Buffé 1
LEDARE & MEDARBETARE FRIDA RONGE Kock Kock, kokbo
ksförfattare och gastronomisk ledare på Stockholmsrestaurangen Tak. Frida är en matexpert utan dess like. I varje Vill du ha mer matinspiration? Missa inte @tidningenbuffe på Instagram. Den här inställningen har inneburit att jag inte är något vidare lunchsällskap. LUNCH HAR ALLTID varit den mest meningslösa måltiden. Från skolans panerade fisk via studentårens nudlar till föräldraledighetens falukorv och makaroner. Mat för matens skull. Bukfylla. Och trots att barnen nu är större och plånboken i alla fall lite tjockare har jag svårt att skaka av mig känslan av att lunch bara är någonting som liksom kommer i vägen. Ett farthinder när man precis fått upp tempot och som måste bockas av innan man kan gasa igen. DEN HÄR INSTÄLLNINGEN har dels inneburit att jag inte är något vidare lunchsällskap att räkna med, dels att jag äter väldigt mycket mackor. Flera gånger om har jag betat av sortimentet av trekantsmackor som står att finna i ICA-butiken intill kontoret (utan att egentligen ens reflektera över om de är goda eller inte). Någon gång mellan klockan 11.30 och 13.30 ska det fyllas på med energi – då får det bli en macka. Gott så. MEN TACK OCH lov så är det aldrig för sent att ändra sig. Sedan vi provlagade Stefan Ekengrens fantastiska varianter på sidorna 23–27 i det här numret så ser jag, förmodligen för all framtid, mackor med helt nya ögon. Men det får bli till middag. Trevlig läsning! nummer av Buffé 2021 bjuder hon på makalösa och lite hälsosammare recept. Du hittar det första på sidan 35. Vad betyder "nystart" för dig? – Att fundera lite extra på sin livsstil, hur och vad man äter samt plocka bort det som ger dålig energi. Vad lagar du helst i januari? – Januari är en perfekt tid för att rensa ur frysen, där finns alltid råvaror man kan göra goda matlådor av. INGRID REITHAUG Illustratör Ingrid utgör ena halvan av den norska illustratörsduon Darling Clementine, som sätter färg och form på allt från förpackningar till bokomslag och däremellan Buffés utforskande vinjett Buffé reder ut. Se mer på sidorna 28–29. Vad betyder "nystart" för dig? – Att veta hur kroppen reagerar på vissa livsmedel och vad som får mig att må bra. Vad lagar du helst i januari? – Mycket grönsaker! Jag försöka undvika kött och annan svårsmält mat som det kanske blev lite extra av under julen. ICA-handlare i fokus MATS ANDERSSON ICA Supermarket Slätta Falun I år firar Mats 16 år som ICA-handlare på Faluns ICA Supermarket, en personlig mötesplats där mat, Johan Lindberg, redaktionschef FÖR ALLA På buffe.se hittar du information om innehåll av gluten, laktos, mjölk protein och ägg i vissa av våra recept liksom tips på hur du kan anpassa dem. 5 BUFFÉ #01/2021 människor och måltider förenas och “Bra pris varje dag” är ledorden. Hur bidrar ni till hälsosammare vanor för era kunder? – Vi utökar just nu vårt sortiment med ännu mer hälsa och miljö i fokus i form av mer växtbaserad mat men även ett större lokalt utbud. Vi försöker i butiken även tipsa om snabba middagslösningar, bra recept och smarta knep att ta till. Hur kan man handla ekonomiskt smart? – Håll utkik efter "Bra pris varje dag" -skylten, ta del av våra kampanjerbjudanden, handla mer lokalt och planera veckans inköp. Ledare @tidningenbuffe Foto Simon Bajada “
Buffé JANUARI Trenden, råvaran och matkulturen att
utforska just nu.
Buffé SKAFFERIETS SKATTER Fynda i skafferiet och b
li inspirerad till kvällens middag! Här är våra bästa re
Buffé MATSKOLA Att göra egen falafel är både rolig
t, gott och smart för plånboken. Dessutom enklare än vad
Buffé MACKOR MED EXTRA ALLT Mästerkocken Stefan Ek
engren dukar upp ett smörgåsbord av makalösa mackor. Någ
Buffé BUFFÉ REDER UT Sojabönan är en omdiskuterad
gröda. Här reder vi ut den lilla gröna bönans för- och n
Buffé SÖTT, FAST NYTTIGARE Stilla sötsuget med häl
sosammare fika, på dessertmenyn står allt från banankaka
Buffé MATNYTTIGT Kocken och kokboksförfattaren Fri
da Ronge bjuder på recept som gör det enkelt att skaffa
Buffé ICAs EGNA SIDOR Välkommen till ett nytt år p
å ICA! Det bjuder på allt från lite hälsosammare vanor t
Buffé SOFIAS SPANING Less på tråkig havregrynsgröt
? Med Buffés matkreatör blir den så mycket roligare: gör