Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9 Jans tips till rökt och grillat AV JA
N SAMUELSON Vintips utlovades det i inledningen till den rökta fisken, men det blir även en öl eller två den här gången. Ju hårdare rökning, desto större sug efter öl, det är en regel som i sin yttersta förlängning slutar med en snaps till den rökta ålen... Men vinet först trots allt. Till rökt och grillat är det dock ingen vits att köra fram det grova artilleriet. Nej, spar kanonerna till vintern och välj istället väl kylda friska vita viner och mjuka, unga och fruktiga röda. Önskefesten med rökt fisk skulle bjuda på ett helt batteri olika viner och öl. Ett glas iskallt mousserande vin, inte nödvändigtvis dvrt men torrt och friskt, att reta smaklökarna med och kanske fortsätta med om firren är snäll och inte kräver annan matchning. Alternativt en knastertorr manzanilla eller fino sherrv - pröva nya underbara Jarana (nr 8241, 59 kr/37,5 cl). Glöm heller inte den sherrybesläktade torra och smakrika Montilla Drv (nr 2789, 64:-). Både före fisken och till. På den rena vinsidan är det smakrikt och kryddigt som gäller. Gewiirztraminer eller Pinot Gris från Alsace och Sydtvskland. Riesling, torr eller möjligen halvtorr, gärna från Nya världen. Sauvignon Blanc kan ha det rätta stinget och kryddan, i den klassiska ändan från Sancerre och Pouillv-Fumé, i den andra som Fumé Blanc med lätt fatkaraktär från Kalifornien eller Nya Zeeland. Spännande belgisk ale passar också bra. Varmrökt fisk älskar Chimav Bleu (nr 1651, 24:40/33 cl) , Kwak (nr 1638, 20:80/33 cl) och Brugse Tripel (nr 1648, 21:90/33 cl) - starka don (8-9%) med medelstor till stor beska. För dem som föredrar mindre beska (och lägre alkohol: 5-6%) ett par bayerska veteöl med frisk syrlig smak: Ayinger (nr 1367, 19:90/50 cl) och Weihenstephan (nr 1526, 19:90/50 cl) och fisken blir lika glad. Till Jonas exotiskt kryddstarka grillHasse har just lyckats dra upp dagens första fångst - en abborre på knappt ett hekto. Inget för röken, men efter ett tag nappade det bättre. rätter (sid 11) skulle jag rekommendera en smakrik, frisk och fruktig Nya världenchardonnay med rejäl fatkaraktär. Ett par goda exempel därpå från vårutsläppen är: 199 6 Castillo de Molina Chardonnay, Chile (nr 16643, 75 kr), och T996 Graham Beck Chardonnay (nr 12053, 80 kr) från Sydafrika. Men vi ska inte lämna det röda vinets vänner i sticket. Nya vårviner med B B Q-chans är: sydafrikanska 1995 L'Ami Simon (nr 12046, 84 kr), 1995 Rosemount Shiraz (nr 6398, 86 kr) från Australien och 1992 Marqués de Vargas (nr 12620, 97 kr) från Rioja.
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32