Buffé 1
DESTINATION prag Prag är kontrasternas stad. Här
finns å ena sidan den fantastiskt vackra arkitekturen, å andra sidan ett klassiskt kök som till stor del går i jordiga toner. Recept på en variant av bramborák hittar du på buffe.se MER ÄN BARA knödel! Följ med till den vackra tjeckiska matstaden. Signaturrätter BRAMBORÁK Den smakrika tjeckiska raggmunken kännetecknas av att den kryddas rikligt med mejram och vitlök. Servera gärna med gräddfil eller crème fraiche. KNÖDEL Tjeckisk knödel görs på mjöl, ägg, jäst och gammalt bröd som knådas ihop och formas till en limpa. Den kokas eller ångas innan den skärs i skivor och serveras till köttgryta. KOLENO Ugnsrostad fläsklägg med ben och svål som ofta serveras med surkål och senap. VĚTRNÍK Tjeckerna håller sin sötsakskultur högt och Prag har flera vackra gamla kaféer. Den här typiska bakelsen består av en fluffig petit-chou som fyllts med både vaniljgrädde och kolagrädde, för att sedan toppas med kolaglasyr. TRDELNÍK MÅNGA ÅKER NOG till Tjeckiens huvudstad för att dricka öl, men här finns både en spännande konstscen och en modern restaurangkultur. Precis som i Norden hittar man flera restauranger som utgår från lokala råvaror i säsong och presenterar dem på nya vis utan att glömma det kulinariska arvet. Man gör bäst i att undvika de centrala och turistiga delarna. Istället är Karlín i öst ett gastronomiskt up and coming-område och i Holešovice, precis där floden kröker sig, ligger gallerierna tätt. Karlín har både naturvinsbarer, specialkaffebarer samt restaurangen och surdegsbageriet Eska som serverar trendiga rätter som lika gärna hade kunnat lagas i Köpenhamn: kycklinghjärtan med rödbetor och signaturrätten potatis med rökt karp och aska, för att nämna några. Ölkulturen i Prag är utbredd och två ölsorter dominerar: mörk lager, polotmavý på tjeckiska, och pilsner. Pilsnern härstammar faktiskt från Tjeckien och staden Plzeň. Den tjeckiska pilsnern är beskare och fylligare än den lager i internationell stil vi oftast dricker i Sverige. 11 BUFFÉ #10/2022 En sötsak gjord på deg som lindas kring en pinne, grillas och sedan vänds i socker och hackade valnötter. Äts som den är eller fylld med mjukglass. YOUTUBE Den alltid lika entusiastiske mat-vloggaren Mark Wiens besöker Prag i Youtube-videon med det långa namnet Prague food tour. Ultimate Czech food + Street food in Czech republic. Här äter han bland annat knödel, fläsk med surkål och tjeckiska smörgåsar. TRE EFTERRÄTTER FRUKTFYLLD DUMPLING STRUDEL PANNKAKOR På restaurangen På krogar som Výčep äter man traditionella rätter på nyskapande vis. Här serveras schnitzel, kulajda, syrad rödkål, tartar, grillad kyckling, knödel och bakverket větrník till dessert. Allt presenterat i Instagramvänliga uppläggningar. BRA ATT VETA PROVA HEMMA FOLKMÄNGD: 2,7 miljoner invånare. MATLAGNINGSMUSIK: November 2nd, Roe-Deer, Debbi, Věra Špinarová och Kryštof. TYPISKA RÅVAROR: Karp, kål, svamp, kyckling, fläsk, vilt, öl, potatis, plommon och aprikoser. Kulajda är en klassisk soppa på svamp och potatis. Koka tärnad potatis och torkad eller färsk svamp i buljong tills potatisen mjuknat. Tillsätt grädde och red soppan med vetemjöl utrört i lite vatten. Smaka av med vinäger, salt och peppar och blanda i hackad dill. Knäck sedan i ett ägg per person och låt soppan sjuda tills de är pocherade. Foto Výčep
Buffé MIDDAGEN ÄR KLAR Stora fat fyllda med ljuvli
ga smaker: här är rätterna att samla nära och kära kring
Buffé VILKEN SOPPA! Både värmande och mättande: 5
goda idéer för soppköket.
Buffé INNAN LÖNING Stora smaker för liten peng – h
är är maten vi mer än gärna lagar veckan före löning.
Buffé BRÖDBAKETS HEMLIGHET Lite saftigare och lite
nyttigare: din guide till bröd bakat med säsongens grön
Buffé ICAs EGNA SIDOR Möt designern bakom Rosa Ban
det och upptäck nyheten vegetarisk tacofärs.