Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19 Sätt färg och smak på grillmaten med
välsmakande oljor och färgstarka dress ingår. • Det är inne att dekorera maten med färgstarka dressingar och smaksatta oljor. Nu kan du också piffa upp sommarens grillmat med lite nya smaker och roliga färger. Kul som omväxling till gräddfllssåserna. Prova våra goda recept på dressingar och oljor som kocken Niclas Robertsson har hjälp oss att ta fram. Niclas tipsar även om en god efterrätt och ett par tillbehör som passar på grilltallriken; läcker rabarberchutney och smörslungade zucchininudlar. Några tips : • Koka alla dressingar i en liten kastrull, helst inte större än i liter. • Till både oljor och dressingar Buffé ~/i99 7 behöver du en mixer, en stavmixer eller en matberedare. • Blir dressingen för tjock, späd med lite vätska, t ex vatten eller buljong. • Blir dressingen för tunn, red med en tesked maizena utrört i två matskedar vatten. • Olivolja är perfekt som grund men även andra oljor går bra, t ex nötolja och majsolja. Prova dig fram! • Förvara oljor och dressingar svalt, men ta fram dem i rumstemperatur i god tid före servering. Kalla dressingar är svåra att ringla snvggt. • Dressingarna kan förvaras i kylskåp i upp till tio dagar. • Ha gärna flera dressingar och oljor att välja på. Det ser både vackert ut och ger nya, spännande smaker. Proffs som Niclas använder speciella flaskor för att ringla sina dressingar. Niclas har köpt sina i USA. Välsorterade butiker för restaurangutrustning har flaskorna. Affärer som för konstnärsmaterial har mindre flaskor med pip, avsedda att ha färg i. De går bra att använda istället. Annars fungerar det lika bra att ringla dressingen med hjälp av vinägerflaskor av den typ som har en hatt med pip. Man kan också helt enkelt skeda dressingen över tallriken. Våra grillrätter är bara förslag. Självklart kan du servera dressingarna och oljorna ihop med dina egna favoriter. Prova dressingarna och oljorna även till sommarens sallader! Alla recept räcker lagom till fvra personer. Niclas Robertsson gick ut restaurangskolan som servitör. I samband med en resa till USA hoppade han in som extrahjälp hos cateringfirman Paavo's i New York. Där började han laga mat. Det gick så bra att han blev kvar i två år. Med bagaget fyllt av matidéer flyttade Niclas hem till Halmstad igen. Där öppnade han lilla krogen Klosterköket med 50 sittplatser. I dag driver han restaurang Pio & Co på Storgatan i Halmstad tillsammans med två kompanjoner. Han bor på en konstgård utanför Halmstad tillsammans med sin flickvän. Förutom konstutställningar ordnar de även middagar för större sällskap på konstgården. Där har de även ett litet kafé där man kan få kaffe och våffla i trädgården. Inspirationen till smaksatta oljor och dressingar tog Niclas med sig från USA. Han har utvecklat egna recept med svenska råvaror som bas. Rabarbersås som ackompanj av balsamvinäger är ett typexempel. Här är fantasin den enda begränsningen! text: gunilla blixt recept: niclas robertsson foto: pepe nilsson 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32