Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29 Svensk Lantmat är en riksförening me
d över 500 gårdar /medlemmar. Många av dessa tar emot besökare så varför inte göra en lantgårdsrunda i sommar? Lena Bergström på Gammelbo gård i Ramsberg driver tillsammans med maken Peter ett ekologiskt jordbruk, konferensverksamhet, gårdsbutik mm. Lennart Rask anser att regnbågen är godare än den norska fjordlaxen, att köttet är lättare och saftigare. Monica Swensons företag satsar på karljohanssvamp men hennes personliga favorit är den nougatfärgade, rynkade tofsskivlingen. Ibland kan en olycka föra något positivt med sig. För lantbrukaren Ingrid Månsson blev en skadad arm inkörsporten till något nytt. Foto: Christer Höglund GAMMELBO GARD Rent mjöl i påsen, det har Peter och Lena Bergström på Gammelbo gård. De odlar all spannmål ekologiskt. Vinsten är ett rent jordbruk med fina råvaror och personlig tillfredsställelse. Gården är både KRAV- och Demetergodkänd. Beslutet att gå över till giftfri odling togs 1987. -Många i omgivningen ruskade på huvudet, men den här verksamheten fungerar faktiskt. Här använder vi inga kemikalier eller konstgödsel, säger Lena. Spannmålet skickas delvis till Salta kvarn, resten mals på gårdens egen kvarn. Sedan den gamle kvarnmästaren dog härom året mal Peter Bergström själv säden till lantvete, graham, rågmjöl, rågsikt och så kallat eftermjöl. Men det är inte alltid lätt att vara mjölnare i sin egen trakt. Paret Bergström driver även konferensverksamhet för att få debet och kredit att gå ihop. -V i kan aldrig konkurrera med subventionerade mjölpriser. Konsumenterna måste själva fundera på vilka livsmedel de vill ha. Ett mjöl ska till exempel aldrig lagras mer än tre månader, berättar Peter. Att det är skillnad på mjöl och mjöl, märks inte minst på knäckebrödet. En söt honungsdoft vilar över ägorna. Det är perserklövern som inte bara ger näring till jorden utan även är vacker att titta på. Ett ekologiskt jordbruk måste få ta till vara det sköna i tillvaron också. LURO LAX Lennart Rask skulle bli bonde. Men så slog kärleken till. Istället för jordbruk blev det giftermål med fyrvaktardottern Kristina och hus å Kållandsö, strax intill Läckö Slott. Lennart bytte ut plogen mot fiskkassar. Tidigt på våren 1985 släppte en nervös Lennart ut 12 000 regnbågslaxar i två stora kassar i Vänern. Numera har kassarnas antal vuxit till sju stycken. Flera ton fiskar får plats i varje kasse. De nyfödda fiskarna får växa i kassen under tre år. På senhösten tar Lennart upp den vuxna fisken. Då väger den ett par kilo och är ganska fet. Regnbågen är ofta fetare än den norska fjordlaxen. Köttet blir därför mjukare, saftigare och lättare. Det rena och friska vattnet gör dessutom mycket för smaken. I fiskeboden på Kållandsö gravar Lennart lax och bakar patéer. Via ett samarbete med andra fiskodlare med grossiströrelse i Göteborg säljs numera en del av Lennarts lax till Japan. Det har blivit några resor dit, men sushi är ingen favorit. Så småningom tänker Lennart börja odla fisk som kan tas upp redan efter två år. -Varje gång jag köper småfisk är det en utmaning. Det är ungefär samma rutin som att odla jorden. Man sår fisk och skördar ur sjön istället. Lite kontakt med fasta marken har Lennart kvar. På Kållandsö går familjens 14 skotska höglandskor och betar vass.
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32