Buffé 1
LEDARE & MEDARBETARE TOVE NILSSON Matstylist och
receptkreatör Kokboksförfattare, receptutvecklare och matstylist som började jobba i restaurangbranschen redan som 13-åring. Tove vet hur du bäst tar tillvara på säsongens första skörd av gröna primörer, på sidorna 13–19 hittar du hennes recept. Vill du ha mer matinspiration? Missa inte @tidningenbuffe på Instagram. Alla som kan sin Proust vet att en småkaka spelar en väsentlig roll. NÄR BÖRJAR SOMMAREN? Är det när skolorna får sommarlov? När första fästingen hittar ljumsken? När du är dubbelt vaccinerad? När jag var liten fanns det ett tydligt startskott. Inte så att det var ett givet datum i kalendern men när mormor bjöd på fi ka med upp till dussinet olika småkakor på en solvarm altan – då var sommaren igång. Det kan ha varit april, det kan ha varit maj (det kan till och med ha varit sent i juni eftersom detta utspelade sig i Västerbotten). ALLA SOM KAN sin Proust vet att en småkaka spelar en väsentlig roll i På spaning efter den tid som fl ytt, där berättaren som äter en madeleinekaka slungas tillbaka till sin barndom. Lite samma känsla fi ck jag när jag provsmakade fantastiska Camilla Hamids mazarinkakor med hallonglasyr. Plötsligt var jag tillbaka på den där altanen. Sju år gammal och sommaren började. Trots att det nu var mars och snö. FÖRUTOM SMÅKAKOR BJUDER det här numret av Buff é på stenfrukt i alla dess former (plommonpizza!), fräscha recept på primörer (rädisor i ramslökssmör!) och härliga rabarbertips (lemonaden!). Vilka sommarsmaker är din madeleine? Trevlig läsning! Vad äter du helst på försommaren? – Rädisor – i en sallad med krämig dressing, med smör eller yoghurtdipp och dukkah… Jag kan fortsätta i en evighet! Vilken är din favoritprimör? – Inte otippat rädisan. Men jag är även en ramslöksälskare! Jag bunkrar ramslök på våren och sedan använder jag det på pizza, i sallad och pastarätter. SARA BERG Skribent Sara är frilansjournalisten och baristan som skriver passionerat om mat och kultur. I det här numret av Buffé tar hon oss med på en kulinarisk resa till den franska kustregionen Bretagne, se mer på sidan 11. Vad äter du helst på försommaren? – Enkel mat utan krångel där råvarorna får vara i fokus. Gärna italienskt! Vilken är din favoritprimör? – Allt som går att plocka! Som ramslök, syror, violer och nässlor. ICA-handlare i fokus SOFIE REDBORN MÖLLER ICA Supermarket Algots, Mönsterås I småländska Mönsterås driver Sofi e ICA Supermarket Algots. Hon var även med och tog fram förslaget att under 2020 skänka 20 miljoner till barnrättsorganisationen Majblomman, en donation från Sveriges ICA-handlare som oavkortat gick till behövande familjer i hela Sverige. Varför är det viktigt för dig som Johan Lindberg, redaktionschef FÖR ALLA På buffe.se hittar du information om innehåll av gluten, laktos, mjölk protein och ägg i vissa av våra recept liksom tips på hur du kan anpassa dem. 5 BUFFÉ #05/2021 ICA-handlare att engagera dig i detta? – Majblomman har funnits i över 100 år och gör ett oerhört fi nt arbete med att hjälpa ekonomiskt utsatta barn i landet. Som ICA-handlare är man stolt över att kunna hjälpa till att bidra på detta sätt. Varför borde alla köpa en majblomma? – Vill du göra skillnad för ett barns uppväxt, då ska du köpa majblomman och sätta den på jackan. Ledare @tidningenbuffe Under maj månad säljs majblommor och pins i ICAs butiker.
Buffé MAJ Trenden, råvaran och matkulturen att utf
orska just nu.
Buffé PRIMA PRIMÖRER Nu dignar grönsakshyllorna av
säsongens alla härliga primörer. Här är all inspiration
Buffé MATPIONJÄRERNA Buffé har besökt Köpings Must
eri där must och hantverkscider pressas av sällsynta äpp
Buffé SOLIGA STENFRUKTER Salt och sött i en salig
kombination! Låt saftiga stenfrukter förgylla sommarköke
Buffé STORA DRÖMMAR OM SMÅ KAKOR Något alldeles ex
tra att fylla kakburken med: ta del av bakdrottningen Ca
Buffé MATNYTTIGT Kocken och kokboksförfattaren Fri
da Ronge gör det enkelt att skaffa sig lite nyttigare ma
Buffé SOFIAS SPANING Buffés matkreatör visar hur d
u håller huvudet kallt i sommar. Ledtråd? Frisk melonsor