Buffé GÖR EGEN PASTA med Skrea Matbruk
Buffé FOCACCIA Att baka eget bröd sparar många kro
nor! Focaccia är dessutom det ultimata matbrödet: saftig BUFFÉ BESÖKER KALLJÄST FOCACCIA CA 10 BITAR / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 7 g jäst 4 dl rumstempererat vatten 8 ½ dl vetemjöl special ca 510 g ¾ msk salt 2 msk olivolja GÖR SÅ HÄR 1. Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör tills jästen löses upp. Tillsätt hälften av mjölet och blanda, tillsätt sedan resten av mjölet, saltet och oljan och knåda till en smidig och kladdig deg. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter i rumstemperatur. 2. Vik över degen från kanten mot mitten ca 4 gånger och upprepa detta var 30e minut i 4 timmar. Låt sedan jäsa 12 timmar i kylen. 3. Sätt ugnen på 250 °C. Ringla lite olja på en bakpappersklädd plåt. Ta ut degen på en mjölad bänk. Lyft över på plåten med den mjölade sidan uppåt. Ringla över lite olivolja och tryck ut degen försiktigt med fingertopparna så den behåller sina luftbubblor. 4. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter eller tills den får fin färg. Låt svalna på ett ugnsgaller. VISSTE DU ATT... ... du genom att vika degen sträcker ut glutentrådarna vilket gör brödet luftigt? CASARECCE MED GRÖNKÅLSHARISSA, MOZZARELLA OCH PANGRATTATO 4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 sats hemgjord casarecce eller 400 g färdig kort pasta t ex casarecce eller strozzapreti 200 g grönkål 1 stor vitlöksklyfta 250 g mozzarella salt, svartpeppar olivolja Grönkålsharissa ½ msk mortlad kummin ½ msk malen koriander 100 g grönkål ½–1 jalapeño 1 stor skalad vitlöksklyfta 2 dl olivolja 2 krm malen kardemumma ½ msk finrivet citronskal 1 ½ msk färskpressad citronjuice Örtpangrattato 4 skivor vitt bröd, ett par dagar gamla 2 vitlöksklyftor 2 msk hackade örter, t ex rosmarin, timjan eller oregano GÖR SÅ HÄR 1. Grönkålsharissa: Rosta kummin och koriander i en torr stekpanna. Plocka kålen i mindre bitar och släng den hårda stjälken. Skiva jalapeñon. Mixa grönkålen med jalapeño och vitlök slätt. Tillsätt oljan under fortsatt mixning. Rör ner kummin, koriander, kardemumma, citronskal och -juice. Smaka av med salt och peppar. 2. Örtpangrattato: Riv brödet grovt. Krossa vitlöken och lägg i en stekpanna med örter och ca ½ dl olivolja. Fräs vitlöken tills den mjuknar. Tillsätt brödet och stek några minuter under omrörning tills brödet är gyllene. Smaka av med salt. 3. Plocka grönkålen i mindre bitar och släng den hårda stjälken. Skala och riv vitlöken. Stek kålen i 1 msk olja tillsammans med vitlök ca 2 minuter eller tills kålen mjuknar. Smaka av med salt. SVINNSMART Ett perfekt tilltugg att laga av överbliven kokt pasta. GENVÄG Spara tid och använd färdig majonnäs som du mixar med dill och citron. 4. Koka pastan al dente. Häll av och spar ca 1 dl av vattnet. Blanda pastan med grönkålsharissan och ca ½ dl av pastavattnet. Bryt mozzarellan i bitar och lägg på. Toppa med kålen, pangrattaton och gärna krasse. PASTAKROKETTER MED CITRON- OCH DILLMAJONNÄS 6 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 200 g pasta t ex penne eller stora makaroner 125 g mozzarella 1–2 msk hackad inlagd jalapeño ½ dl riven lagrad ost 2 dl vetemjöl 2 uppvispade ägg 2 dl panko ca 2 liter frityrolja salt, svartpeppar Majonnäs 2 dl hackad dill 2 dl neutral rapsolja 2 äggulor 1 tsk dijonsenap 1 msk finrivet citronskal 3 msk färskpressad citronjuice Bechamelsås 3 msk smör ¾ dl vetemjöl 2 ½ dl mjölk (3 %) GÖR SÅ HÄR 1. Majonnäs: Mixa dill och olja slätt. Vispa ihop äggulor och senap. Tillsätt oljan i en tunn stråle under fortsatt vispning. Tillsätt citronskal och -juice och smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen. 2. Bechamelsås: Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet, låt fräsa någon minut under omrörning. Tillsätt mjölken, lite i taget, under vispning så att redningen löser sig i mjölken. Låt koka upp under vispning och sjud på svag värme ett par minuter. Smaka av med salt och peppar. 3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av och blanda pastan med bechamelsåsen. Bryt mozzarellan i bitar. Blanda ner mozzarella, jalapeño och den rivna osten. Smaka av med salt och peppar. Häll upp i en plastad form och ställ i kylen över natten. 4. Skär pastasmeten i ca 4 x 4 cm stora bitar. Vänd bitarna först i mjöl, sedan ägg och sist panko. Värm oljan i en stor kastrull till 170–180 °C. Fritera några kroketter åt gången tills de är gyllenbruna runtom. Lyft upp med hålslev och lägg på hushållspapper. Salta lite och servera direkt med majonnäsen. 15 BUFFÉ #09/2023
Buffé LINSBOURGUIGNON En vegetarisk bourguignon på
svarta linser är perfekt för veckans matlådor!
Buffé LAGA MED LÖK i soppa, bröd och gratäng
Buffé LÖKSOPPA Den franska klassikern är både enke
l och elegant, och lagas på en av våra billigare råvaror
Buffé SÖNDAGSPREPPA som familjen Pettersen