Buffé 1
Buffé MAJ Trenden, råvaran och matkulturen att utf
orska just nu.
TREND BBQ PODDTIPS Boosta grillsjälvförtroendet Ä
VEN OM VI i december fick lov att ta farväl av den underhållande och matnyttiga podcasten Margarinet är de 85 avsnitten fortfarande lika aktuella. I det sjätte avsnittet Våga grilla får vi under 40 inspirerande minuter höra matprofilerna Siri Barje och Frida Lund diskutera allt från hur man grillar till vad man grillar. Smarta tekniker och praktiska redskap mixas med pepptalk för att faktiskt våga ta plats vid grillen. Leta upp avsnittet, preppa det som behövs och våga grilla! OVÄNTADE RÅVAROR OCH nya tillagningssätt. Dags att undersöka vad som trendar inom grillvärlden i sommar! ”Att grilla håller mig ung” – 86-åriga grillegenden Tootsie Tomanetz, Chef’s Table: BBQ, Netflix 2020. TRE FRÅGOR Samla trendpoäng med spett! THERESE LÄCK Krögare, The Old Smokehouse SOMMARENS STORA GRILLTREND stavas vegetariskt! Uppgradera de klassiska majskolvarna och grönsaksspetten till en ny nivå och gör vegetarisk shawarma, en rätt från Mellanöstern som ibland felaktigt förväxlas med kebab där den förra består av strimlat kött som packas och roterande grillas vertikalt och den senare av kött som grillas och äts som spett. Lakto-vegetarisk shawarma görs med fördel av svamp som marineras i soja, olja och en paste av vitlök, citron och kryddor. Svampen träs sedan på blötlagda träspett som grillas och skärs i tunna remsor och serveras i bröd med grönsaker och yoghurtsås. Sugen på att testa? Hitta vårt recept på svamp-shawarma på buffe.se Vad är säsongens trendigaste sätt att grilla på? – I Sverige är vi inte särskilt traditionsstyrda utan anpassar oss mer efter trender och tendenser. I sommar tror jag att vi kommer snöa in oss ännu mer på rökning, men även bry oss mer om vilken typ av kol vi grillar med. Den japanska kolen binchotan är ett bra exempel. Vad tror du att vi grillar mer av i sommar? – Mer grönt, fisk och skaldjur. När det kommer till kött finns det idag härliga detaljer från svensk rapsgris som till och med kan jämföras med den spanska varianten. Nötdetaljer jag älskar är flap steak eller entrecôte och fågel väljer jag nästan alltid svensk. Ett tips är att laga kött eller fisk på ben, då blir det så mycket saftigare, oavsett om man röker eller grillar. Vilka smaksättningar gäller för säsongen? – För nöt, gör en rub med olja, hackad rosmarin, timjan och vitlök och gnid in köttet med salt, svart-, vit- och rosépeppar. Toppa gärna med torkad, malen trattkantarell. För fläsk, välj en cajunkrydda eller apelsinmarinad med örter och för fågel en honungsglaze med fänkålsfrön, citron och sanshopeppar. 8 BUFFÉ #05/2021
Buffé PRIMA PRIMÖRER Nu dignar grönsakshyllorna av
säsongens alla härliga primörer. Här är all inspiration
Buffé MATPIONJÄRERNA Buffé har besökt Köpings Must
eri där must och hantverkscider pressas av sällsynta äpp
Buffé SOLIGA STENFRUKTER Salt och sött i en salig
kombination! Låt saftiga stenfrukter förgylla sommarköke
Buffé STORA DRÖMMAR OM SMÅ KAKOR Något alldeles ex
tra att fylla kakburken med: ta del av bakdrottningen Ca
Buffé MATNYTTIGT Kocken och kokboksförfattaren Fri
da Ronge gör det enkelt att skaffa sig lite nyttigare ma
Buffé SOFIAS SPANING Buffés matkreatör visar hur d
u håller huvudet kallt i sommar. Ledtråd? Frisk melonsor