Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23 DIALOG Skriv till Dialog och tyckt t
ill eller ställ frågor om ekonomi, mat och miljö. Adress: Box 6630,113 84 Stockholm. Varför är svenska potatisen så dålig? Under våren har det varit trist att köpa svensk potatis. Varför är den så dålig; fläckig och mycket att skära bort? Har provat med Sunda, som var dyrare, men inte bättre. Marie Louise Falkenborg, Stockholm it t binde l p å e n pa j Av 7'ÖMV Wallin & Stefan Tor Stensson En paj tillsammans med en krispig sallad blir en lättlagad festmåltid. Köksmästare Stefan Torstensson visar några enkla handgrepp som hjälper dig som är ovan att handskas med pajdeg. STEFANS JLÖK & BACONPAJ FÖ R 6-8 PERSONE R 100 g smör (rumsvarmt) Vi tsk salt 2 Vi dl vetemjöl mjöl till utkavling 3 msk iskallt vatten FYLLNING : 2 gula lökar 140 g bacon 3 dl vispgrädde Vi purjolök ägg 2 salt, peppar 50 g riven ost, t ex greve GÖ R SÅ HÄR : 1. Blanda snabbt samman smör, salt, mjöl och vatten. Lägg degen i plastfilm. Låt ligga i kylen i minst 1 timme. 2. Hacka löken och strimla baconet. Fräs baconet 1 minut utan att det tar färg. Tillsätt löken. Fräs i ytterligare 1 minut. 3. Häll på grädden och koka i 10-15 minuter, till en krämig konsistens. 4. Strimla purjon och låt den koka med ett par minuter. 5. Sätt ugnen på 200°. 6. Låt degen ligga framme ett tag. Kavla ut degen. Rulla upp degen på en rulle (bild 1), då håller den bättre. 7. Börja vid kanten och rulla ut degen över formen, ca 25 cm i diameter, som bör ha löstagbar botten (bild 2). 8. Tryck ut degen i kanterna, det är praktiskt att använda en degbit (bild 3). Förgrädda pajskalet i 5-7 minuter. 9. Blanda ner äggen i fyllningen. Häll den i pajskalet (bild 4). Strö över osten. 10. Grädda längst ner i ugnen i ca 5 minuter. 11. Kavla ut och skär den överblivna degen i remsor. Lägg på (bild 5). Pensla ev med lite äggula för att få fin färg på pajen. 12. Grädda i ytterligare 15-20 minuter. Servera gärna med en fräsig grönsallad och varför inte ett glas välkylt rosévin. rf * * k, V ) Svar: Det är helt riktigt att potatisen under hela säsongen varit mycket dålig. En nyligen gjord undersökning i Råd och Rön visar att över 23 % fick skäras bort vid skalningen. Man hade slumpvis köpt potatis på sex olika ställen, både kvalitetsbestämd och odefinierad. Skorv, grönfargning och stötblått efter omild behandling är vanliga skador. Orsakerna till att det blivit så är bl a förra årets dåliga väder - sett ur potatisodlarnas synvinkel. Den torra varma sommaren gjorde att potatisen innehöll mindre vatten och därför lätt kokade sönder. Missfargningen är också orsakad av den höga värmen. En annan orsak till att potatisen blivit sämre är att staten tagit bort ca 20 miljoner kronor per år i kvalitetsstöd för potatis. Hela 15 miljoner av dessa gick till att köpa upp dålig potatis så att konsumenterna slapp den. I dag går all potatis ut på marknaden. Det har gjort att den kvalitetskontroll som nu görs är lika med noll. Inte ens stämpeln kvalitetsbestämd är längre någon garanti. Tyvärr klagar vi konsumenter inte tillräckligt mycket. Men nu tycks tom vår jordbruksminister ha fatt nog och planer finns på ett nytt kvalitetssystem. Så till kommande år lär det bli "press" på potatisen. Birgitta Rasmusson
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32