Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7 BIDDES KEBAB & DOLMAR FÖR 8-10 PERSON
ER 1 kg färs , nöt-, blandeller lammfärs 3-4 dl yoghur t 4 msk riven gu l lök 1 dl ströbröd 2 msk honung, chutney eller indisk pickles ev 2-3 krm garam masala salt , målen vitpeppa r GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda yoghurt, lök, ströbröd och kryddor i en stor skål. Rör ner köttfärsen och arbeta den slät och smidig. 2. Smaka av genom att steka en liten bit av färsen i panna. 3. Forma färsen till avlånga stora köttbullar/kebaber. Stek dem runt om i smör på medelvärme. Servera eller låt svalna. DOLMAR FÖR 8-10 PERSONER 1 sats kebabfärs (s e recepte t här bredvid) 2 vitkålshuvuden elle r 3-4 isbergssalladshuvuden 4 dl köttbuljong 2 burkar hela tomater ä 400 g GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda färsen som till kebaben. Forma till köttbullar. 2. Sätt ugnen på 200°C. 3. Koka upp rikligt med vatten. Skär loss kålbladen vid stocken. Koka dem knappt mjuka. Ta upp och kyl bladen i kallt vatten. Isbergssalladen kokas hel i ca 1 minut och kyls direkt. 4. Rulla in färsbullarna i kåleller salladsbladen och lägg dem i en smord långpanna. 5. Salta och peppra, häll på buljongen och lägg i tomaterna. Ugnsstek i 45-60 minuter. Vänd dem efter halva tiden så att de får färg på båda sidor. 6. Det är bra att ösa dem då och då under stekningen. Jag brukar göra rätt så små dolmar, och fyller man färsen i salladsblad så tar det kortare tid att både laga och tina dem. Det är därför svårt att ange en exakt tid. Du får prova en dolme efter 30 minuter, den ska vara helt genomstekt. TIPS ! Använd endast de största vitkålsbladen till dolmarna. Resten kan du använda till en sallad eller till grönsaksmix nr 3, se sid 8. FRY S IN Styckfrys kebaberna. Lägg dem med mellanrum på en smörpappersklädd plåt/bricka. Frys dem i ca 1 timme. Lägg dem i en frysplastpåse eller ask så kan du sedan ta upp och tina så många du önskar. Dolmarna fryser du in med tomatbuljongen i portionsformar. Ta ut kebaberna/dolmarna på morgonen och låt dem tina i kylen. PASSAR TILL Dolmar är goda tillsammans med nudlar och en sås gjord på yoghurt och chilisås Kebaberna passar tex med: • kryddigt ris, grönsaksröra, yoghurt och citron • ugnsstekta potatisklyftor och vitlökssmör • pasta och tomatsås med grädde i • som bitar i en gryta eller soppa
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34