Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5 Studentmat TEXT : MARIA BERGQVIST Fis
kpinnar värmda i brödrosten, pulvermos av ljummet kranvatten. Eller korv och snabbmakaroner som kokas i samma kastrull. Ja, så låter myten om studentmaten, men är den sann? • Nej, inte i Eskilstuna i alla fall. Där träffas fem studenter till storkok. Resultatet är kaos i köket och en hel frys fylld med mat, som är billig, nyttig och framför allt god. Handen på hjärtat, hur många studenter ställer sig och lagar ordentlig mat varje dag? Inte många. När man kommer hem från skolan, trött och hungrig, ska det gå undan i köket. Alltför ofta blir det nudlar, mackor eller en hamburgare vid gatuköket på hörnet. Således toppar en ganska näringsfattig och onödigt dyr snabbmat studentens matsedel. Men fem elever från Naturvetenskapliga Illustratörlinjen vid Mälardalens högskola tröttnade på det. I dag förenar de nytta med nöje. De träffas till storkok och lagar ordentlig RECEPT : TINA HELLBERG husmanskost. Storkoket resulterar i en mängd portionsförpackningar, som de delar upp mellan sig och fryser in. Dessa kan tinas och ätas till lunch i skolan eller som kvällsmat. Det hela började med att de turades om att bjuda varandra på middag. Dels för att det sparade tid, men mest för att det var trevligt. Så kom de på idén att fördubbla eller tredubbla recepten, när de ändå var igång. Det blev succé. En grönsaksröra kan till exempel ätas till fisk, kött eller pasta, den kan spädas ut till soppa eller gratineras och ätas som enda rätt. I dag träffas de hos Ulrika. Hon bor i en etta, bara några hundra meter från högskolan. Bord och bänkar fylls snabbt med alla slags råvaror och köksredskap. Ulrika tar befälet, kanske för att det är hennes kök vi befinner oss i, eller för att hon är äldst med sina 24 år. Under några minuter sorterar, planerar och delar studenterna in maten och sig själva i grupper. Ivern är stor. Alfred utnämns till skinkansvarig. FOTO : JOEL WÄREUS Frida och Ulrika tar hand om köttfärsen. Martin kollar in grönsaksrecepten och Lotta börjar hacka lök. Snart är alla igång. Ljudnivån är hög och det lilla köket förvandlas snabbt från en rätt så prydlig plats till en rörig och tungt doftande bastu. Luften är fuktig av matos. Fönstret öppnas ideligen och frisk, kall luft strömmar in. -De t är kaos, suckar Ulrika och tar sig för pannan. Men hon ler åt Alfreds retsamma svar. -U r kaos föds alla nya, stora idéer! Efter någon timme är köttfärskebaberna färdigstekta, skinkan har fått färg i ugnen och den första grönsaksröran redo att provsmakas. -Hm.. . Det här är ju jättegott. Kom och smaka! Mörkret faller snabbt utanför, medan Ulrika går omkring i lägenheten och tänder stearinljus. De andra pustar ut i soffan och pratar med låga röster. fortsättning på sid 8
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34