Buffé 1
Buffé JANUARI Trenden, råvaran och matkulturen att
utforska just nu.
TREND Vegomånad SERIETIPS Kockens gröna utmaning
I DEN GRÖNE SLAKTAREN frågar sig stjärnkocken Paul Svensson och programledaren Anne Lundberg hur det kommer sig att hela 90 procent av växtriket är totalt outforskat som mat. I sex avsnitt reser de genom Skåne på jakt efter grödor som kan leda till nya smaker i köket och som kan hjälpa Paul i uppdraget att utmana några av Sveriges bästa kockar på deras favoriträtter – med endast växtriket som skafferi. Se serien på SVT Play. ”Jag har varit vegetarian i över 40 år och kommer att fortsätta vara det eftersom jag tror på att varje köttfri måltid är en vinst för djuren och planeten.” – Artisten Paul McCartney via veganuary.com EN AV DE största veganska trenderna just nu kallas för fejkon – helt växtbaserad krispig bacon. Ett sätt att göra det goda tilltugget är att hyvla morot tunt, krydda med en rökig marinad och rosta skivorna i ugnen. Passar såväl i hamburgaren som till brunchen! Bacon? Fejkon! Gör så här: Vispa ihop 3 msk japansk soja, 2 msk neutral rapsolja, ½ msk lönnsirap, 1 tsk vitlökspulver, ½ tsk svartpeppar, 2 krm liquid smoke eller 1 tsk rökt paprikapulver. Hyvla 2 stora morötter tunt längsmed, gärna med mandolin. Lägg i marinaden och blanda runt. Låt stå ca 30 minuter. Sprid ut på en bakpappersklädd plåt. Ställ in i mitten av ugnen 15–20 minuter på 175 °C, vänd efter halva tiden. FÖRÄNDRADE KOSTVANOR OCH mer grönt på tallriken är ett av våra vanligaste nyårslöften. Buffé utforskar den största trenden i matvärlden just nu – att ta en vegansk månad. TRE FRÅGOR MERHAWIT HABTE Vegansk matinspiratör Vilka är utmaningarna med att äta veganskt och hur tacklar du dem? – Jag blev vegan i början av 2018, åt vegetariskt innan men de positiva hälsofördelarna som jag läste om fick mig att vilja äta helt veganskt. Till en början var jag dålig på att variera min kost eftersom jag inte visste vad jag skulle äta. Men med tiden började jag testa mer nytt i köket och nu äter jag till och med mer varierat än vad jag gjorde som köttätare! Tips till den som vill prova att äta veganskt för första gången? – Jag tror inställning är viktig så fokusera på allt gott du kan äta och inte på det du behöver utesluta. Och om du tycker det är jobbigt att ställa om helt, testa då att äta veganskt några dagar i veckan. Var hittar du matinspiration? – Jag inspireras av olika matkulturer från hela världen! Många kök har riktigt goda rätter som redan är veganska från början, som man då kan laga utan att behöva byta ut någon ingrediens eller anpassa receptet. Följ @plantlymerhi på Instagram för massor av vegansk inspiration! 8 BUFFÉ #01/2021
Buffé SKAFFERIETS SKATTER Fynda i skafferiet och b
li inspirerad till kvällens middag! Här är våra bästa re
Buffé MATSKOLA Att göra egen falafel är både rolig
t, gott och smart för plånboken. Dessutom enklare än vad
Buffé MACKOR MED EXTRA ALLT Mästerkocken Stefan Ek
engren dukar upp ett smörgåsbord av makalösa mackor. Någ
Buffé BUFFÉ REDER UT Sojabönan är en omdiskuterad
gröda. Här reder vi ut den lilla gröna bönans för- och n
Buffé SÖTT, FAST NYTTIGARE Stilla sötsuget med häl
sosammare fika, på dessertmenyn står allt från banankaka
Buffé MATNYTTIGT Kocken och kokboksförfattaren Fri
da Ronge bjuder på recept som gör det enkelt att skaffa
Buffé ICAs EGNA SIDOR Välkommen till ett nytt år p
å ICA! Det bjuder på allt från lite hälsosammare vanor t
Buffé SOFIAS SPANING Less på tråkig havregrynsgröt
? Med Buffés matkreatör blir den så mycket roligare: gör