Kollega 1
DEBATT Tycker du att klimatfrågan är för stor för
att påverka? Eller är du osäker på hur? Här ger Naturskyddsföreningens generalsekreterare sina bästa råd om vad just du kan göra för att rädda vår jord. SVANTE AXELSSON GENERALSEKRETERARE NATURSKYDDSFÖRENINGEN Rädda klotet – så hjälper K limatmötet i Durban före årsskiftet räddade varken världen eller klimatet utan snarare FN:s själva klimatförhandlingar. Synd, eftersom läget för klotet är allvarligt: I Sverige ökade utsläppen med hela elva procent förra året efter fl era år av minskningar, och en rapport från SMHI visar att förändringarna i naturen till följd av temperaturökningen går fortare än man tidigare trott. Det är hög tid för oss alla att mobilisera för ett bättre klimat – och du kan också bidra. Svenskens köttkonsumtion har ökat de senaste tjugo åren och fortsätter att öka. Vi äter i dag drygt 85 kg kött per person och år, vilket är en ökning med nästan 70 procent sedan 1960-talet. Den kraftigaste ökningen kom efter EU-inträdet 1995. När maten ligger på tallriken och är färdig att ätas har den stått för 30 procent av hushållets totala klimatpåverkan. Globalt bidrar produktionen av kött faktiskt med mer utsläpp av växthusgaser än transportsektorn. Att välja något som är både gott och skonsamt för miljön är en utmaning för livsmedelskonsumenten. Den medvetne måste veta både hur tomaten har odlats och transporterats till butiken och i vilken miljö djuret har fötts upp och vad det har utfodrats med. Men det fi nns ett mycket enkelt, mycket mer eff ektivt sätt att äta klimatsmart än att försöka hålla sig informerad i djungeln av miljö märken: ät mer vegetariskt. Det är gott! Du kanske 56 KOLLEGA 2–12 är sugen på att äta grönt fl era dagar i veckan, men faktum är att det räcker att byta ut köttet på tallriken en gång i veckan för att få en positiv eff ekt på miljön. Genom att välja en god vegetarisk måltid kan du halvera klimatutsläppen. Att slänga mindre mat sparar också på klimatet. En fjärdedel av allt vi handlar åker i soporna. Här fi nns det inte bara klimatvinster att tjäna utan också pengar. Och handla ekologiskt: ekologisk produktion ökar mängden växter och djur i naturen vilket gör naturen bättre förberedd att hantera kommande klimatförändringar. Det blir inte dyrare heller eftersom du redan bytt ut köttet någon gång ibland mot billigare grönsaker. Att göra av med så lite energi som möjligt är ovärderligt för klimatet. Enligt Energimyndigheten skulle man spara 39 miljarder kWh per år, vilket motsvarar en fjärdedel av hela Sveriges energianvändning, om alla till exempel gick över till lågenergilampor. Lågenergilamporna har dessutom en livslängd som är 6 till 15 gånger större än en vanlig glödlampa. För den som vill minska sin miljöbelastning kan jag rekommendera Naturskyddsföreningens hemsida Top Ten som har listat inte bara marknadens bästa lågenergilampor, utan även vilka kylar, frysar, fönster och tv-apparater som drar minst energi. Lågenergilampor får ibland kritik för att de innehåller kvicksilver. Tyvärr är kvicksilver en förutsättning för att kunna göra lågenergilamporna energieff ek- tiva, men i takt med utvecklingen av lågenergilampor kommer halten kvicksilver i lamporna att minska. Och faktum är att just användningen av den eff ektiva lågenergilampan kan minska vår exponering för kvicksilver. Det går åt mycket mindre energi för en lågenergilampa att sprida ljus än för en glödlampa – endast tio procent av energin i en glödlampa blir ljus! Det betyder att en övergång till lågenergilampor skulle minska vår elanvändning. Inom EU är en stor del av elproduktionen baserad på kolkraftverk som bidrar till stora koldioxidutsläpp och utsläpp av kvicksilver. Luftföroreningar har inga gränser och genom att eff ektivisera bort kolkraftverk i Europa kan nedfallet av kvicksilverföreningar över Sverige minska. Och vill du bara göra en enda liten enkel sak för miljön i stort: skippa jätteräkan! Det är jättelätt att be att få lax eller avokado på sushin i stället, eller att välja pilgrimsmusslor eller blåmusslor när du ska laga något festligt Lågenergilampor, ett av många sätt som man kan bidra till att stoppa klimatförändringarna, enligt Naturskyddsföreningen. COLOURBOX