Som stöd på nutritionsområdet använder personalen
följande hjälpmedel: • PM för nutrition på avdelning 128 • SKL-undernäringsfrågorna i Cosmic • Lathund för att räkna ut energibehov • Kostregistreringsblankett • Energilistan • NOVA Board och Tablet, som är en interaktiv whiteboard och surfplatta. Ann-Charlotte Orre, dietist, med Anna Pihlström, sjuksköterska, här vid tavla med olika kvalitetsmått. Vissa parametrar följs kontinuerligt, varje månad, på avdelningen och en sammanställning finns tillgänglig i korridoren där energibehovsmätning 24 respektive 48 timmar efter inskrivning redovisas. med en dynamisk nutritionsmall där personalen på ett systematiskt sätt för in uppgifterna. Sedan nutritionsronderna infördes har andelen patienter som energibehovsmäts inom 24 timmar ökat från 25 till 75 procent på njurmedicinska kliniken. Målet är att beräkna 80 procent av patienternas energibehov inom 24 timmar efter inläggningen och 90 procent inom 48 timmar så att fler patienter uppnår energibalans. Vid inskrivningen gör sjuksköterskan en nutritionsbedömning och tar uppgifter som längd, vikt, BMI, viktnedgång/ viktförändring samt aptit. Frågorna i den strukturerade nutritionsmallen gör att patienter som löper stor risk att bli undernärda lättare hittas, även om man inte misstänker något vid ett vanligt samtal. Kostregistrering startar alltid redan under första dygnet på avdelningen. Beslut om fortsatt kostregistrering tas utifrån en bedömning om patienten täcker sitt energibehov, det vill säga uppnår energibalans. Nattpersonalen samlar in, räknar samman och skriver in resultaten från kostregistreringarna under sökord i mallen som mat, dryck, kosttillägg, sondnäring och parenteral nutrition. Under nutritionsronden diskuteras energibehov, energibalans, åtgärder som val av kost, mellanmål, kosttillägg, sondnäring och/eller TPN och besluten som fattas dokumenteras. Det kan handla om att ändra valet av kost som beställs från sjukhusköket, anpassa konsistensen på maten, ge DIALÄSEN 4.2016 Per Edoff prövar en näringsdryck. Judy Cinco Rapadas, undersköterska, ser till att patienten får rätt mat. fler mellanmål, kosttillägg och/eller sondnäring, allt för att hjälpa patienten att återhämta sig till en nivå där hen orkar äta själv. På sista tiden har vi utökat stöd för struktur bland annat kring nutritionen i det dagliga arbetet genom att vi använder NOVA Board och Tablet där näringsdryck, sort och klockslag som den ska serveras till patienten finns med. Det är också i Tablet som personalen bockar av att åtgärden har utförts det vill säga att näringsdrycken har hamnat hos patienten och sedan kan man på kostregistreringsblanketten se om patienten intagit det som är ordinerat. – Att patienten får energi och näring är en förutsättning för återhämtning, säger Ann-Charlotte Orre som är legitimerad dietist. – Många som kommer in är trötta på grund av minskad aptit, viktnedgång och infektioner. Det blir en negativ spiral där patienten äter allt mindre och blir allt sjukare. Inom njurmedicin är det extremt viktigt att patienterna tillförs energi och rätt form av näring i relation till var i njursviktsprocessen patienten befinner sig. Samtidigt ger njursjukdom ofta problem som illamående, smakförändringar och aptitlöshet vilket minskar förutsättningarna att täcka patientens energi- och näringsbehov. Det här lagarbetet gör att vi har fått upp ögonen för nutritionsfrågorna och upptäcker undernäring hos patienterna tidigare, menar en av sjuksköterskorna. Text Sören Winge. Foto Pia Lundström 17