Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19 Av Josephine Carr Foto: Pepe Nilsson
söndagsmiddag Mat och musik förenar fyra vänner i Kristianstad. Till vardags är de krögare på restaurang Godsfinkan, men söndagen är vilodag. Då träffas kvartetten över en middag hemma hos Stampe. I ett litet, egenhändigt byggt hus, alldeles intill havet bor Stampe Fredholm. Han är en av fyra killar runt 30 år som driver restaurang Godsfinkan mitt i Kristianstad. Lediga söndagar samlas gänget ibland för att snacka affärer, mat, musik och inte minst tjejer... MUSIKEN SAMMANFÖRDE Deras krogäventyr började med musik. Stampe spelade nämligen i bandet Cykelreparatörerna tillsammans med Claes Pettersson. De blev goda vänner och umgicks av och till under åren. Av en ren slump, som så mycket annat i livet, fick killarna kontakt med en stins på Centralstationen. Stinsen berättade att han hade en bit av Centralstationen som stod outnyttjad. Hade de lust att göra något med lokalen? BÖRJADE MED 44 KVADRAT De funderade och pratade ihop sig. Efter många år som anställd kock, kände bland annat Claes att det var dags att göra något eget. Snart var projektet Godsfinkan fött. På totalt 44 kvadratmeter skapades en krog för både mormor, affärsmannen och 25-åringen. Numera är krogen betydligt större och antalet anställda har vuxit till 20 personer. Sex spännande och innehållsrika år har gått sedan premiären. Godsfinkan har blivit Finkan i folkmun. I dag delar fyra vänner på ansvaret. Bruce Brostedt är egentligen maskiningenjör och blir kanske marinbiolog "någon gång i framtiden". Dan Bertram började som brevbärare och fortsatte som kock på finare restauranger. Numera delar han köksansvaret på Finkan med Claes. Stampe, som är utbildad snickare, tar hand om bar och nyöppnad nattklubb, medan Bruce är den som "tänker". VÄRLDSMAT På de fyras krog serveras världsmat i vid betydelse. Hela världen är skafferi. Ena dan kommer inspirationen från Malaysia, nästa från New York. Koriander och wasabi (grön pepparrot) samsas bredvid persilja och dill.
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32