Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25 SALLADSDOLMAR MED KALL GAZPACHOSÅS V
itsen här är de varma dolmarna med sin fyllning av purjo, ris och svamp och en sås gjord som en kall spansk grönsakssoppa; gazpacho. Såsen kan naturligtvis serveras varm men förlorar då lite i fräschör, eftersom den är "rå". Du kan också späda såsen så har du en utmärkt sommarsoppa. Riven ost i fyllningen gör att det bättre binder ihop alltsammans. Idén kom från den italienska risotton. FÖR 4 PERSONER 2 stånd salladskål elle r grönsallad 1 lite r färska champinjoner elle r annan svamp 1 purjolök 1 dl grötris 2 dl buljong 1-2 vitlöksklyfto r 1 dl riven ost , gärna parmesan elle r Västerbotte n salt , nymalen svartpeppa r TILL SÅSEN: 1 röd paprika 2 tomater 1/2 rödlök en bit färsk gurka 500 g passerade tomater e v 1 vitlöksklyfta olja och vinäger GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med såsen så kan den stå kallt en stund före servering. Skär grönsakerna i mindre bitar och kör dem i matberedare tillsammans med de passerade tomaterna till slät konsistens. 2. Späd eventuellt med vatten om såsen är tjock. Smaka av med salt och peppar. Vill du ha smaken syrligare kan du ta en gnutta vinäger, och vill du ha den rundare så tar du lite olivolja. Såsen ska smaka som en "flytande sallad med dressing". 3. Lossa salladsbladen och doppa dem i kokande vatten, precis så länge att de mjuknar. Låt dem ligga och rinna av på hushållspapper. 4. Koka riset i buljongen. 5. Skölj purjon noga och strimla den. Skiva champinjonerna och fräs dem tillsammans med purjon i ett par droppar olja. Smaka av med pressad vitlök, salt och peppar. Vänd ner ris och den rivna osten i purjoblandningen. 6. Fyll dolmarna med blandningen. Pensla lite olivolja ovanpå dolmarna och värm dem till servering. Skeda den kalla gazpachon över eller servera brevid. jag. Pröva gärna ett par skivor aprikoser, nektariner eller persikor i sommar. FÖR 4 PERSONER 2-3 olika salladssorter , gärna frisée , rucola och kruksallad LJUMMEN SALLAD PA SOMMARPRIMÖRER MED ÖRTAIOLI Visst låter det trist med det svenska ordet "ljummen". Så lagom, så tråkigt. Jag gillar det franska "tiéde" bättre eller engelskans "wilted greens". Hur som helst så blir det väldigt gott med lättkokta sommargrönsaker på en bädd av gröna blad och en klick vitlöksdoftande aioli med örter. Som du ser så kan jag inte låta bli att bryta smaken med ett par jordgubbar. Färsk frukt i grönsallad är trevligt, tycker 1-2 endive r 1 gu l elle r grön zucchini 4 sommarlökar ett par morötter 1-2 fänkålshuvuden AIOLI: 4 äggulo r 4 dl olivolja 2-3 vitlöksklyfto r 1 ts k fransk senap färska örte r efter tillgång salt och peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med aiolin. Det är viktigt att ägg och olja har samma temperatur. 2. Krossa vitlöksklyftorna genom att trycka ett knivblad mot dem på en skärbräda. Vitlökssmaken blir finare bättre då än med vitlökspressen. 3. Blanda vitlöksklyftor med äggulor och senap. Vispa droppvis ner olivoljan tills allt är blandat. Skulle det skära sig kan man börja om på nytt med en ny gula som grund. En isbit i smeten kan också göra så att smeten går ihop igen. 4. Blanda ner de örter du har hemma och smaksätt aiolin med salt och peppar. Förvara såsen i rumstemperatur tills den ska serveras. 5. Ansa och skölj de grönsaker som ska kokas. Koka dem i lättsaltat vatten i 2-3 minuter. Låt rinna av och lägg upp dem på en bädd av "gröna blad" som på bilden. KNALLGRON SOMMARSOPPA MED ROSTAD PAPRIKA Uttrycket "flytande gräsmatta" får en ny innebörd i och med denna soppa. Jag har valt att servera soppan kall, men den är naturligtvis lika god varm. Rostad paprika är en trevlig bekantskap, både den röda och den gula paprikan blir söta och goda i smaken av ett par minuter i grillpanna eller under grillgaller. Till detta äter jag gärna en bit fullkornsbaguette med brie och chutney. Just brie och chutney insisterar jag på, det är en höjdarkombination som du bara inte får missa! FÖR 4 PERSONER 1 gu l eller röd lök 1 vitlöksklyfta 1 liter färska spenatblad 1 lite r grönsaksbuljong "grönt" som finns hemma örtsalt , vitpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skala, hacka och fräs löken och vitlöken i lite olja. 2. Häll ner de väl sköljda, färska spenatbladen. Vänd runt detta någon minut och häll sedan på grönsaksbuljongen. Låt det hela koka 1-2 minuter. 3. Mixa soppan så fort den svalnat något. 4.1 mixen blandar du ner det du har hemma av färska gröna blad, tex rucola, basilika, timjan, oregano eller körvel. 5. Smaka av med örtsalt och vitpeppar. Servera varm eller kall. TIPS! Grilla bitar av röd och gul paprika 3-4 minuter på varje sida. Skär dem i strimlor och toppa soppan.
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32