AKTUELLT: KONSERVERA MERA KONSERVERNAS BOKTIPS Ko
nserver har länge varit en stapelvara i många hem, men sällan får vi se dem kliva fram i rampljuset. Det gör journalisten och författaren Jenny Damberg ändring på med sin bok Den nya skåpmaten – Gott och hållbart ur burk och tetra där de får spela huvudrollen i 144 sidor av matinspiration. Med kunskap om konservens historia och recept som falafelvåfflor och banoffeepaj får den skåpmat att kännas allt annat än tråkig. Missa inte tävlingen om boken Den nya skåpmaten på sidan 39. COMEBACK RECEPT Enkel dessertmagi Låt inlagda päron ta plats i en ljuvlig kaneldoftande dessert! Cobbler är namnet på den här amerikanska typen av paj där frukt eller bär toppas med pajdeg formad som bollar. Namnet sägs komma från pajdegens likheter med kullersten, cobblestones på engelska. PÄRONCOBBLER 4 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 1 burk päronhalvor i juice à ca 400 g 2 krm malen kanel 75 g rumstempererat smör ¾ dl strösocker 1 ägg 2 dl vetemjöl ¾ tsk bakpulver vaniljglass till servering GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200 ˚C. Häll av päronhalvorna. Lägg päronen i botten på en smord, ugnssäker liten form ca 20 cm i diameter. Strö över kanel. 2. Rör ihop smör och socker. Tillsätt ägg, mjöl och bakpulver. Rör till en tjock smet och klicka över päronen med hjälp av två skedar. 3. Ställ in i mitten av ugnen ca 25 minuter, eller tills smeten stelnat och den fått fin färg. Servera med vaniljglass. 9 BUFFÉ #09/2023
Buffé GÖR EGEN PASTA med Skrea Matbruk
Buffé FOCACCIA Att baka eget bröd sparar många kro
nor! Focaccia är dessutom det ultimata matbrödet: saftig
Buffé LINSBOURGUIGNON En vegetarisk bourguignon på
svarta linser är perfekt för veckans matlådor!
Buffé LAGA MED LÖK i soppa, bröd och gratäng
Buffé LÖKSOPPA Den franska klassikern är både enke
l och elegant, och lagas på en av våra billigare råvaror
Buffé SÖNDAGSPREPPA som familjen Pettersen