Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14 Fortsättning från föregående sida ro
vko k • Ha en bra glödbädd innan du börjar grilla . Kol passar bäst för kortare grilltid . Kolen ska glöda och börja bli grå på ytan innan man börjar grilla. Gallret bör kunna höjas och sänkas för at t ge rätt värme. • Anpassa avståndet till glöden , 5-10 cm för skiva t kött och korv, 10-15 cm för tjockare skivor och större bitar av kött. • Beräkna 2-3 minuter per sida för korv och kasslerskivor 3-4 minuter per sida för skivat kött och ca 15 minuter per sida för stora skivor t ex flintastek • Kötte t eller fisken ska vara rumstempererat och ha torr yta . Har du marinerat så t a upp ur marinaden i tid och torka av. • Salta och krydda efter grillningen. Örtkryddo r bränns lätt. • Satsa på bra hjälpmedel som t ex lång tång , rejäl grillvante och små grillpinnar (portionare) för grillspett . • Köttskivor , grillspett med kött , fisk eller kycklingdelar varvade med grönsake r av olika slag och frukter passar bäst att grilla på de utomhusgrillar som vi har. Antingen det är kolgrill , elgrill eller gasolvarianten . Fisk i filé, bitar eller små hela, blir också bra på hemmagrillen. Korv eller kyckling i delar är andra bra alternativ. Kött och spet t av olika slag kan gärna ligga i marinad före grillningen. Här får du et t tips på en enkel, smakrik grillmarinad til l 400-500 g kött : 1/ 2 dl olja , 1 1/ 2 msk vinäger, 1 krossad vitlöksklyfta , några strimlor citrusskal , 1 krm peppar och 1 tsk timjan , rosmarin och salvia. Blanda samtliga ingredienser i dubbla plastpåsar. Lägg i köttskivorna , kycklingbitarna eller spetten . Låt ligga i marinaden någon timme. Grilla enligt tipsen ovan. Detta är en marinad som passar till olika köttslag såsom revbenspjäll, fläskkarréskivor, entrecöte , grillskivor, färsk skinkskiva , lövbiff, hamburgare, kotletter av lamm eller gris , kycklingdelar av olika slag. Eller till köttspett . AV BIRGITTA RASMUSSON Che f fö r ICA Provkök KYCKLINGSPETT FÖ R 4 PERSONE R 600-800 g kycklingfilé 3 paprikor av olika färg MARINAD : 1 dl nypressad citronsaft 2 tsk torkad oregano eller mynta 3 msk olivolja salt, svartpeppar ev paprikapulver GÖ R SÅ HÄR : 1. Skär kycklingköttet i kuber med sidan 2 cm. Skär paprikorna i kvadrater med sidan 2 cm. 2. Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg kycklingbitarna i en stor skål. Häll över marinaden. Blanda väl. 3. Täck och ställ kallt över natten. Vänd runt bitarna några gånger. 4. Pensla grillspetten med olivolja. Varva kyckling- och paprikabitarna på dem. Pensla med olivolja. 5. Grilla över het glöd. SHISH KOFTE FÖ R 4- 6 PERSONE R 800 g lamm- eller biandfärs 2 msk finhackad persilja 2 + 2 msk olivolja 3 msk pressad citronsaft V2 tsk målen spiskummin 1 tsk målen koriander 1 krm kajennpeppar salt, svartpeppar Vi—1 dl ströbröd 2 små, gula lökar 1 ä g g GÖ R SÅ HÄR : 1. Blanda färs, persilja, 2 msk olivolja samt citronsaft, kryddor och ströbröd till en smidig fars. 2. Skala och riv löken fint. Blanda löken och ägget med färsen. 3. Låt färsen ligga svalt i 2-3 timmar. 4. Forma avlånga rullar, som stora cigarrer. Trä dem på spetten som penslats med lite olivolja. Tryck till i ändarna. 5. Pensla med lite olivolja och grilla över het glöd. SHISH KEBAB FÖ R 4 PERSONE R 600-800 g lammkött, t ex stek 2 + 2 gula lökar 3 msk citronsaft 3 msk olivolja 1 tsk torkad timjan GÖ R SÅ HÄR : 1. Skär köttet i 2-3 cm stora tärningar. 2. Skala och riv 2 lökar. Blanda med ci tronsaft, olja och timjan. i it, KORVSPETT FÖ R 4 PERSONE R 8 prinskorvar 1 paket bacon å ca 140 g 1 gul lök V2-I zucchini, ca 200 g 8 små champinjonhattar 8 cocktailtomater 3. Lägg köttet i dubbla 3-liters plastpåsar. Häll i marinaden. Blanda väl med köttet. Pressa ur luften, knyt påsen. 4. Marinera ett dygn i kyl. Vänd påsen några gånger. 5. Skala och dela de återstående lökarna i bitar. Ta upp köttet. Varva kött och lök på spett. Grilla över het glöd. Köttet ska vara genomstekt. GÖ R SÅ HÄR : 1. Linda bacon runt prinskorvarna. Dela lök och zucchini i mindre bitar. 2. Varva korv, lök, zucchini, champinjoner och cocktailtomater på spetten. 3. Grilla över het glöd.
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32