Buffé 1
Buffé JANUARI Trenden, råvaran och matkulturen att
utforska just nu.
Buffé SKAFFERIETS SKATTER Fynda i skafferiet och b
li inspirerad till kvällens middag! Här är våra bästa re
VARDAG KOKOSRIS MED ROSTADE LINSER OCH MANGO CHUT
NEY 4 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 2 röda eller gula lökar 1 burk kokosmjölk 400 ml 1 tsk gurkmeja 1 grönsaksbuljongtärning 3 dl långkornigt ris 1 förp ca 390 g färdigkokta eller 3 dl hemkokta gröna linser 1 tsk garam masala 4 ägg 4 msk rostad lök olja, salt, svartpeppar koriander, yoghurt och mango chutney till servering GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 225 °C. Skala och skiva löken tunt. Blanda med 1 msk olja och strö ut på en ugnsplåt. Rosta ca 15 minuter i ugnen. Rör om efter halva tiden. 2. Blanda kokosmjölk, 2 dl vatten, gurkmeja, buljongtärning och ½ tsk salt i en kastrull. Låt koka upp och tillsätt riset. Koka på svag värme under lock enligt anvisning på förpackningen. 3. Skölj linserna och torka dem torra med hushållspapper. Blanda med garam masala, 2 krm salt och 2 tsk olja. Strö ut linserna på plåten ovanpå löken och rosta ca 20 minuter tills de blivit lite knapriga. Rör om efter halva tiden. 4. Stek äggen i lite olja. Toppa riset med lök- och linsblandningen, äggen och rostad lök. Servera med koriander och yoghurt blandad med mango chutney. TIPS! Byt ut äggen mot 4 portionsbitar stekt lax à 125 g eller 100 g rostade cashewnötter om du vill äta veganskt. TAQUITOS MED TONFISK OCH ÄRTKRÄM 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 2 burkar tonfisk i vatten à ca 185 g 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 1 ½ tsk spiskummin 1 tsk paprikapulver 4 msk chilisås 1 dl crème fraiche 8 medelstora tortillabröd rapsolja, salt, svartpeppar sallad, koriander och riven ost till servering Ärtkräm 3 dl tinade frysta gröna ärtor 1 dl crème fraiche 1 vitlöksklyfta 1 msk jalapeño på burk + 2 tsk av lagen ½ kruka koriander GÖR SÅ HÄR 1. Häll av vätskan från tonfisken. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök mjuk i 1 msk olja i en stekpanna ca 5 minuter. Tillsätt kryddorna och fräs ytterligare 1 minut. Rör ner tonfisk, chilisås och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar. 2. Fördela fyllningen på bröden och rulla ihop till tunna rullar. Pensla brödkanten med lite vatten och tryck till så att de fäster. 3. Ärtkräm: Mixa ärtor med crème fraiche, vitlök, jalapeño och lag, koriander och ½ tsk salt till en kräm. 4. Stek rullarna i omgångar i rikligt med olja ca 2 minuter per sida. Servera med ärtkrämen och sallad, koriander och ost. PARMESANPAJ MED BACON OCH KARAMELLISERAD LÖK 6 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 3 gula lökar 2 vitlöksklyftor 2 förp bacon à 140 g 3 stora ägg 3 dl matlagningsgrädde eller mjölk 2 dl riven parmesan 1 tsk svartpeppar rapsolja Deg 3 dl vetemjöl 1 tsk salt 125 g kallt smör i tärningar 2 tsk äppelcider- eller vitvinsvinäger GÖR SÅ HÄR 1. Deg: Lägg mjöl, salt och smör i en matberedare. Mixa 14 BUFFÉ #01/2021 till en smulig deg. Tillsätt vinäger och 1–2 msk kallt vatten och mixa snabbt ihop eller nyp ihop alla ingredienser till en deg. Plasta in och låt vila i kylskåpet 1–2 timmar. 