Buffé 1
Buffé MIDDAGEN ÄR KLAR Stora fat fyllda med ljuvli
ga smaker: här är rätterna att samla nära och kära kring
MAT FÖR MÅNGA PAELLA MED KYCKLING OCH SKALDJUR 6
PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor 4 ½ dl avorioris ½ g saffran 1 ½ dl vitt vin 1 liter vatten 1 hönsbuljongtärning 1 röd paprika 500 g kycklinglårfilé 200 g chorizo 1 tsk paprikapulver, gärna rökt 200 g vannameiräkor eller räkor 3 dl gröna ärtor 450 g tinade frysta förkokta blåmusslor med skal eller 170 g skalade i lake 2 msk hackad persilja olivolja salt, svartpeppar citronklyftor till servering GÖR SÅ HÄR 1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i 2 msk olja i en vid kastrull eller gryta. Tillsätt ris, saffran och vin, låt koka någon minut. Häll på vatten och tillsätt buljongtärningen. Låt sjuda på svag värme ca 20 minuter och späd ev med mer vatten allt eftersom det kokar in. 2. Dela, kärna ur och strimla paprikan. Skär kycklingen i strimlor och skiva chorizon. Bryn kycklingen i 1 msk olja, tillsätt chorizo, paprika och paprikapulver och fortsätt steka i ca 3 minuter. Krydda med salt och peppar och stek ytterligare ca 2 minuter. 3. Stek räkorna i 2 msk olja 2–3 minuter och krydda med salt och peppar. 4. Blanda kycklingfräset med ris, ärtor, räkor och musslor. Toppa med persilja. Servera med citronklyftor och gärna aioli. TIPS Vill du använda färska blåmusslor istället? Skölj och rensa musslorna. Släng de som är trasiga. Om någon har öppnat sig så knacka den försiktigt mot köksbänken. Stänger den sig inte så släng den. Värm en kastrull. Lägg ner musslorna och häll på lite vitt vin. Sätt på lock och låt koka ca 2 minuter, tills musslorna öppnar sig. HELSTEKT KYCKLING MED ROTFRUKTER 6 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 4 vitlöksklyftor ½ dl balsamvinäger 1 msk konc kycklingfond 2 msk farinsocker 6 timjan- eller rosmarinkvistar 2 små eller 1 stor hel kyckling ca 1 ½ kg 500 g palsternacka 600 g fast potatis 3 små röda äpplen olivolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 175 °C. VÄLJ SVENSKT Det finns gott om svenska rotfrukter! Istället för palsternacka kan du använda någon annan rotfrukt. 2. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Blanda vitlöken med balsamvinäger, fond, socker, örter och 1 ½ dl vatten i en ugnstålig gryta eller ugnsform. Krydda kycklingen med 1 ½ tsk salt och 1 tsk peppar runtom och lägg med bröstsidan nedåt i grytan. 3. Skala palsternackan och skär i mindre bitar. Halvera potatisen. Dela, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Blanda potatis, palsternacka och äpple med 2 msk olja, 1 tsk salt och 1 tsk peppar. Lägg i grytan runt kycklingen. Ställ in i mitten av ugnen 45 minuter. 4. Ta ut och vänd på kycklingen. Ös skyn över kycklingen och ställ in i ugnen utan lock ytterligare ca 40 minuter eller tills kycklingen har en innertemperatur på 82 °C intill benet. Servera gärna med persilja och skivad rödlök. 14 BUFFÉ #10/2022
Buffé VILKEN SOPPA! Både värmande och mättande: 5
goda idéer för soppköket.
Buffé INNAN LÖNING Stora smaker för liten peng – h
är är maten vi mer än gärna lagar veckan före löning.
Buffé BRÖDBAKETS HEMLIGHET Lite saftigare och lite
nyttigare: din guide till bröd bakat med säsongens grön
Buffé ICAs EGNA SIDOR Möt designern bakom Rosa Ban
det och upptäck nyheten vegetarisk tacofärs.