Buffé 1
Buffé JANUARI Trenden, råvaran och matkulturen att
utforska just nu.
DESTINATION Kapstaden DRÖM DIG BORTOM Sveriges gr
änser och rikta blicken mot Sydafrikas näst största stad Kapstaden. Här är tipsen och inspirationen för hur du upptäcker en långväga matkultur – hemma i ditt eget kök. Sydafrikas näst största stad har ett kök infl uerat av en rad olika länder och kulturer. Maten är kryddig men inte stark och fungerar som social samlingspunkt. Man träffas gärna ute på restaurang eller hemma på grillfest. GRILLA SYDAFRIKANSKT En sydafrikansk barbecue eller grillfest kallas braai. Vänner och familj samlas för att grilla korvar, grillspett eller köttbitar på galler över glödande kol, ungefär som i Sverige. Till köttet äter man pap, som är en tjock majsgröt som liknar polenta, och olika såser, gärna på lök och tomat. Signaturrätter BOBOTIE En köttpaj som görs på currykryddad köttfärs som toppas med äggstanning och lagerblad innan den bakas i ugn. Serveras med chutney och ris som smaksätts med gurkmeja. BUNNY CHOW En snabbmatsrätt bestående av en bit ljust bröd, oftast urgröpt formfranska eller fralla, fylld med en curry av kryddor, kött och potatis. Recept på en variant av bobotie hittar du på buffe.se KAPSTADEN LIGGER PÅ Kaphalvön i Sydafrikas sydvästra hörn och har alltid varit viktig som hamnstad. Åren som nederländsk och senare brittisk koloni, med slavar och arbetskraftsinvandring, har satt sin prägel på köket som är brett och blandat. Här fi nns inslag från länder som Malaysia, Indonesien, Indien, Kina och Madagaskar. Man äter generellt en hel del kött i Sydafrika, men eftersom Kapstaden ligger vid havet innehåller det lokala köket även mycket fi sk och skaldjur. En typisk ingrediens är waterblommetjies, en vattenväxt som är vanlig i området och som används i en gryta på lamm, lök och potatis. IDAG ÄR KAPSTADEN en modern gastronomisk metropol med många ambitiösa krogar. Kockarna hittar inspiration i det traditionella köket och skapar nya rätter baserade på råvaror i säsong. 11 BUFFÉ #01/2021 GATSBY En sandwich fylld med pommes frites och någon typ av protein. Det kan vara fi sk, kyckling, bläckfi sk, grillad biff, korv eller ägg. KOKBOK I över 20 år har kocken Louise Mérus bott i Kapstaden. I kokboken Mina smaker från Kapstaden delar hon med sig av traditionella recept på sina favoriträtter från staden blandat med egna tolkningar av det klassiska köket – från frukost till dessert. VELDKOS Ordet veldkos är afrikaans för mat som plockats i naturen. Ett gammalt sätt att samla mat som blivit trendigt igen, ungefär som foraging. Laga som restaurangen! BRA ATT VETA FOLKMÄNGD: Ca 4 000 000 invånare. KURIOSA: Vädret är så omväxlande i Kapstaden att man ofta kan uppleva alla fyra årstider under en och samma dag. TYPISKA RÅVAROR: Rooibos, kryddor, majsmjöl och inlagd fi sk. Wolfgat serverar en fast meny baserad på råvaror typiska för kustområdet där restaurangen ligger. Fisk och skaldjur, lamm, hjort, alger och vilda örter. Här serveras musslor med waterblommetjies, fi sk med indiska kryddor samt vild vitlök och springbock med biltong, som är soltorkat kött. PROVA HEMMA Blanda ett kryddsmör på vitlök och indiska kryddor som gurkmeja och spiskummin. Lägg rimmad vit fi sk i en ugnsform och klicka över smöret. Baka i ugn och servera med ris som fått koka med en kanelstång och en sallad på bladspenat.
Buffé SKAFFERIETS SKATTER Fynda i skafferiet och b
li inspirerad till kvällens middag! Här är våra bästa re
Buffé MATSKOLA Att göra egen falafel är både rolig
t, gott och smart för plånboken. Dessutom enklare än vad
Buffé MACKOR MED EXTRA ALLT Mästerkocken Stefan Ek
engren dukar upp ett smörgåsbord av makalösa mackor. Någ
Buffé BUFFÉ REDER UT Sojabönan är en omdiskuterad
gröda. Här reder vi ut den lilla gröna bönans för- och n
Buffé SÖTT, FAST NYTTIGARE Stilla sötsuget med häl
sosammare fika, på dessertmenyn står allt från banankaka
Buffé MATNYTTIGT Kocken och kokboksförfattaren Fri
da Ronge bjuder på recept som gör det enkelt att skaffa
Buffé ICAs EGNA SIDOR Välkommen till ett nytt år p
å ICA! Det bjuder på allt från lite hälsosammare vanor t
Buffé SOFIAS SPANING Less på tråkig havregrynsgröt
? Med Buffés matkreatör blir den så mycket roligare: gör