Buffé 1
Buffé JANUARI Trenden, råvaran och matkulturen att
utforska just nu.
SMAK Jordärtskocka TRE TILLBEHÖR JORDÄRTSKOCKA I
UGN MED VITLÖK OCH TIMJAN Gott alternativ till potatisen: Halvera 300 g tvättade jordärtskockor och blanda med 2 krossade vitlöksklyftor, 2 msk hackad timjan, 2 msk olivolja, salt och svartpeppar. Rosta i mitten av ugnen 20–30 minuter på 200 °C. JORDÄRTSKOCKSPURÉ Lyxigt middagstillbehör: Koka 300 g skalad jordärtskocka och 300 g potatis mjuka i saltat vatten. Häll av och tillsätt 50 g smör och 1 dl vispgrädde och vispa till en puré. Krydda med citronskal, salt och peppar. FRITERAD JORDÄRTSKOCKA Servera som snacks eller tilltugg: Koka tvättad jordärtskocka mjuk i saltat vatten. Häll av och låt svalna. Halvera. Värm en kastrull med neutral olja till 170–180 °C. Fritera jordärtskockan tills den är gyllene. Salta och ät direkt. FÖRVARA RÄTT Jordärtskockor förvaras på samma sätt som potatis: svalt och mörkt, gärna i skafferi, matkällare eller kylskåpets nedre del. ALLT DU BEHÖVER VETA DEN LÄTTODLADE KNÖLEN jordärtskocka kom till Europa från Nordamerika under 1500-talet. Idag odlas den i större delen av Sverige och är med sin förmåga till förökning och tolerans mot kyla en uppskattad gröda som kan skördas från tidig höst vidare långt in på vintern. Jordärtskockan innehåller nästan lika mycket kolhydrater som potatis men också näringsämnen som kalium, järn och fibrer. Smaken är nötig, något söt, vilket gör den lika god att äta rå, till exempel riven eller tunt skivad i sallader, som tillagad i form av mos, soppa eller ugnsbakad som alternativ till potatis. TIPS! Byt ut mejeriprodukterna till växtbaserade alternativ för en vegansk variant på soppan. RECEPT LYXIG JORDÄRTSKOCKSSOPPA 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER Visste du att... … jordärtskockan är släkt med solrosen? … det är den höga halten av ämnet inulin som är gasbildande för vissa människor? … jordärtskockans stjälk kan bli upp till tre meter hög? Dessutom med vackra, gula blommor. … knölarna, det vill säga rötterna, kan vara både vita, lila och röda? 300 g jordärtskocka 200 g potatis 1 gul lök 1 liten vitlöksklyfta 2 msk smör 1 msk finhackad färsk timjan 7 dl vatten 3 dl vispgrädde 1 grönsaksbuljongtärning 1 msk finrivet citronskal 1–2 tsk tryffelolja ca 2 dl rotfruktschips salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Skala jordärtskocka, potatis, lök och vitlök. Skär skockan och potatisen i små tärningar och hacka lök och vitlök. Fräs skocka, potatis, lök och vitlök i smöret några minuter tills löken mjuknar. Tillsätt timjan och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt vatten, grädde och buljongtärning. Låt koka 10–15 minuter på medelvärme tills potatisen mjuknar. 2. Mixa soppan slät och späd ev med mer vätska. Smaka av med citronskal, tryffelolja, salt och peppar. 3. Häll upp i skålar. Toppa med rotfruktschips och servera gärna med bröd. FÖLJ MED PÅ en djupdykning i den mångsidiga jordärtskockans värld. Tips, kul kunskap och goda recept med den underjordiska skatten i fokus. Extra gott att kombinera med jordärtskocka: Svamp Ruccola Citron Grädde 9 BUFFÉ #01/2021
Buffé SKAFFERIETS SKATTER Fynda i skafferiet och b
li inspirerad till kvällens middag! Här är våra bästa re
Buffé MATSKOLA Att göra egen falafel är både rolig
t, gott och smart för plånboken. Dessutom enklare än vad
Buffé MACKOR MED EXTRA ALLT Mästerkocken Stefan Ek
engren dukar upp ett smörgåsbord av makalösa mackor. Någ
Buffé BUFFÉ REDER UT Sojabönan är en omdiskuterad
gröda. Här reder vi ut den lilla gröna bönans för- och n
Buffé SÖTT, FAST NYTTIGARE Stilla sötsuget med häl
sosammare fika, på dessertmenyn står allt från banankaka
Buffé MATNYTTIGT Kocken och kokboksförfattaren Fri
da Ronge bjuder på recept som gör det enkelt att skaffa
Buffé ICAs EGNA SIDOR Välkommen till ett nytt år p
å ICA! Det bjuder på allt från lite hälsosammare vanor t
Buffé SOFIAS SPANING Less på tråkig havregrynsgröt
? Med Buffés matkreatör blir den så mycket roligare: gör