Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8 AV ELISABETH EKSTRAND HEMMINGSSON EOT
O: KENT JARDHAMMAR ROK FISKEN SJÄLV - enklare än du tror! ABU-röken är en liten behändig låda som tyvärr fallit i glömska. Det är synd för det finns inget som går upp mot nyrökt, lite ljummen pinfärsk fisk! Några nyfångade abborrar eller nyss uppdragna strömmingar och lite grovsalt är allt som krävs. Och så röken förstås! ROK ENKELT OCH SNABBT GÖ R SÅ HÄR : • Förbered risken genom att ta ur den och dra bort gälarna. Huvudet kan vara kvar. Salta fisken ganska kraftigt en stund före rökningen. • Bottna lådan med lite alspån och några färska enriskvistar. • Placera droppskivan och gallret ovanpå. Lägg på fisken och stäng till lådan. • Fyll brännaren med T-röd och placera den under det medföljande vindskyddet. Sätt lådan ovanpå och tänd spriten. Se till att lådan står plant. Låt spriten brinna ut. • Öppna locket med det medföljande handtaget. Kontrollera att fisken är färdig genom att dra i ryggfenan. Den ska då lossna lätt. Eller använd en gaffel för att känna på fiskfilébitar. Fiskköttet ska vara ogenomskinligt och fast. • Små fiskar som strömming och små abborrar klarar sig oftast med en tandning. Stora abborrar, tjock laxfilé, sik eller gös kräver ytterligare en omgång T-röd. • Rökningen tar bara mellan 15 och 30 minuter! • Njut fisken omedelbart med enbart knäckebröd och svalt öl eller bjud den som en hel måltid. Vintips får du av Jan Samuelson i spalten bredvid. TOMATSMOR Det Flår utmärkt att använda lättmargarin om man föredrar ett magrare alternativ. Välj t ex fettsnåla Lätta med bara 40% fett eller den nya, magra varianten av Bregott med 60% fett. FÖ R 4 PERSONE R ca 100 g smör eller margarin IV2 msk tomatpuré 2 msk hackad dill salt vitlökspeppar GÖ R SÅ HÄR : 1. Rör smöret mjukt. 2. Tillsätt tomatpuré och dill. Smaksätt med salt och lite vitlökspeppar. Blanda väl. ORTSMOR Servera ett smakrikt örtsmör som smälter mot den ljumma fisken. Nyskrubbad, kokt färskpotatis med mycket dill bör till. FÖ R 4 PERSONE R ca 100 g smör eller margarin 2 msk hackad gräslök 4-5 kvistar färsk basilika 4-5 kvistar färsk citronmeliss salt svartpeppar GÖ R SÅ HÄR : 1. Rör smöret mjukt. 2. Finhacka alla örter och tillsätt dem. Smaksätt med salt och peppar. KAVIARSMOR Välj vanlig lättrökt kaviar, typ Kalles eller liknande. Det går också bra att använda salt, orökt kaviar som finns i små plåtburkar av märket Slotts. FÖ R 4 PERSONE R ca 100 g smör eller margarin 2 msk kaviar 2 msk finhackad gul lök 1 msk hackad dill svartpeppar GÖ R SÅ HÄR : 1. Rör smöret mjukt. 2. Tillsätt kaviar, hackad lök, dill och lite grovmald svartpeppar. Rör blandningen smidig.
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32