Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5 av cathrine schuck foto: albert håkan
sson Ma t i bå t kräve r si n kock . At t la - g a ma t på torr a land kan ibland var a no g s å svårt . Lägge r man se - da n til l e n vis s sjögång , små ut - rymme n oc h e n gnutt a sjösjuk a dä r ner e i den stekhet a ruffe n s å inse r man va d live t til l hav s stäl - le r fö r krav på kocken . Burka r i al l ära , men man har j u trot s all t semeste r oc h vil l j u gärna unn a si g lit e gott , båtlive t til l trots . trots stekhet ruff & skvalpiga vågor Några tips innan du kastar loss: Råvaror med lång hållbarhet • Alla typer av rökt mat är bra. Kassler, picknickbog, rökt fisk. Bra förpackningar • Plastbyttor med lock är praktiska. De är stapelbara, locken håller tätt och kan diskas och användas igen. Såser kan röras ihop direkt i byttan och sedan förvaras i densamma. Bra produkter är matlagningsyoghurt, tärnad fårost och créme fraiche. Många bredbara ostar finns också i bytta. • Tuber är också lätta att stuva och går inte sönder i första taget. På tub finns senap, ost, majonnäs, tomatpuré och pepparrot. Allmänna tips • Mjölk med extra hållbarhet. Nu finns det lock att köpa till mjölk- och filpaketen, mycket praktiskt för öppna förpackningar som ska flyttas. • En liten flaska olja och balsamvinäger förgyller den enklaste måltid. • Satsa på mörkt grovt bröd. Knäckebröd mjuknar och mjuka limpor möglar. Grönsaker • Satsa på hårda grönsaker som tål att ligga ute i värmen. Morot, lök, rädisor, vitlök, kål, zucchini, purjolök och potatis. • Undvik grönsallad, tomater och kryddgrönt - tyvärr. • Hård frukt som äpplen förgyller fruktsalladen och hjälper vid sjösjuka. Bra burkar och stapelvaror • Klart man måste ta med lite helkonserv också. Krossade tomater är ett måste, liksom tonfisk. Svarta oliver finns också på burk, men på båt är glasburken med skruvkork att föredra. • Ett par burkar bönor är aldrig fel, röda bönor, sk kidneybönor, och kikärter passar till både grytor och sallader. • Ris och pasta i all ära, men satsa också på ett par paket snabbnudlar och en förpackning couscous. Snabbare mat finns inte, och knappast godare heller. STEKT SEGLARMACKA Efter en hel dags segling behöver man något rejält att tugga på medan varmrätten puttrar på spisen. Mackan är färdig på 3 minuter blankt och smakar himmelrike tillsammans med en sval öl. GÖR SÅ HÄR: Ta två skivor bröd, gärna ljust till just denna macka, och kläm ut en rejäl klick räkost mellan skivorna. Stek dubbelmackan gyllenbrun i smör i en stekpanna. Den smakar lika fint med annan typ av smältost, pröva gärna kantarellost.
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32