Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20 Fortsättning. Köksfilosofin från Fin
kan känns igen hemma hos Stampe. Med "oumbärliga 1 ' Barry White på skivtallriken lagar kvartetten mat för en lång och lat söndag. Det blir mat som man hittar på Finkans meny till vardags. Basilikapanerad torsk, laxpasta med mycket svartpeppar och len fisksoppa med kokosmjölk. Internationellt och spännande. En härlig doft av curry, ingefära och färska örtkryddor sprider sig. Över woken och fiskgrytan diskuteras livligt. Det blir mycket prat om vin, både Claes och Stampe är passionerade vinsamlare. Pratet glider in på dykning, Bruce har nämligen dykskola på somrarna. Sedan övergår samtalet till musik och åsikterna går vilt isär. ENSAM MED DISKEN Framåt seneftermiddagen börjar det klia i gästernas ben. Någon ska ut och springa, en annan plocka fram mountainbiken, en tredje umgås med flickvännen. Kvar blir värden och en massa disk. När sällskapet lämnar matbordet muttrar Stampe småsurt för sig själv. Han avfärdas rått men hjärtligt med ett "stick och brinn". När vi lämnat huset hör vi Stampe spela på flygeln. Det är roligare att spela jazz än att diska. TORSK MED RIS FÖ R 4 PERSONER 600 g torskfilé PANERING : 1 dl vetemjöl 1 ägg inkråmet av 1 franskbröd, ca 300 g 4-5 vitlöksklyftor 2 msk hackad färsk basilika 1 tsk salt 1 krm vitpeppar KOKOSRIS : 2 dl jasminris + 3 Vi dl vatten 1 dl kokosmjölk, alt se tips 1 msk hackad färsk koriander 4-5 vitlöksklyftor 2 msk smör SÅS: 1 gul lök smör till stekning 2 msk tomatpuré 2 dl fiskbuljong, t ex från tärning 2 dl vispgrädde 1 dl kokosmjölk saften av 1 citron, ca Vi dl 2 vitlöksklyftor 1 msk maizena + 1 msk vatten GÖ R SÅ HÄR : 1. Sätt ugnen på 175°. 2. Koka sakta upp ris och vatten. Lägg på lock. Sjud i 15 minuter. 3. Gör såsen under tiden riset kokar. Finhacka löken. Fräs den i lite smör. Rör ner tomatpurén. Fräs en kort stund. 4. Häll på buljong, grädde och kokosmjölk. Koka i 5 minuter. Smaksätt med citronsaft och pressa i vitlöksklyftorna. 5. Red såsen med maizenan utrörd i vattnet. Koka upp, varmhåll. Rör då och då i såsen. 6. Blanda brödinkråmet med pressad vitlök, basilika, salt och peppar. 7. Vänd fiskfiléerna i mjölet och sen i det uppvispade ägget. Bryn filéerna på båda sidor i smör. Lägg över dem i en ugnssäker form. Fördela brödblandningen över. Efterstek ca 10 minuter i ugnen. 8. När riset kokat färdigt, tillsätt kokosmjölken och sjud i ytterligare 5 minuter. Rör ner koriander och pressa i vitlöken. Smaka av med salt och peppar. Låt riset vila en stund under lock. 9. Servera fisken med ris, sås och lite sallad samt gärna några blad färsk basilika. LAXPASTA FÖR 4 PERSONE R 300 g tagliatelle 1 purjolök 300 g rökt eller gravad lax Vi dl olivolja 1 knippe dill grovmalen svartpeppar GÖ R SÅ HÄR : 1. Koka pastan någon minut mindre än vad som står på paketet. Kyl med kallt vatten. Låt rinna av. 2. Skär purjolöken i långa strimlor. Strimla även laxen. 3. Hetta upp en stekpanna eller wok med olivoljan. Fräs laxen försiktigt. Tillsätt purjolöken efter någon minut och därefter pastan. Låt allt bli riktigt varmt. 4. Krydda pastan med hackad dill och mycket grovmalen svartpeppar.
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32