Buffé 1
Buffé MAJ Trenden, råvaran och matkulturen att utf
orska just nu.
SMAK Rabarber TVÅ TIPS RABARBERSYLT På nybakta sc
ones, i gröten eller till en kula glass: Ansa och skölj 1 kg rabarber. Skär i bitar och lägg i en kastrull och tillsätt 3 dl syltsocker, ½ dl färskpressad citronjuice och 3 tsk malen kardemumma. Låt koka upp och sjud ca 20 minuter eller tills rabarbern är mjuk. Rör då och då. Häll upp på väl rengjorda glasburkar med lock. Låt svalna och förvara i kylen. RABARBERLEMONAD Läskande sommarfavorit: Skiva 200 g rabarber och lägg i en kastrull med 1 dl strösocker och 6 dl vatten. Låt koka 5–10 minuter. Låt svalna. Sila genom en finmaskig sil. Blanda med 6 dl iskallt vatten, 1 ½ dl färskpressad citronjuice och is i en kanna. FÖLJ MED PÅ en djupdykning i rabarberns värld: tips, kul kunskap och goda recept där de rosa stjälkarna sätter smak. FÖRVARA RÄTT Svalt i kylskåp eller djupfryst skuren i mindre bitar. ALLT DU BEHÖVER VETA RABARBERN HÄRSTAMMAR FRÅN östra Himalaya. Till Europa kom den under 1600-talet och till Sverige så sent som på 1800-talet. Länge användes rabarbern som medicinalväxt och var under krigsperioder en viktig källa till C-vitamin. Rabarber är en sur och besk råvara vilket gör att den kräver sötma för att smaka gott. Dess popularitet inom matlagning ökade därmed först i samband med att socker blev mer lättillgängligt. Idag används rabarbern främst i sötare anrättningar som pajer, marmelader och saft. De första stjälkarna på våren är späda och behöver knappt skalas, men ju längre in på säsongen desto grövre blir fibrerna och rabarbern bör då skalas för godast resultat. Extra gott att kombinera med rabarber: Kardemumma Vanilj RECEPT Visste du att... … rabarbern är en grönsak men används ofta på samma sätt som frukt eller bär? … det finns cirka 100 olika rabarbersorter i världen? … rabarberbladen innehåller oxalsyra som är giftigt och därför inte ska ätas? … man förr åt rabarbern på samma sätt som vi idag äter vårprimörer: råa med lite salt och peppar? RABARBER- OCH JORDGUBBSPAJ 8 PERSONER / 40 MIN INGREDIENSER 400 g rabarber (ca 3–4 stjälkar) 200 g jordgubbar ½ dl strösocker 1 msk potatismjöl Smuldeg 150 g kylskåpskallt smör 3 dl vetemjöl 2 dl havregryn 1 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker GÖR SÅ HÄR 1. Smuldeg: Tärna smöret. Blanda ihop alla torra ingredienser. Tillsätt smöret och nyp snabbt ihop till en smulig deg. 2. Sätt ugnen på 200 °C. Ansa och skölj rabarbern. Skiva tunt. Blanda med jordgubbar, socker och potatismjöl i en bunke. 3. Sprid ut rabarber- och jordgubbsblandningen i en pajform ca 25 cm i diameter. Strö över smuldegen och grädda i mitten av ugnen 25–30 minuter. 4. Låt svalna något och servera gärna med vaniljsås eller glass. Mandel Jordgubbar 9 BUFFÉ #05/2021
Buffé PRIMA PRIMÖRER Nu dignar grönsakshyllorna av
säsongens alla härliga primörer. Här är all inspiration
Buffé MATPIONJÄRERNA Buffé har besökt Köpings Must
eri där must och hantverkscider pressas av sällsynta äpp
Buffé SOLIGA STENFRUKTER Salt och sött i en salig
kombination! Låt saftiga stenfrukter förgylla sommarköke
Buffé STORA DRÖMMAR OM SMÅ KAKOR Något alldeles ex
tra att fylla kakburken med: ta del av bakdrottningen Ca
Buffé MATNYTTIGT Kocken och kokboksförfattaren Fri
da Ronge gör det enkelt att skaffa sig lite nyttigare ma
Buffé SOFIAS SPANING Buffés matkreatör visar hur d
u håller huvudet kallt i sommar. Ledtråd? Frisk melonsor