Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28 Av Josephine Carr [spännande utflykt
smål] Kvalitet och mångfald, det är minst femhundra gårdar och företags mål runt om i Sverige. Tillsammans bildar de riksföreningen Svensk Lantmat. De vidareförädlar egna råvaror från land, skog och hav. De flesta tar emot besökare, så varför inte passa på att förena kunskap med nöje i sommar med en liten lantgårdsrunda. För sju år sedan startade Sveriges Lantbruksuniversitet projektet Svensk Lantmat. Med Svensk Lantmat såg agronomen och projektledaren Hans Bergsten en möjlighet att utveckla småskalig livsmedelsproduktion. Han anser att framtiden finns hos de små livsmedelsproducenterna. En tanke som fick stort gensvar, på ett par år ökade Svensk Lantmat till cirka 500 medlemmar runt om i landet. I dag omsätter Svensk Lantmat cirka 800 miljoner kronor och sysselsätter drygt 1000 männiSVAMPSKOLAN Djupt inne i den värmländska storskogen silar ljuset in genom trädkronorna och det "hemliga rummet" är fullt av olika svampar. Men det är runt karljohanssvampen som Monica Swensons företag snurrar. Förra året exporterade hon drygt 80 ton färsk karljohans direkt till Italien. Alltihop började med att svampkonsulenten Monica fick en förfrågan för 4 år sedan om att exportera svamp till Milano. -Ja g satte upp en skylt vid vägen och erbjöd mig att köpa upp svamp. Sen hyrde vi en fryscontainer. Vi fick ihop två ton rensad karljohanssvamp. Sista september for vi ner till grossisten, berättar Monica. Besöket föll väl ut. Numera ligger Monicas företag, Svampskoskor. De producerar allt från kravodlad spannmål till torkad karljohanssvamp. Nu är Svensk Lantmat en riksförening med Bengt Isakson på Julita gård som ordförande. Han producerar bl a kallpressad rapsolja. Bengt ser ett behov av närmre kontakter mellan producent och konsument. -De t är viktigt att de som handlar kan komma ut på gårdarna. Men vi vill även öka vårt samarbete med handlarna. Ftt sätt att värna om landsbygden är att producenter och handlare samarbetar. Foto: Bo Ingvar Jönsson lan, i en gammal nedlagd skola i Forshyttan. Man måste tänka stort och fritt för att våga satsa. Förutom exportverksamhet och svampkurser öppnar Monica nu även svampkafé. Recepten har hon själv provat sig fram TILL. -Biffar gjorda på svamp, morötter, lök och dill är väldigt goda. Svampsallad passar till både kött och fisk. Torkad svamp blandad med timjan, dragon och salt är dessutom utmärkt i såser. Förra året blev Monica utnämnd till "Årets kvinna i och för näringslivet" i Filipstad. Det kanske är kvinnorna som är Värmlands framtid. Kvinnor som hon brukar nämligen vara bra på att placera sina svampar i många olika korgar. FLADERGARDEN Våren 1987 sattes de första fläderplantorna på sex tunnland mark. Två år senare kunde Ingrid Månsson skörda sina första fläderblommor och bär. Av bären gjordes bland annat vinäger och "hylledricka", föregångaren till vår glögg. Hylle betyder nämligen fläder på skånska och danska. Fläderbusken helgades åt hemmets skyddsgudinna, Holle. Gamla traditioner är viktiga för Ingrid, det finns fläderbärsrecept från 1200-talet. -V i får väldigt mycket tips från besökare. Just nu försöker vi ta fram en gammal hostmedicin: fläderbärssirap. En annan intressant produkt är skönhetsmedel. Blomoljorna är både mjukgörande och djupgående. I fjol skördades endast 5,5 ton blommor och bär, normal skörd brukar vara det dubbla. Den extrema värmen gjorde att blommorna kom väldigt tidigt och blommade över snabbt. Man hann dessutom bara plocka hälften av bären innan höstfrosten slog till. I år går det förhoppningsvis bättre. Framtidstron är stor. Ingrids båda söner har sagt upp sig från sina arbeten och satsar allt på fläderodling och förädling. Nyligen fick Ingrid Gastronomiska Akademins hedersdiplom som ett bevis på att det hon gör är viktigt. När Ingrid tittar ut över fälten med de blommande fläderblommorna, då känns det allt som att skyddsgudinnan Holle har ett finger med i spelet.
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32