelhålsmärkta. Går nyttighet och GI-tänk hand i hand? – Absolut, GI är ett sätt att välja bra, långsamma kolhydrater som håller blodsockret på en bra nivå samtidigt som de mättar bra. Tyvärr har många blandat ihop GI med LCHF (low carb high fat) där man tar bort alla kolhydrater och det är ingen bra metod. Kan man läsa sig till om ett bröd innehåller transfetter? – Transfetter är på väg att förbjudas i Sverige och många svenska företag har redan tagit bort transfett ur sina produkter tack vare konsumentpåverkan. Sofi as supergoda limpa Den här fi llimpan tycker dietisten Sofi a Antonsson är supergod och enkel att göra. Man slipper jästiden eftersom den bakas med bikarbonat i stället för jäst. Saltå Kvarn Solrosbröd Biodynamiskt odlat. Råg Surdeg. INNEHÅLL (per 100 gram): 260 kcal, 8,5 g protein, 37 g kolhydrater, varav 1,5 g sockerarter. 9 g fett, varav 1,1 g mättat. 7,5 g kostfi ber, 0,41 g natrium. TESTPANELEN: En testare gav brödet toppbetyg, en annan kom att tänka på barkbröd. Påminde om hembakat ansåg en tredje. Kryddigt. Mycket tuggmotstånd men lite torrt. God syrlighet. Tydlig anissmak. DIETISTEN: Kan vara bra för dem med magproblem. Lågt innehåll av socker och högt innehåll av kostfi ber. Ett bra bröd med plus för surdegsinnehåll som gör att blodsockret höjs långsamt. Pågen Lingon Grova Med surdeg. INNEHÅLL (per 100 gram): 260 kcal, 8,5 g protein, 46 g kolhydrater, varav 9 g sockerarter. 3,5 g fett − varav 0,4 g mättat. 6,5 g fi ber, 0,3 g natrium. TESTPANELEN: Var är lingonen? Lite besk, svampig. Saftigt och gott. Känns nyttigare än vad det troligen är. Känns torrt och tråkigt efter ett tag. För sött. Varken saftigt eller gott, smakar Skogaholmslimpa. DIETISTEN: Högt innehåll av socker. Plus för att det innehåller en del rågmjöl, lite surdeg samt en relativt hög halt kostfi ber. Räcker till två bröd: 5 dl vetemjöl 2 dl grahamsmjöl 3 dl rågsikt 2,5 dl rågkross 1 dl vetekli 1 dl kruskakli 1 tsk salt 4 tsk bikarbonat 1 dl solrosfrön 1 l lättfi l eller naturell yoghurt 1-2 dl mörk sirap Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner fi l/yoghurt och sirap. Häll degen i en smord och bröad bakform. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 100 minuter. Brödet går bra att variera med rivna morötter, lingonsylt, russin, nötter och frön. 2-12 KOLLEGA 41 Kravmärkt!