AKTUELLT: KONSERVERA MERA Konserver har aldrig ti
digare känts så trendigt. Varför har det blivit så? – Det är bra, enkel, prisvärd mat som går att förvara länge i skafferiet. Idag finns det så otroligt mycket kvalitetskonserver, vilket verkligen förenklar matlagningen. En annan orsak tror jag även är det växande utbudet av bra och svenskproducerade konserver. Vilka konserver har du alltid hemma och varför? – Hela tomater, majs, baljväxter och ärtor; kikärtor, vita bönor, svarta bönor. Och så en himla massa konservsouvenirer som jag köpt på mig när jag rest. Vilket är ditt bästa konservhack? – I min senaste kokbok Tomat tomat har jag ett recept på en enkel tomatsoppa på konserverad tomat. Allt du gör är att stjälpa upp några burkar hela konserverade tomater i en ugnsfast form, hyvla på lite smör eller ringla över lite olivolja och sedan sätta in formen i ugnen. Låt tomaterna rosta länge så att det blir riktigt koncentrerade. Mixa slätt och ha i en liten slatt grädde eller buljong. Klart! Hur enkelt? JULIA TUVESSON Den Malmöbaserade och kokboksaktuella matinspiratören Julia Tuvesson är uppvuxen på konservmat som fiskbullar, ravioli, pilsnerkorv och Soldatens Ärtsoppa. Berätta om din paradrätt bönor i krämig sås! – Det går snabbt att laga, är sanslöst gott och funkar både till vardags- och bjudmiddag. Se bara till att ha konserverade bönor eller kikärtor av god kvalitet som du sedan värmer upp tillsammans med en skvätt grädde, riven ost och valfria smaksättare. TIKTOK Fiskelycka på burk En viss typ av produkter på konservhyllan som trendar lite extra just nu är konserverad fisk. På TikTok har hashtaggen #tinnedfish hela 76,9 miljoner visningar*, något som matinspiratören och studenten Mei Liao med stor sannolikhet inte är helt oskyldig till. På sitt konto @daywithmei delar hon med sig av läckra recept med olika sorters konserverad fisk i fokus. Nivån är enkel, prisnivån låg och trendfaktorn hög. Under namnet Tinned fish talk delar hon dessutom med sig av rolig kunskap och smarta tips om de konserverade delikatesserna. *Augusti 2023. TOPP 5 Krämig pasta med tonfisk och majs Majs- och bönbiffar Gratinerade fiskbullar Marinerade böngroddar Spaghetti alla puttanesca 8 BUFFÉ #09/2023 På ica.se/buffe finns mängder av smarta konservrecept. Prova någon av redaktionens fem favoriter! Foto Miriam Preis Trendsamtalet
Buffé GÖR EGEN PASTA med Skrea Matbruk
Buffé FOCACCIA Att baka eget bröd sparar många kro
nor! Focaccia är dessutom det ultimata matbrödet: saftig
Buffé LINSBOURGUIGNON En vegetarisk bourguignon på
svarta linser är perfekt för veckans matlådor!
Buffé LAGA MED LÖK i soppa, bröd och gratäng
Buffé LÖKSOPPA Den franska klassikern är både enke
l och elegant, och lagas på en av våra billigare råvaror
Buffé SÖNDAGSPREPPA som familjen Pettersen