2. Skala och skiva lök och vitlök tunt. Fräs lök och vitlök i 2 msk olja på svag värme i en stor stekpanna 20–30 minuter tills löken har fått lite färg och mjuknat. Skiva och tillsätt baconet. Höj värmen och stek ytterligare ca 10 minuter under omrörning tills baconet är stekt och löken har karamelliserats. 3. Sätt ugnen på 200 °C. Kavla ut degen och lägg i en pajform ca 30 cm i diameter. Nagga botten och förgrädda skalet 10 minuter i mitten av ugnen. 4. Vispa ihop ägg, grädde eller mjölk, ost och peppar. Blanda ner lökfräset. Fyll smeten i pajskalet och grädda ca 30 minuter tills pajen fått fin färg. Servera gärna med en sallad. TIPS! Byt ut baconet mot hackade soltorkade tomater. FALAFELSALLAD MED FETAOST OCH MATVETE 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 3 dl matvete, bulgur eller annat gryn 300 g frysta vaxbönor 1 tsk torkad rosmarin 5 msk blandade frön t ex solrosfrön och sesamfrön 400 g fryst falafel 3 msk ljus tahini 1 dl majonnäs 1 tsk sriracha 65 g blandsallad 2 dl tinade frysta granatäppelkärnor eller blåbär 150 g fetaost olivolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen. 2. Sätt ugnen på 225 °C grill/ övervärme. Lägg de frysta vaxbönorna på en plåt. Blanda med 1 msk olja, rosmarin, 2 krm salt och 2 krm peppar. Ställ in plåten högt upp i ugnen 5–10 minuter tills bönorna fått fin färg. TIPS! Servera gärna med mjukkokta ägg eller stekt kycklingfärs. 3. Rosta fröerna i en torr stekpanna. Stek falafeln enligt anvisning på förpackningen. Blanda tahini, majonnäs och sriracha med 2–3 msk kallt vatten. Smaka av med salt. 4. Lägg upp matvetet, bönorna och salladen i 4 skålar. Lägg på falafeln, granatäppelkärnorna och fröerna. Smula över fetaosten och servera med tahinimajonnäsen. TIPS! Har du sojabönor eller haricots verts i frysen? Använd det istället för vaxbönor. RAMEN MED ROSTAD MAJS OCH INGEFÄRA 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 2 burkar majs à 150 g 100 g smör 4 paket snabbnudlar med grönsaks- eller kycklingsmak 4 msk misopaste eller 4 tsk japansk soja 2 msk finriven ingefära 4 msk rostad lök 4 msk rostade sesamfrön eller furikake (sesamfröblandning) GÖR SÅ HÄR 1. Häll av vätskan från majsen och torka torr med hushållspapper. Stek i en torr stekpanna på medelvärme 5–10 minuter tills den fått färg. Höj värmen och tillsätt smöret och låt det bli lite karamelliserat. 2. Koka upp 1 ½ liter vatten med buljongpåsarna från nudelpaketeten. Vispa ner miso och ingefära. Tillsätt nudlarna och koka dem enligt anvisning på förpackningen. 3. Fördela nudelsoppan i tallrikar och toppa med den smörstekta majsen, rostad lök och sesamfrön. Toppa gärna med salladslök eller spenat.
Buffé MATSKOLA Att göra egen falafel är både rolig
t, gott och smart för plånboken. Dessutom enklare än vad
Buffé MACKOR MED EXTRA ALLT Mästerkocken Stefan Ek
engren dukar upp ett smörgåsbord av makalösa mackor. Någ
Buffé BUFFÉ REDER UT Sojabönan är en omdiskuterad
gröda. Här reder vi ut den lilla gröna bönans för- och n
Buffé SÖTT, FAST NYTTIGARE Stilla sötsuget med häl
sosammare fika, på dessertmenyn står allt från banankaka
Buffé MATNYTTIGT Kocken och kokboksförfattaren Fri
da Ronge bjuder på recept som gör det enkelt att skaffa
Buffé ICAs EGNA SIDOR Välkommen till ett nytt år p
å ICA! Det bjuder på allt från lite hälsosammare vanor t
Buffé SOFIAS SPANING Less på tråkig havregrynsgröt
? Med Buffés matkreatör blir den så mycket roligare: gör