Buffé 1
Buffé JANUARI Trenden, råvaran och matkulturen att
utforska just nu.
Buffé SKAFFERIETS SKATTER Fynda i skafferiet och b
li inspirerad till kvällens middag! Här är våra bästa re
Buffé MATSKOLA Att göra egen falafel är både rolig
t, gott och smart för plånboken. Dessutom enklare än vad
Buffé MACKOR MED EXTRA ALLT Mästerkocken Stefan Ek
engren dukar upp ett smörgåsbord av makalösa mackor. Någ
Buffé BUFFÉ REDER UT Sojabönan är en omdiskuterad
gröda. Här reder vi ut den lilla gröna bönans för- och n
Buffé SÖTT, FAST NYTTIGARE Stilla sötsuget med häl
sosammare fika, på dessertmenyn står allt från banankaka
Buffé MATNYTTIGT Kocken och kokboksförfattaren Fri
da Ronge bjuder på recept som gör det enkelt att skaffa
Buffé ICAs EGNA SIDOR Välkommen till ett nytt år p
å ICA! Det bjuder på allt från lite hälsosammare vanor t
Buffé SOFIAS SPANING Less på tråkig havregrynsgröt
? Med Buffés matkreatör blir den så mycket roligare: gör SOFIAS SPANING Det lagar jag helst just nu: Ugnsbakad gröt Att tillaga havregrynsgröt i ugnen är ett enkelt knep för att få helgens frukost att kännas lite lyxigare! Här smaksätter jag med rivet äpple och kanel. TIPS! Istället för havredryck kan du använda mjölk eller valfri växtbaserad dryck, som till exempel kokosmjölk. Du kan utesluta ägget ur den bakade gröten för att göra den vegansk. Välj då även växtbaserade alternativ till servering. UGNSBAKAD GRÖT MED ÄPPLE 6 PERSONER / 45 MINUTER INGREDIENSER MISSA INTE Vill du se hur man gör bakad gröt steg för steg? Eller letar du efter ännu mer inspiration? Följ @tidningenbuffe på Instagram. 1 ägg 5 dl havredryck 4 msk honung 4 dl havregryn 1 tsk malen kanel 2 krm vaniljpulver 1 tsk salt 2 röda äpplen ½ dl blandade frön t ex pumpakärnor och solrosfrön mjölk eller yoghurt till servering RECEPT OCH STYLING SOFIA NILSSON FOTO LENNART WEIBULL GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200 °C. Vispa ihop ägg, havredryck och hälften av honungen. Blanda ner havregryn, kanel, vaniljpulver och salt. Riv ett äpple grovt och blanda ner. 2. Häll i en smord ugnsform 20–25 cm i diameter. Skiva det andra äpplet tunt, gärna på mandolin, och lägg på gröten. Strö över frön och ringla över resten av honungen. Sätt in i mitten av ugnen ca 25 minuter eller tills gröten får fi n färg. Servera med mjölk eller en klick yoghurt. TÄVLA OM BOKEN FOOD RETREAT. Maila svar och adress till buffe@studiobon.com med ämnesraden “Food retreat” eller posta till Bufféredaktionen, Studio Bon, Ringvägen 123, 116 61 Stockholm, märk kuvertet med “Food retreat“. Vi behöver ditt bidrag senast 31 januari. Vi drar tio vinnare som kontaktas via post. Rätt svar presenteras i nästa nummer. 1. Vilket land är en stor exportör av soja? A Kanada B Australien C USA 2. Vad kallas veganskt bacon? A Fejkon B Vegibacon C Grön bacon 3. Vad betyder ordet “veldkos”? A Mat som tillagas över eld B Mat som plockats i naturen C Mat som äts kall Rätt svar från Buffé #12: 1. Tom Sjöstedt 2. 25 juni 3. Blötdjur SÖNDAGSPREPPEN Att lösa ekvationen vardag plus matlust är inte alltid lätt. Hitta inspirationen med vårt koncept Söndagspreppen, alltid på buffe.se Sofi a Nilsson, Receptkreatör 39 BUFFÉ #01/2021 Buffé #02 kommer 17–18 februari.