Buffé 1
Buffé MAJ Trenden, råvaran och matkulturen att utf
orska just nu.
Buffé PRIMA PRIMÖRER Nu dignar grönsakshyllorna av
säsongens alla härliga primörer. Här är all inspiration
Buffé MATPIONJÄRERNA Buffé har besökt Köpings Must
eri där must och hantverkscider pressas av sällsynta äpp
Buffé SOLIGA STENFRUKTER Salt och sött i en salig
kombination! Låt saftiga stenfrukter förgylla sommarköke
Buffé STORA DRÖMMAR OM SMÅ KAKOR Något alldeles ex
tra att fylla kakburken med: ta del av bakdrottningen Ca
SMÅKAKOR CAMILLA HAMID BOR: Stockholm INSTAGRAM:
@camillahamid GÖR: Receptkreatör, inspiratör och kokboksförfattare CITRONGROTTOR MED VIT CHOKLAD 24 STYCKEN / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 4 ½ dl vetemjöl 270 g 1 dl strösocker 1 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker 200 g rumsvarmt smör 1 ½ dl lemon curd (hemgjord eller färdigköpt) 50 g vit choklad GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 175 °C. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. 2. Tärna smöret och tillsätt i bunken. Arbeta snabbt ihop till en deg. 3. Dela degen i 24 lika stora delar. Rulla till bollar och lägg på en bakpappersklädd plåt med mellanrum. 4. Gör en grop i mitten av varje boll. Fyll varje grop med lemon curd. Grädda i mitten av ugnen 15–20 minuter. 5. Låt svalna helt. Smält chokladen och ringla över. Låt chokladen stelna. Förvara i lufttät burk. VAD SOM FRÅN början var en fråga om praktisk problemlösning har idag gjort Camilla Hamid till en av vår tids största profiler inom bakning. – Min mamma är en fantastisk matlagerska men har aldrig tyckt om att baka, så när jag som barn blev sötsugen fick jag helt enkelt experimentera mig fram genom dessertrecepten på egen hand. Med två kokböcker i bagaget, en snabbt växande Youtubekanal och ett sprudlande Instagramkonto är Camilla en uppskattad receptkreatör bland såväl unga som gamla. Och kanske är det just sprudlande som är hemligheten. För Camilla finns nämligen inga regler eller traditioner – för henne handlar bakning om lust och kreativ frihet. – Att jag inte har någon ren konditorutbildning gör att jag saknar spärrar eller principer och därför kan vara helt fri när det kommer till smak och form. FÖRUTOM EN HYLLAD receptkreatör har Camilla även kommit att bli en viktig förebild, inte minst bland unga tjejer. Bland kommentarerna på hennes sociala kanaler strösslas det med jublande lovord och komplimanger och det är tydligt att hon för sina följare fyller en djupare funktion än endast en pålitlig källa till himmelska bak- och dessertrecept. – När jag växte upp fanns det ingen som såg ut som mig i media, jag försökte ständigt passa in i en norm som jag egentligen inte fick plats i. Att jag nu, med min bakgrund och mitt utseende, kan hjälpa unga tjejer att känna att de räknas har blivit en av mina största drivkrafter. / 30 BUFFÉ #05/2021 KOLASNITTAR MED SALT TOSCA MED JORDNÖTTER CA 24 STYCKEN / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER Tosca 50 g smör ¼ dl vispgrädde ¾ dl strösocker 1 msk vetemjöl 70 g hackade salta jordnötter Deg 100 g rumsvarmt smör 1 dl strösocker 2 msk ljus sirap 2 ¼ dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 tsk vaniljsocker GÖR SÅ HÄR 1. Tosca: Blanda smör, vispgrädde och strösocker i en kastrull. Låt sjuda under omrörning 3–4 minuter. Tillsätt vetemjöl och låt sjuda ytterligare någon minut under omrörning. Ta från värmen och rör ner nötterna. Låt svalna lite medan du gör kolasnittsdegen. 2. Sätt ugnen på 175 °C. Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet med elvisp. Tillsätt vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Arbeta snabbt ihop till en deg. 3. Dela degen i två lika stora delar och rulla ut till längder. Lägg längderna på en bakpappersklädd plåt. Gör en liten fördjupning i mitten längsmed varje längd med hjälp av tummen och fyll med toscasmet. 4. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter eller tills de fått en lätt gyllenbrun färg. 5. Låt svalna lite på plåten och skär varje längd i ca 12 snittar. Servera direkt eller förvara i lufttät burk. MAZARINKAKOR MED HALLONGLASYR 24 STYCKEN / 45 MIN INGREDIENSER 100 g rumsvarmt smör 1 dl strösocker 2 msk ljus sirap 100 g mandelmassa 2 ¼ dl vetemjöl ½ tsk bikarbonat 1 tsk vaniljsocker 1 tsk malen kardemumma Glasyr 1 dl hallonsylt 2 dl florsocker GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 175 °C. Vispa ihop smör, socker och sirap till en krämig smet med elvisp. Riv mandelmassan fint och blanda ner. 2. Tillsätt vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och kardemumma. Arbeta snabbt ihop till en deg för hand. Dela degen i 24 lika stora delar. Rulla till bollar och placera ut med generöst med mellanrum på 2 bakpappersklädda plåtar. 3. Grädda kakorna, en plåt i taget, i mitten av ugnen 12–15 minuter eller tills kakorna fått en lätt gyllenbrun färg. 4. Glasyr: Fördela hallonsylten på kakorna. Rör ihop florsocker och 2 msk kallt vatten till en glasyr. Klicka glasyren på hallonsylten och bred ut med en sked. Ställ i kylen tills glasyren stelnat. 5. Servera direkt eller förvara kakorna i kylen i en lufttät burk med bakplåtspapper mellan lagren.
Buffé MATNYTTIGT Kocken och kokboksförfattaren Fri
da Ronge gör det enkelt att skaffa sig lite nyttigare ma
Buffé SOFIAS SPANING Buffés matkreatör visar hur d
u håller huvudet kallt i sommar. Ledtråd? Frisk melonsor