Buffé 1
Buffé MINESTRONE En vårig soppa är perfekt att lag
a av det du hittar hemma: valfri pastaform, buljong, bön
Buffé Grillad romansallad och majs med caesardress
ing
Buffé FYLLD BAGUETTE Förbered en picknickmacka och
ta med istället för att köpa lunch!
Buffé Baguette med mortadella, örtricotta, pecorin
o och rucola
Buffé SÖNDAGSPREPPEN Genom att planera din matveck
a och storhandla kan du spara många kronor. Missa inte S
REKLAM OCH NYHETER FRÅN ICA ANJA PERSSON BOR: Ham
menhög, Österlen GÖR: Lantbrukare och rapsförädlare ANVÄNDER HELST RAPSOLJA TILL: Stekning av kött, att ugnsrosta grönsaker samt kalla såser gyllene framtidshopp På släktgården Gunnarshögs gård på Österlen kallpressas sedan 1995 rapsolja med ambitionen att kunna bidra till en hållbar utveckling. Ägaren Anja Persson berättar mer. Berätta om Gunnarshögs gårds rapsolja! – Vår kallpressade olja kommer från höstraps, odlad på vår egen gård eller alldeles intill. Kallpressningen är en långsam process som innebär att oljan pressas skonsamt och mekaniskt ur rapsfröet. Resultatet blir en naturligt gyllengul rapsolja med härligt nötig smak. Hur arbetar ni med hållbarhet? – Vi tar tillvara restprodukter från skörden och tillsammans med rapsolja som vi sorterar bort av kvalitetsskäl används den sedan till uppvärmning av våra lokaler året runt. Det motsvarar 300 liter diesel per dag. Vi har även solceller som motsvarar 20 procent av den el vi förbrukar. Resterna från produktionen, den så kallade presskakan, blir till djurfoder. Varför är det så viktigt att välja svenskt? – Varje land måste se över sin livsmedelsproduktion samt öka graden av självförsörjning. Som konsument har du större möjlighet att påverka än du tror. Många bönder bjuder in till sina gårdar för att berätta hur maten blir till. Ta tillfället i akt och lär känna människan bakom maten, det gör det lättare att förstå hantverket och arbetet på en gård. Vi är stolta över Sveriges matproducenter! På ICA samarbetar vi med lantbrukare och matproducenter i hela landet. Vi delar samma kärlek för maten och råvarorna. När du väljer svensk- och lokalproducerad mat, då hjälper du också till att skapa förutsättningar för en god morgondag. 37 BUFFÉ #05/2023