Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17 Klassiska soooor Den andra och avslu
tande artikeln om klassiska soppor bjuder på soppgryta med korngryn, en uppkryddad nyponsoppa samt en majssoppa med gamla kinesiska förtecken. MUSTIG SOPPA MED KORNGRYN DEL 2 AV LISA FÖRARE WINBLADH FOTO JOEL WÅRFUS Korngryn är en bortglömd delikatess som förtjänar att återupptäckas. I den här soppan med anor från medeltiden kommer grynens milda smak till sin rätt samtidigt som de gör soppan matig. Ja, egentligen är det här mer av en gryta än en soppa. Naturligtvis kan du använda kvcklingrester och flytande kycklingfond till soppan. Men bäst resultat får du om du kokar buljongen själv. Kom ihåg att gamla hönor ger den bästa buljongen. FÖ R 4 PERSONE R 200 g höns - eller kycklingkött 1 gul lök, 150 g 2 morötter, ca 150 g 1 palsternacka, ca 125 g 1 kålrabbi eller kålrot, ca 125 g 50 g smör 1 liter hönsbuljong 3 A dl korngryn 1 lagerblad Vi tsk kyndel eller rosmarin 1 dl hackad bladpersilja Vi dl finhackad gräslök GÖ R SÅ HÄR : 1. Ansa och skala lök och rotfrukter. Skär dem i skivor. Fräs dem i smör tills de mjuknat något. 2. Slå på buljongen och rör ner korngrynen. Lägg ner lagerblad och kyndel. Låt puttra under lock tills korngrynen mjuknat, ca 20 minuter. 3. Skär kycklingköttet i bitar och lägg det i soppan. Blanda ner de hackade kryddörterna. Smaka av med salt och peppar. BULJONGKOK Till buljongen brukar jag passa på att bli av med lite "trötta" grönsaker som ligger längst in i kylen. Selleri, morot, purjo och fänkål ger härlig smak. TIL L C A I LITE R BULJON G 1 liten höna, ca 800 g 1 gul lök 2 morötter 8 persiljestjälkar 5 svartpepparkorn GÖ R SÅ HÄR : 1. Ansa grönsakerna och skär dem i bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med höna, persiljestjälkar och peppar. Slå på kallt vatten så att det täcker. Låt koka upp. 2. Skumma av ytan. Låt puttra under lock tills hönan är mör. 3. Sila buljongen och rensa skrovet från kött. 4. Låt buljongen koka samman till önskad styrka.
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34