Buffé GÖR EGEN PASTA med Skrea Matbruk
Buffé FOCACCIA Att baka eget bröd sparar många kro
nor! Focaccia är dessutom det ultimata matbrödet: saftig
Buffé LINSBOURGUIGNON En vegetarisk bourguignon på
svarta linser är perfekt för veckans matlådor!
Buffé LAGA MED LÖK i soppa, bröd och gratäng
Buffé LÖKSOPPA Den franska klassikern är både enke
l och elegant, och lagas på en av våra billigare råvaror
Buffé SÖNDAGSPREPPA som familjen Pettersen
SÖNDAGSPREPPEN Att preppa LAX I UGN 2 MÅLTIDER FÖ
R 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 1,2 kg laxfilé 2 tsk salt ½ tsk nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 225°C. Lägg laxen på en bakpappersklädd plåt eller i en ugnssäker form. Salta och peppra. Tillaga i mitten av ugnen ca 20 minuter. Laxen är färdig vid en innertemperatur på 52–56 °C. KOM IHÅG Kyl snabbt ner den lax som ska sparas till senare och förvara övertäckt i kylen. ÖRTDRESSING 2 MÅLTIDER FÖR 4 PERSONER / 15 MIN INGREDIENSER 1 liten vitlöksklyfta 2 krukor bladpersilja 1 kruka dill 1 ½ dl neutral rapsolja 1 tsk vinäger 1 krm svartpeppar ½ tsk salt GÖR SÅ HÄR 1. Skala och riv vitlöksklyftan och hacka persiljan grovt. Mixa alla ingredienserna med stavmixer till en slät dressing. BUDGETTIPS Välj frysta örter istället för färska. KOKT POTATIS 3 MÅLTIDER FÖR 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 2 kg fast potatis salt GÖR SÅ HÄR 1. Skala potatisen och koka i saltat vatten ca 20 minuter tills den mjuknar. 1. Koka upp vatten, socker, ättika och salt. Rör tills sockret löses upp. Dela fänkålen och skär bort den grova mittendelen. Hyvla tunt, gärna på mandolin. 2. Lägg fänkålen i en väl rengjord glasburk med lock och häll på lagen. Låt stå i minst 30 minuter. KOM IHÅG Förvara den picklade fänkålen i kylen, den håller ca 1 vecka. Att servera SÖNDAG UGNSBAKAD LAX MED PICKLAD FÄNKÅL OCH ÖRTDRESSING 4 PERSONER / 15 MIN REDAN FÄRDIGT ¼ sats kokt potatis 2 /3 sats örtdressing ½ sats lax i ugn ½ sats picklad fänkål GÖR SÅ HÄR 1. Blanda potatisen med dressingen. 2. Servera med laxen och den picklade fänkålen. MÅNDAG LAX MED MISO, RÅRIS OCH PICKLAD FÄNKÅL 4 PERSONER / 30 MIN REDAN FÄRDIGT ½ sats lax i ugn ½ sats picklad fänkål TILLSÄTT 2–3 dl råris 2 msk misopaste PICKLAD FÄNKÅL 2 MÅLTIDER FÖR 4 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 3 dl vatten ½ dl strösocker ½ dl ättiksprit (12 %) 1 tsk salt 400 g fänkål GÖR SÅ HÄR 1 msk honung 1 msk finriven ingefära 1 msk rapsolja 3 finskurna salladslökar 2 msk rostade sesamfrön GÖR SÅ HÄR 1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. 2. Sätt ugnen på 225 °C. Blanda miso, honung, ingefära, olja och 1 msk vatten. 3. Bryt laxen i bitar och lägg i en ugnsform. Häll över misodressingen och värm i ugnen ca 10 minuter. 4. Servera riset med laxen och toppa med picklad fänkål, salladslök och sesamfrön. TIPS Är du inte glutenintolerant? Servera rätten med valfritt matgryn, som bulgur, couscous eller matvete. TISDAG GLUTENFRI PIZZA MED KROSSAD POTATIS, ROSMARIN OCH OLIVER 4 PERSONER / 45 MIN REDAN FÄRDIGT ½ sats kokt potatis TILLSÄTT 2 dl urkärnade gröna oliver 250 g mozzarella 2 glutenfria pizzadegar à 260 g 2 dl crème fraiche 1 kruka rosmarin 1 tsk flingsalt ½ tsk svartpeppar olivolja GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 250 °C. Krossa potatisen med händerna eller en träslev. Halvera oliverna. Bryt mozzarellan i mindre bitar. Rulla ut pizzadegarna på 2 bakpappersklädda plåtar. Bred på crème fraiche och fördela potatis, oliver och rosmarin över pizzan. Strö över flingsalt och peppar. 2. Sänk ugnstemperaturen till 225 °C och grädda pizzorna en i taget ca 15 minuter tills de fått fin färg. 3. Toppa med mozzarella och servera direkt. 30 BUFFÉ #09/2023 ONSDAG JORDÄRTSKOCKSSOPPA MED POTATIS OCH ÖRTDRESSING 4 PERSONER / 30 MIN REDAN FÄRDIGT ¼ sats kokt potatis 1 /3 sats örtdressing TILLSÄTT 300 g jordärtskockor 2 stora schalottenlökar eller 4 små 2 vitlöksklyftor 2 msk olivolja 1 grönsaksbuljongtärning 1 dl vispgrädde 1 tsk salt 2 krm svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Hacka schalottenlök och vitlök. Skala jordärtskockorna och skär i mindre bitar. 2. Fräs lök och vitlök i olja tills det mjuknar. Tillsätt 8 dl vatten, buljongtärningen och jordärtskockan. Koka tills jordärtskockan är mjuk, ca 15 minuter. 3. Tillsätt potatisen och mixa soppan slät. Häll i grädden och späd ev med mer vatten. Låt bli varmt. Smaka av med salt och peppar. 4. Ringla örtdressingen över soppan och servera gärna med glutenfritt bröd. BUDGETTIPS Istället för schalottenlök kan du använda gul lök. VAD ÄR SÖNDAGSPREPPEN? Med några enkla steg får du både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer. Smart och tidseffektivt! Du hittar alla menyer på ica.se/buffe/ sondagspreppen TIPS Färdig pizzadeg finns både med och utan gluten. Vill du hellre göra egen pizzadeg? Recept hittar du på ica.se/buffe