Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28 SOMMARMATE N KRÄVER KYL A Nu är den
ljuva tid då vi svenskar grips av yra . Ljuva grilldofter sprids över nejden och blandas med säsongens blommor. Men sommarvärme och mat går inte så bra ihop. Maten förstörs fort i värmen. Plocka därför fram kylväskan och lägg kylklampar i beredskap i frysen. • Visste du att de bakterier som alltid finns i ett rått livsmedel fördubblas i rasande fart i sommarsolen? Vid o-2°C "vilar" bakterierna. Sedan börjar de sakta växa. Allra bäst trivs de mellan 10 och 50°c. Det är ofta varmt i bilen när man kör hem sin kasse med livsmedel. Kanske kör man direkt till stugan från butiken i stan - det kan bli en ganska lång resa. Undvik det! Själv tar jag fram kylväskan på morgonen och ställer den i bilen om jag ska handla efter jobbet. Kylklamparna tar jag med mig och lägger i ett frysfack på jobbet. KORT HÅLLBARHET I butikerna är det noga med kylan. Hållbarhetstiden på kylvaran beräknas på förvaring i en viss temperatur. Blir den högre förkortas hållbarhetstiden snabbt. Ingen handlare vill riskera att hans kunder får dåliga varor eller blir magsjuka bara därför att hans butik slarvat med kylan. Men när man lämnat butiken är det du som har ansvaret för den obrutna kvlkedjan. Tänk på det när du träffar en gammal vän på parkeringsplatsen och har glömt kvlväskan hemma. Och när du kommer hem - fort in med varorna i kylen. Tänk också på att hållbarhetstiden bara gäller en oöppnad förpackning. När man öppnat den åldras varan snabbt. Glömmer man den dessutom på köksbordet i sommarvärmen går det fort utför. LUKTA OCH SMAKA! När maten hamnar i värmen växer bakterierna snabbt. Livsmedlet kan börja lukta och smaka illa och utseendet förändras. Detta är en allvarlig varning. Lukta och smaka! Släng om du är tveksam. Se särskilt upp med köttEva är vikarierande krönikör för semestrande Lisbeth Kohls. Eva är nu frilansjournalist, hon har tidigare arbetat som informatör på Livsmedelsverket och dessförinnan som journalist på ICA förlaget. Foto: Bo Nyberg. färs, fisk, skaldjur, kyckling, vispad grädde och sallader. Lägg gärna kött i marinad före grillning. Men låt det ligga i kylskåpet. Ta fram det en kort stund före grillningen så att köttet blir lite tempererat. Ha det så skönt i sommar! Eva Alsén Eklöf & DIALOG Skriv til l Dialog och tyck till , ge tips eller ställ frågor. Adress : Buffé , Box 6630, 113 84 Stockholm. Vad är mascarpone? Jag läste receptet på nöt- och jordgubbstårta i Buffé nr 6, och jag skulle vilja veta vad mascarpone är och var man kan köpa den. Det skriver Hanna Gleerup, och det är ganska många med henne som inte känner till mascarpone. Kortfattat kan den beskrivas som en italiensk färskost gjord på ko- eller buffelmjölk. Den har en mild smak och används som både matlagningsoch dessertost. Tillgängligheten har ökat men det är fortfarande en produkt som inte finns att få tag i överallt. De ICA-handlare som så önskar kan beställa den. Här kommer en variant på nöt- och jordgubbstårtan utan mascarpone, provköket har tagit fram ett alternativ med 200 g philadelphiaost, 1/2 dl vispgrädde och 3 gelatinblad som ersättning. GÖ R SÅ HÄR : Vispa 3 äggvitor och 1 1/2-2 Önskar tips på roséviner Roséviner tillhör inte de mest efterfrågade, men nu har vi fått flera brev med önskemål om tips på sådana. Vår vinexpert Jan Samuelson har nyligen deltagit i en stor rosévinsprovning: • Av hela roscsorti mentet, omfattande 37 viner, lyckades jag med viss möda pillra ut en del friska, och torra, russin ur den grånande gamla kakan. Här rangordnade efter kvalitet, men med Vallerosa som det mest prisvärda. T996 Les Clos de Pauli lies (nr 12182, 79 kr) i2i ^5 1995 Chäteau de Fontenille Clairet (nr 12129, 66 kr) 1996 Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé (nr 6462,59 kr) 1995 Rosé de Svrah (nr 2045, 57 kr) 1996 Cambas Rosé (nr 12525, 55 kr) Boutari (nr 7399, 60 kr) Vallerosa (nr 2761, 46 kr) - mest prisvärt Rosé dAnjou (nr 7062, 51 kr) - viss sötma Av de fem päiiandc roséviner som ingick i provningen får Faisca, med viss sötma (nr 2570,53 kr), godkänt. Slarva inte med disktrasan Kökshvgienen är av största vikt för att slippa matförgiftning. Skärbrädor av trä ska tvättas i varmt vatten med diskmedel, plastbrädor ska rengöras i hett vatten, t ex i diskmaskin. Disktrasan ska också hållas efter. Koka den pä spisen med lite diskmedel i vattnet, eller tvätta den i maskin i 90°c, eller kör den i d i s km as k i n e n. Te m perature n måste överstiga 60°c för att ta död på bakterierna. Se också till att disktrasan torkar och inte ligger fuktig, för då frodas bakterierna. dl socker vitt och pösigt. Rör försiktigt ner 200 g finhackade hasselnötter. Fördela smeten i 2 lika stora (ca 24 cm), smorda formar. Grädda ca 35 minuter i i75°c. Vispa 6 äggulor och 1 dl socker pösigt. Blanda med 1/2 dl punsch. Fortsätt vispa till en luftig konsistens. Vispa 1/2 dl grädde. Vispa ner den samt 200 g philadelphiaost. Blötlägg 3 gelatinblad i 5 minuter. Ta upp och smält dem på svag värme. Tillsätt gelatinet i smeten och ställ den kallt en stund. Fördela krämen över tårtbottnarna. Lägg samman dem och dekorera med 1 liter färska jordgubbar. Buffé 7/1997
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32